12. 06. 2024.

Žene idu Tech

„Žene Go Tech” je nevladina organizacija sa sjedištem u Litvi čija je misija voditi žene prema karijerama u tehnološkom sektoru kroz mentorske sastanke, pružanje sadržaja, organiziranje događanja i izgradnju zajednice. Dvije organizacije, Infobalt i Global Shapers (inicijativa Svjetskog gospodarskog foruma), osnovale su inicijativu „Women Go Tech” kao odgovor na nedovoljnu zastupljenost žena u sektoru IKT-a u Litvi te na nedostatak žena na vodećim položajima i veleposlanicama u tom sektoru.

Suradnja s poslovnim sektorom

„Žene idu Tech” pomaže ženama da uđu u sektor pružajući mentorske sastanke koje vode poslovni stručnjaci, pružajući tehnološki sadržaj, organizirajući događaje i potičući višeslojnu zajednicu. Organizacija je postala snažan partner poslovnog sektora, pomažući ženama da shvate potrebe i zahtjeve sektora.

Programi otkrivanja i ubrzanja

Ciljna skupina nevladinih organizacija su žene, iako se posebne ciljne skupine razlikuju ovisno o različitim programima:

 • U okviru programa Discovery, oni koji žele razumjeti prilike, specijalitete i karijere u tehnološkom sektoru, bez obzira na prethodno znanje. Ovaj tečaj pokriva 15 sati i uključuje mnoga događanja i druge aktivnosti u zajednici.
 • U okviru programa ubrzanja, žene su se obvezale na prekvalifikaciju za tehnološke karijere, primanje mentorstva kako bi postavile ciljeve, utvrdile kompetencije i planirale svoje karijere. Žene moraju biti odrasle osobe (18+), bez drugih ograničenja. Tvrtke koje stvaraju korist za sadržaj prikazujući prilike za karijeru, dok mentori ostvaruju osobni rast. Ovo je 6-mjesečni intenzivan program s mentorima, događajima, tehnološkim sadržajima i sadržajem karijere.

Oba ova programa su isplaćena, međutim organizacija nudi oba programa besplatno Ukrajincima (oni koji ostaju u Ukrajini i oni u egzilu), a također pruža stipendije motiviranim pojedincima. Oni su u mogućnosti smanjiti troškove sudionika zbog potpore poduzeća, kao i bespovratnih sredstava Google.org i OESS-a.

Istraživanje prepreka ulasku

„Žene idu Tech” ima za cilj nastavak skaliranja u regiji srednje i istočne Europe s naglaskom na Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji i Litvi. Organizacija provodi dva opsežna istraživačka projekta kako bi shvatila prepreke s kojima se žene suočavaju pri ulasku u tehnološku industriju i kako ih riješiti. Osim toga, provode istraživanja o tome kako umjetna inteligencija utječe na prepreke ulasku žena u tehnološki sektor, kao i u obrazovnom sektoru. Koristeći se tim uvidima, organizacija ima za cilj stvoriti proizvod za rješavanje tog problema i riješiti ga na regionalnoj razini, čime će se povećati učinak i opseg inicijative. Osim toga, „Women Go Tech” planira pokrenuti program posvećen umjetnoj inteligenciji, s naglaskom na poticanju žena da se koriste alatima umjetne inteligencije i da ih iskoriste pri ulasku u tehnološku industriju.

Zašto je to dobra praksa?

Ovom se inicijativom odgovara na stvarne potrebe u sektoru IKT-a: nedovoljna zastupljenost žena u sektoru IKT-a u Litvi i široj europskoj regiji. Ključni aspekt toga je osnaživanje žena predstavljanjem različitih primjera karijere žena različitih dobnih skupina, obiteljskih statusa itd., kako bi se pokazale mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u tehnološkoj industriji. Osim toga, programima su obuhvaćene i teme kao što su razlika u plaćama između spolova, starenje i rodiljni dopust. Ključna je snaga inicijative suradnja s poduzećima i tvorcima politika kako bi se aktivno smanjio rodni jaz u sektoru IKT-a u Litvi.

Nevladina organizacija dobiva priznanje i u drugim projektima. „Žene Go Tech” izabrane su kao savjetnice u inicijativi EU-a „EU4Digital” za rodnu raznolikost u tehnološkim predmetima te su izradile vodič za programe mentorstva u zemljama Istočnog partnerstva na temelju iskustva žena Go Tech. U ožujku 2024. pokrenut je projekt mentorstva u Gruziji, a Women Go Tech nastavlja se savjetovati s partnerima. Projekt je dobio milijun eura bespovratnih sredstava od Europske komisije, a trajat će tri godine, s ciljem postizanja visokog broja učinka zapošljavanjem 40 – 60 % žena u tehnološkoj industriji kroz program.

Osim toga, Women Go Tech vodi projekt „Osnaživanje djevojaka” s Junior Achievement Litvom, koji je 2023. posjetio 250 škola diljem Litve s više od 300 žena koje su provele lekcije koje su pokazale uspješne žene u tehnološkom sektoru. 

Nakon što je izrasla iz volonterske organizacije u ono što je danas, organizacija je doživjela svoj utjecaj kroz broj žena koje su uspješno rekvalificirane za tehnološku industriju – pokazujući konkretan primjer kako se ekosustav može ujediniti za konkretan utjecaj. Tijekom posljednjih osam godina, više od 700 žena rekvalificirano je u tehnološki sektor u okviru programa „Ubrzavanje” i 19,000+ u uvodnom tečaju „Otkrivanje”. Prema procjenama organizacije „Women Go Tech” 2024. u programu mentorstva sudjelovalo je 800 sudionika.
 

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Umjetna inteligencija

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Litva

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Regionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public_private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970