Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

04. 08. 2023.

Geiger – rješenja za kibersigurnost za mikropoduzeća i mala poduzeća

Projekt financiran sredstvima EU-a kojim se pomaže malim i srednjim poduzećima Europe da se zaštite od kiberincidenata.

Geiger je projekt razvijen za potporu mikropoduzećima i malim poduzećima u Europi koji se štite od kiberincidenata. Mikropoduzeća i mala poduzeća često imaju vrlo malo iskustva u području kibersigurnosti kako bi zaštitila svoje poslovanje, a mnoga rješenja za kibersigurnost koja su trenutačno na tržištu usmjerena su na poduzeća s internim stručnim znanjem. Cilj je ovog projekta Obzor 2020. koji financira EU, kojim upravljaju Sveučilište za obrazovanje u Freiburgu i Sveučilište primijenjenih znanosti Sjeverozapadna Švicarska, riješiti taj jaz i pružiti potporu mikropoduzećima i malim poduzećima nudeći im paket instrumenata i obrazovni program usmjeren na njihove posebne potrebe i resurse.

Što projekt nudi

Paket instrumenata razvijen u okviru projekta, „Geiger counter”, softver je kojim se ocjenjuje kibersigurnosni rizik mikropoduzeća i malih poduzeća i daju preporuke za poboljšanje njihove kibersigurnosti. Dostupan za Android, iPhone i Windows, rezultat softvera temelji se na procjeni infrastrukture MSE-a i razine znanja o kibersigurnosti njihovih zaposlenika. 

Obrazovni program GEIGER standardiziran je program učenja o kibersigurnosti i zaštiti podataka. Nastavni plan i program koji provodi pružatelj obrazovnih usluga sastoji se od 4 programa za pojedine zemlje. Program se sastoji od 12 alata za učenje, uključujući 4 igre učenja. Nakon završetka programa sudionici mogu postati certificirani kao „branitelji sigurnosti” i zatim kvalificirani za osiguravanje kibersigurnosti vlastitih mikropoduzeća i malih poduzeća.

Paket instrumenata i program razvijeni su primjenom društveno-tehnološkog pristupa. Na primjer, paket instrumenata uključuje samouke mogućnosti učenja i ocjenjuje znanje zaposlenika mikropoduzeća i malih poduzeća o kibersigurnosti. Obrazovni program podučava praktične vještine i osposobljava sudionike o tome kako instalirati i koristiti GEIGER paket alata u svom poduzeću.

Kome je cilj projekt?

Korisnici GEIGER-a su:

 • Osobe koje rade u mikropoduzećima i malim poduzećima (od IT osoba do osoba koje žele preuzeti odgovornost za kibersigurnost svojih mikropoduzeća i malih poduzeća)
 • Pružatelji obrazovanja (npr. strukovne škole, poslovne udruge; sveučilišta.. )
 • IT-stručnjaci; Pružatelji alata za učenje

Zašto je to dobra praksa? 

Prema GEIGER-u, iako su 99 % svih europskih poduzeća mikropoduzeća i mala poduzeća, ona se često zanemaruju u području kibersigurnosti. Jedan je od prioriteta EU-a kibersigurnost, ali ona se često suočava s izazovima u pogledu njezine dostupnosti svima. Sve većom digitalizacijom povećava se i vjerojatnost kibernapada na poduzeća, što GEIGER čini još relevantnijim za mikropoduzeća i mala poduzeća diljem Europe. 

Ističe se Geigerov društveno-tehnološki pristup jer mu je cilj učiniti paket instrumenata i program što usklađenijim za svoju ciljanu publiku. Konkretno, to znači da projekt pristupa kibersigurnosnim rizicima i s tehnološkog i s „ljudskog čimbenika”. Kako bi se osiguralo da se projektom zadovolje potrebe mikropoduzeća i malih poduzeća, od kojih mnoga nemaju mnogo temeljitog znanja ili iskustva u području kibersigurnosti, projekt je razvio konzorcij sastavljen od međunarodnih stručnjaka za kibersigurnost i obrazovanje te malih poduzeća. Budući da je riječ o jednostavnom i cjenovno pristupačnom rješenju za kibersigurnost, projekt se obvezao osigurati da bude digitalno dostupan i uključiv svima. Naposljetku, u skladu s načelima zaštite okoliša, projektni partneri u najvećoj su mogućoj mjeri ograničili putovanja tako što će tečajeve i osposobljavanja provoditi na internetu kad god je to moguće. 

Cilj dugoročnog učinka

U razdoblju od dvije godine od ovog projekta 398 osoba dobilo je certifikat „Cybersecurity Defenders”, a 125 pružatelja usluga obrazovanja obvezalo se na provedbu GEIGER obrazovnih programa. Osim toga, objavljeno je 18 znanstvenih radova, uključujući 8 časopisa s velikim utjecajem. Ukupno je više od 2500 mikropoduzeća i malih poduzeća imalo koristi od obrazovanja branitelja sigurnosti. 

Projekt je prvenstveno podijeljen u zemljama pilot-projekta: Rumunjska, Švicarska, Nizozemska i Njemačka. U budućnosti se planira daljnje širenje informacija u drugim europskim zemljama. U siječnju je uspostavljen GEIGER Spin-off s prethodnim partnerima konzorcija radi daljnjeg širenja paketa instrumenata diljem Europe među mikropoduzećima i pružateljima usluga obrazovanja kako bi se osigurao dugoročni učinak.  

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Cybersecurity

 • Geografski opseg - Država:

  Europska Unija

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970