25. 10. 2023.

Virtualna zajednica – kursors.lv

Kursors.lv je portal za digitalnu tehnologiju i vještine čiji je cilj educirati latvijske građane o trenutačnom digitalnom razvoju u Latviji i svijetu.

Kursors.lv je tehnološki portal za vijesti u Latviji, koji je osnovan u veljači 2014. Kombinirajući nekoliko prethodnih tehnoloških vijesti projekata, uključujući androids.lv, AboluBlogs.lv i WindowsPhone.lv, kao i blog Krizdabz.lv. Cilj je platforme obavijestiti latvijsko društvo o trenutačnom tehnološkom i digitalnom razvoju u svijetu i Latviji. Kursors.lv može pronaći ne samo dnevne vijesti o tehnologiji, već i tehnološke vijesti, intervjue, kao i pouzdane recenzije uređaja i tehnologija. Tijekom izrade projekta bili su uključeni razni stručnjaci u tom području kako bi se na portalu pružio raznolik raspon informacija. Platforma je usmjerena na trenutačni tehnološki razvoj, a njezin sadržaj može se pronaći samo na latvijskom jeziku. Na ovoj platformi posjetitelji mogu saznati više o najnovijim mobilnim uređajima, računalima, softveru i drugim tehnološkim vijestima, pružajući uvid u razvoj latvijskih i globalnih tehnologija.

Posjetitelji platforme pozivaju se da izraze svoje mišljenje o tehnologijama i uključe se u raspravu o aktualnim pitanjima, stoga je, paralelno s internetskom stranicom www.kursors.lv, stvorena tehnološka zajednica koja ujedinjuje kao početnici profesionalci u svom području. Ova virtualna zajednica, čija se glavna aktivnost odvija u Discordu, promiče rasprave o tehnologijama i razvoju njihovih vještina.

Uz te inicijative, tu je i podcast „Što Kursors.lv ne piše vama”, koji se bavi aktualnim razvojem tehnologije i vještina. Epizode podcasta i virtualna zajednica raspravljaju o raznim pitanjima povezanima s tehnologijom, pružajući čitateljima i slušateljima priliku da dobiju savjete i podijele iskustva s drugim entuzijastima u Latviji i inozemstvu.

Portal također redovito objavljuje recenzije najnovijih tehnologija i različitih rješenja. U tim se pregledima provode neovisna opažanja i ispitivanja kako bi se, na primjer, usporedile brzine mobilnih internetskih usluga među mrežama različitih dobavljača ili usporedili električni automobili.

Kursors.lv aktivno promiče javno razumijevanje tehnoloških inovacija i promiče uporabu digitalne opreme, kao i promicanje ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava i razvoj digitalnih vještina. Poseban dio portala posvećen je promicanju rješenja za električni prijevoz i promicanju vještina ljudi u korištenju električnih automobila.

Kursors.lv je stvoren kao objektivan izvor pregleda tehnologije, kritički procjenjujući korisnost, funkcionalnost i pristupačnost prikazanih tehnologija. Portal je stvorio društvenu zajednicu putem kanala kao što su Discord, Twitter, Facebook i drugi. Ta je zajednica narasla na više od 9.000 aktivnih posjetitelja, a tek u prvih devet mjeseci 2023. portal je posjetilo više od 400,000 čitatelja, što svjedoči o aktualnosti i popularnosti tih tema u Latviji.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

  Digitalne vještine u obrazovanju.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Umjetna inteligencija

  Cybersecurity

  Proširena stvarnost

  Virtualna stvarnost

  Softver

  Razvoj web aplikacija

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Latvija

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

  Stručnjak za digitalni sektor

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970