Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

Tagovi:

01. 06. 2022.

DesArrolladoras (Developers)

Projekt DesArrolladoras (Developers) nastao je kao inicijativa Odjela za korporativno građanstvo u Samsungovim uredima u Španjolskoj s ciljem poboljšanja života ljudi rušenjem prepreka kroz tehnologiju. Predanost promicanju zapošljivosti ukorijenjena je u pružanju digitalne obuke ženama i nuđenju znanja koje učenicima u današnjem svijetu treba za snalaženje u sektoru koji se stalno mijenja i koji je vrlo zahtjevan.

Zahvaljujući obrazovnom projektu DesArrolladoras, koji je službeno započeo u studenom 2018., 220 žena prošlo je obuku programiranja putem 50-satnog online tečaja. Zatim je odabrano 17 profila s najboljim rezultatima za daljnje usavršavanje, nastavljajući program obuke u oblik naprednijeg tečaja licem u lice. Studenti koji su završili tečaj dobili su službenu diplomu tijekom posebnog događaja održanog na Politehničkom sveučilištu u Madridu.

Povećanje: od pilot programa do dobre prakse

Nakon uspjeha pilot programa projekta, novi poziv otvoren je 2019. Dodano je više sadržaja, kao i različite razine obuka koje pokrivaju sva potrebna znanja od nule. To je rezultiralo povećanjem broja dostupnih sati obuke i povećanjem interesa za program. Drugi dio inicijative započeo je 20. svibnja 2019. uz potporu Bejoba, iskusne tvrtke za obuku koja pripada grupi Santillana.

Inicijativa je sebi postavila ambiciozan cilj: obučiti 1.000 žena u Španjolskoj prije nego što krene premašiti svoja izvorna očekivanja. Više od 1.000 prijava primljeno je za program DesArrolladoras, unatoč početnoj sumnji u sposobnost inicijative da postigne ove brojke. Točnije:

 • Projekt Samsung DesArrolladoras omogućio je besplatnu obuku za više od 1000 žena bez prethodnog znanja programiranja.
 • Sudionici programa sada mogu pokazati poznavanje nekih od najtraženijih programskih jezika u današnje vrijeme, kao što su HTML, CSS i JavaScript – zajedno sa specijaliziranijim znanjem o umjetnoj inteligenciji ili velikim podacima.
 • Program je bio uspješan u uklanjanju prepreka tehnologiji, s više od 1000 žena koje su ušle na novo tržište rada s velikom potražnjom za njihovim vještinama.

Struktura programa: od 0 do sposobnosti

Tečaj kombinira online obuku i obuku u učionici, počevši s 50-satnim online tečajem gdje studenti stječu osnovna znanja o web razvoju. Nakon što prođu ovu razinu, polaznici nastavljaju sa 100-satnom online obukom, gdje uče kako razviti web aplikacije koristeći standarde kao što su HTML5 ili CSS3. Sljedeća faza sadrži 150 sati obuke u online formatu zajedno s instruktorima, gdje polaznici uče kako izvesti Full Stack razvoj s JavaScriptom. Djevojke koje prođu ova tri stupnja postat će stručnjaci za umjetnu inteligenciju i velike podatke kroz ukupno 450 sati online i učioničke obuke.

Dublji ulazak u ključne tehnologije u nastajanju

Četvrta. faza programa započela je 13. siječnja 2020. s pokretanjem 1 od 2 tečaja u učionici. 40 najboljih učenika podijeljeno je u 2 različite i homogene skupine prema njihovoj dostupnosti. Tečaj od 450 sati istražuje osnove umjetne inteligencije, obrade prirodnog jezika, strojnog učenja, dubokog učenja, kao i programske jezike potrebne za rad u AI okruženju.

Modul Big Data tečaja bavi se analizom, upravljanjem i pohranom podataka te uči polaznike kako steći vještine programiranja koje su vrijedne u kontekstu velikih podataka ili poslovne inteligencije. Još jedna sljedeća grupa ovog tečaja licem u lice počinje u svibnju 2022. Nakon što završe i polože tečaj, studenti će dobiti akademski certifikat od Samsunga i Opće zaklade Sveučilišta Alcalá (FGUA).

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Softver

 • Geografski opseg - Država:

  Španjolska

 • Razina digitalnih vještina:

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Lokalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  06.01.2022

 • Datum završetka:

  01.01.1970