Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

12. 09. 2023.

Digidelcenter Härnösand – Švedska

Digidelcenter u općini Härnösand (Švedska) važan je dio u poticanju razvoja digitalizacije u gradu. Nudi dobre digitalne usluge koje mogu pojednostavniti pristup uslugama u cijeloj općini.

Digidelcenter u općini Härnösand važan je dio u poticanju razvoja digitalizacije u gradu. Nudi dobre digitalne usluge koje mogu pojednostavniti pristup uslugama u cijeloj općini.

Glavni su ciljevi pridonijeti postizanju nacionalnih i općinskih ciljeva usmjerenih na viši stupanj digitalne uporabe. Nadalje, Digidelcenter ima za cilj povećati digitalnu sposobnost građana općine da se bolje koriste različitim digitalnim uslugama i smanjiti digitalnu isključenost među Šveđanima i novim dolascima u zemlju.

Upoznajte inicijativu

Digidelcenter se nalazi u javnoj knjižnici. To je mjesto za besplatno digitalno učenje na temelju potreba građana i građanki gdje mogu dobiti pomoć u vezi s digitalnim uslugama. Nude otvoren, pristupačan i besplatan prostor i uslugu na isti način na koji su sve ostale usluge u knjižnici besplatne za korisnike. Potpora je osmišljena tako da omogućuje svim pojedincima da razviju svoje digitalne vještine kako bi mogli koristiti sadržaj i usluge na internetu.

Usluga je dostupna javnosti šest od sedam dana u tjednu, uključujući večeri. Digidelcenter omogućuje onima koji si to ne mogu priuštiti da steknu znanje o tome kako koristiti 3D pisač, dronove i drugu tehnologiju te da pronađu načine da to učine sami.

Korisnici imaju pristup računalima, tabletima, 3D pisačima i studiju s pod opremom, glazbenim instrumentima, kao i uređivanje softvera i pristup raznim digitalnim medijima i bazama podataka. U Digidelcenteru vjeruju u isticanje mogućnosti kreativnosti i stvaranje novih vrijednosti digitalnim alatima. Da bi to učinili, oni moraju povezati te alate s vlastitim interesima, sposobnostima i potrebama pojedinca.

Zašto je to dobra praksa?

Većina korisnika interneta u Švedskoj ograničava vlastitu uporabu interneta na različite načine, prvenstveno kako bi zaštitila svoju privatnost. Mnogi se također brinu da će biti prevareni na internetu, a drugi su ograničeni nerazumijevanjem tehnologije. Inovacija je u tome da Digidelcenter pruža pristup kolektivnoj kompetentnosti u području digitalizacije u općini Härnösand.

Prema Doblinovom modelu inovacija, ponudi općinskih usluga i korisničkom iskustvu. Digidelcenter je radio na dizajnu korisnika usluga i integrirao mišljenja korisnika tijekom cijelog procesa, čime je poboljšao njihove tečajeve i pristupačnost u smislu upotrebljivosti.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Švedska

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Vrsta inicijative:

  Lokalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970