Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

03. 05. 2022.

ABZ* Digi kafići

ABZ*AUSTRIA je osnovana 1992. godine kao udruga za promicanje rada, obrazovanja i budućnosti žena. Oko 160 zaposlenika različitog etničkog podrijetla, religija i obrazovnih razina radi na više od 10 lokacija i do 4 savezne države radi promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada, u poduzećima i u obrazovanju.

Format Digi-Caféa

Format Digi-Cafésa razvijen je kada su se zaposlenici sve više suočavali s upotrebom digitalnih medija tijekom svojeg rada tijekom pandemije. Vodeće načelo nije bilo individualno razviti nepoznate alate, već iskoristiti znanje kolega. Stoga je Digi-Cafés postao kontaktna točka za kolegijalnu, besplatnu i jednostavnu razmjenu digitalnih alata.

Sudjelovanje u Digi-Caféu

Sudjelovanje u Digi-Caféu nije obvezno, ali zaposlenici mogu sami odlučiti smatraju li da je alat relevantan za sebe i stoga žele sudjelovati na sastanku. U početnoj fazi 2020. Digi-Café održao se četrnaest dana, svaka dva mjeseca od 2021. Sjednica traje između 30 i 60 minuta, a sastoji se od toga da kolega predstavi digitalni alat. Nakon toga sudionici ga mogu zajedno testirati i razmjenjivati ideje. Razvijeni alati uključivali su Trello, Edupad, Cryptpad, Scrumblr, Flinga, Mindmeister, Oncoo, Padlet, easyfeedback, Loom i još mnogo toga. Svaki Digi-Café snima se i stavlja na raspolaganje svim zaposlenicima na pregled. 

Digi-Cafés su vrlo prikladni kako bi ulazak u digitalni razvoj bio ugodan i jednostavan. Kontinuirano obrazovanje od velike je važnosti za ABZ*Austrija kao ustanova za obrazovanje odraslih. Ali ne samo zaposlenici, već i sudionici tečaja imaju koristi od znanja koje se prenosi kroz Digi-Cafés, jer se često koristi u konzultacijskim situacijama. Kao rezultat toga, smanjuje se prag inhibicije u rukovanju digitalnim alatima.

Sami zaposlenici cijene Digi-Cafés prije svega što su nekomplicirani i učinkoviti. Cijeni se mogućnost upoznavanja novih digitalnih alata i mogućnosti razmjene ideja o njima.

Kafići Digi odabrani su u ožujku 2022. u okviru europskog projekta B-WISE kao jedna od deset najboljih praksi za razvoj digitalnih vještina u sektoru WISE-ova.

Što čini Digi-Cafés dobrom praksom?

Digi-Cafés inovativni su oblik osposobljavanja i savjetovanja koji obučava zaposlenike u području digitalnih vještina. Posebnost je da sudjelovanje nije obvezno, čime se poštuje pojedinačna sloboda odlučivanja zaposlenika.

Formatom se promiče kolegijalna razmjena i upotreba digitalnih alata. Pomaže smanjiti digitalne inhibicije i učiniti ulazak u digitalni razvoj ugodnim. Činjenica da su Digi-Cafés primili međunarodne nagrade naglašava njihovu učinkovitost i relevantnost. Ovaj primjer pokazuje kako se organizacije mogu prilagoditi promjenjivim uvjetima i uspješno provesti inovativne modele osposobljavanja koji pogoduju zaposlenicima.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Austrija

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

 • Vrsta inicijative:

  Lokalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public_private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970