12. 06. 2023.

Netgen Web Summer Camp: Developerska konferencija na koju se svi rado vraćaju

Web Summer Camp namijenjen je web developerima, dizajnerima, voditeljima projekata i svima ostalima čiji je rad vezan uz razvoj web proizvoda i rješenja. Od 2012. vrlo uspješno ga organizira tvrtka Netgen iz koje pojašnjavaju kako, unatoč trendu prelaska na online u mnogim vrstama edukacije i razmjene znanja, događaji uživo i dalje predstavljaju veliku vrijednost za developersku zajednicu, ponajviše zbog prilika za povezivanje i razmjenu znanja na tehničkim, fokusiranim radionicama.

Tvrtka Netgen od 2012. organizira ljetnu konferenciju za web developere i ostale stručnjake za razvoj weba, kao i one koji upravljaju takvim projektima. Web Summer Camp tijekom proteklih godina profilirao se kao jedno posebno, zabavno okupljanje web developera gdje je cilj podijeliti i unaprijediti znanja na području web tehnologija, ali i izgrađivati zajednicu stručnjaka koja će nakon konferencije ostati umrežena u virtualnom svijetu.

U prethodnih deset izdanja konferencije, na Web Summer Campu Netgena sudjelovalo je više od 2200 sudionika, svoja je predavanja održalo ukupno više od 100 predavača, a cjelodnevnih radionica – koje su glavni fokus ove ljetne konferencije – dosad je održano preko 200!

U vrijeme kada je većina edukacije – naročito edukacije developera – preseljena u online sferu i kada je čak i velik broj poslova u ovom sektoru remote, u Netgenu ističu kako je vrijednost ove konferencije upravo u druženju i povezivanju uživo, tim više što su cilj i fokus na tome da sva iskustva i znanja stečena na Web Summer Campu budu odmah primjenjiva u poslu web developera na dnevno bazi.

“Nakon cjelodnevnih radionica i predavanja koje drže vodeći stručnjaci iz raznih krajeva svijeta kroz brojne zabavne aktivnosti i druženja stvaraju se veze između ljudi, a nama je to uvijek bila glavna motivacija – spajati ljude koje dijele naše strasti prema tehnologiji, te rade na svoj, osebujan način upravo je ono što nas svake godine iznova motivira”, kaže Mislav Jantoljak, voditelj marketinga u Netgenu. “Web Summer Camp drugačiji je i po tome što se za pratnje polaznika organizira i dodatni Companions track tijekom kojeg se partnerima ili supružnicima polaznika, koji nisu zainteresirani za pohađanje radionica, obično pripremi turistički obilazak destinacije ili sličan zabavni program. Posljednji dan obično je rezerviran za izlet za sve polaznike, te na taj način dodatno želimo osnažiti prijateljstva koja se stvaraju na konferenciji”, naglašava Jantoljak.

Povratak na predpandemijski format uživo zbog sjajnih ocjena posjetitelja

U Netgenu su uvjereni da s Web Summer Campom rade “dobar posao”, a to potvrđuje i statistika te povratne informacije i dojmovi koje dobivaju od sudionika i predavača. “Većina sudionika i predavača vraća se na konferenciju svake sljedeće godine. Svake godine otprilike polovica sudionika oni su koji se na konferenciju vraćaju već drugu ili treću godinu zaredom”, priča Jantoljak, naglašavajući kako vjeruje da ih na povratak ponajviše motiviraju primjenjiva znanja koje sudionici mogu naučiti u jednom opuštenom okruženju praktičnih radionica na koje se uvijek stavlja najveći naglasak.

Dojmovi s Web Summer Campa tradicionalno su uvijek dobri, a posjetitelji konferenciju ocjenjuju visokim ocjenama: primjerice, prošlogodišnje izdanje dobilo je ukupnu ocjenu posjetitelja 8,8 (od 10), dok je 84 posto posjetitelja izjavilo kako im konferencija pruža znanja koja mogu odmah praktično primijeniti u svojem svakodnevnom radu. Njih četvero od pet – 80 posto – planiralo se vratiti i na ovogodišnju konferenciju, WSC 2023.

“Konferencija mi se sviđa zbog lokacije – uvijek kada sam u Hrvatskoj uistinu uživam. U pogledu vrijednosti same konferencije, poput mnogih drugih, smatram da je posebna zbog druženja i stvaranja prijateljstava tijekom godina. Na konferenciji ima zaista puno networkinga i razmjene znanja o temama koje su za mene relevantne”, dojam je Gerarda Sansa, senior developer advocatea u Amazon Web Services.

Slično o Web Summer Campu govori i Harry Roberts, vlasnik CSS Wizardry, UK i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za web optimizaciju: “Web Summer Camp uvijek se ističe u odnosu na druge developerske konferencije koje posjećujem. Sudjelujem kao predavač na mnogim konferencijama, mnoge od njih su velike, ali iskreno, draži su mi manji, neovisni događaji koje organiziraju strastveni ljudi – poput Web Summer Campa. Zajednica mi je zaista važna, a hrvatska tech zajednica je sjajna i sviđa mi se kako ih ova konferencija povezuje”.

“Svake godine iznova reevaluiramo format i kvalitetu čitave konferencije na osnovu dojmova sudionika i predavača. Upravo iz razloga što su sudionici to tražili, vraćamo format konferencije na onaj prije Covid-19 pandemije, pa ćemo tako ove godine produžiti radionice na dva dana konferencije, a treći dan rezervirati za predavanja o gorućim tehnološkim temama, što je, uz zabavni izlet brodom za sve sudionike i završni party, najbolji mogući način kako završiti konferenciju”, objedinjuje ove dojmove Mislav Jantoljak iz Netgena.

“Fizička” konferencija za web developere i dalje je vrlo atraktivan format

S obzirom na prevladavajući trend da velik broj developera danas radi remote – a i da se educira i stječe nova znanja na ovaj način – zanimljivo je promotriti interes za fizičku, face-to-face konferenciju poput Web Summer Campa. Dojam organizatora jest da je ovakva vrsta i druženja i edukacije u svijetu web developmenta i dalje nezamjenjiva.

“Mislimo da još uvijek postoji nezamjenjiva vrijednost u osobnom pristupu, pogotovo što se tiče prijenosa znanja”, riječi su kojima se Ivo Lukač, suosnivač i član uprave Netgena, osvrće na ovu problematiku.

“Kada se jednom povežete s ljudima i počnete razmjenjivati znanja i iskustva, puno je pristupačnije pitati za savjet, stvarajući tako veze koje traju kroz čitav razvojni put pojedinca i nisu ograničene samo na gledanje videa i one-off predavanja. I prije pandemije je osnovna vizija konferencije bila je da se sudionicima pruži upravo sve ono što ne mogu dobiti online. U našim očima, mogućnosti za face-to-face networking, druženja, razmjene ideja, te direktne rasprave s ekspertima su postale još rjeđe, tako da nas to još više motivira da iz godine u godinu nastavljamo s Web Summer Campom”, priča Ivo Lukač.

Trendovi u edukaciji web profesionalaca: mentoriranje uživo i dalje nema pravu zamjenu

Online način rada omogućio je, kaže naš sugovornik, da se svatko od nas danas praktički može educirati bez da se makne s kauča, ali iz njihovog iskustva rada sa zaposlenicima koji čine tim tvrtke, vrijednost direktnog mentoriranja i dalje nema pravu zamjenu.

“Zato i kod nas u Netgenu, kroz način na koji se vodi organizacija, te kroz tzv. level up program, nudimo plaćene i neplaćene edukacije prilagođene po potrebama svakog individualnog zaposlenika, kao i mentorship programe koji uz direktni i praktični rad s mentorom vode do bržeg i boljeg usvajanja znanja. Budući da je teško naći kadrove, te da danas pojedinci zahtijevaju konstantan rast, učenje i napredak, posebno je bitno naglasiti važnost kvalitetnog i face-to-face onboardinga jer on ima višestruku funkciju: od stvaranja dobrih odnosa između zaposlenika do ranije spomenutog bržeg usvajanja znanja. Nadalje, za nas razvoj i dizajn weba zahtijeva multidisciplinarni pristup koji razbija silose, što se postiže upravo bliskom suradnjom različitih odjela, različitih timova i sinergijom različitih vještina”, pojašnjava cijeli proces edukacije zaposlenika u Netgenu Mislav Jantoljak.

Za ovogodišnji, 11. po redu Web Summer Camp, koji će se održati u Opatiji od 31. kolovoza do 2. rujna, Netgen najavljuje okupljanje dvjestotinjak developera i internacionalnih web stručnjaka iz raznih domena. Praktične radionice sa stručnjacima za UX, Javascript, PHP i Symfony prožet će prva dva dana konferencije, zajedno s Tech Forumom koji će ponuditi raspravu o ključnim poslovnim web trendovima dok je treći dan rezerviran za obradu aktualnih tema iz područja tehnologije – s posebnim naglaskom na web arhitekturu, dizajn te umjetnu inteligenciju – u formatu keynote predavanja. Posljednji dan je, kao i obično, rezerviran za izlet za sve polaznike, odnosno druženje i vožnju brodom čime organizatori tradicionalno završavaju većinu Web Summer Campova.

“Načelni plan za Web Summer Camp se ne mijenja. I dalje nam je glavna misija pružiti kvalitetnu, osobniju konferenciju, koja pruža nova znanja, dugoročno zbližava ljude i stvara kvalitetna poznanstva, te doprinosi hrvatskom turizmu na način da posjetiteljima daje priliku upoznati kulturna i prirodna dobra naše zemlje”, zaključuje Mislav Jantoljak, voditelj marketinga u Netgenu, organizatoru konferencije.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

  Razvoj web aplikacija

 • Geografski opseg - Država:

  Hrvatska

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Stručnjak za digitalni sektor

  Srednja

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.2012

 • Datum završetka:

  01.01.2025