Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

18. 10. 2023.

Riga TechGirls zajednica

Riga TechGirlsje zajednica koju su osnovale žene uključene u IT industriju koja ima za cilj educirati djevojke i žene i inspirirati ih da se pridruže IT industriji. Osnovana 2015. godine, Riga TechGirls ima za cilj diverzificirati IT sektor uključivanjem većeg broja žena. Kako bi se osigurala uključenost žena u području tehnologije, osim inicijative Riga TechGirls, regionalne podružnice djeluju u Liepāji, Ventspilsu, Daugavpilsu i Valmieri.

Riga TechGirls organizira razne vrste događanja i treninga kako za početnike u tehnologiji koji žele prekvalificirati ili steći dodatne digitalne vještine, tako i za mlade stručnjake koji žele razviti karijeru u tehnologiji, kao i za učenike i učenike, kako bi promicali interes djevojaka za tehnološke mogućnosti.

Tijekom godina proveden je niz uspješnih inicijativa za obrazovanje različitih ciljnih skupina.

Upoznajte tehnologiju

Uz potporu Google.org, Riga TechGirls provodi program osposobljavanja „Saznaj o tehnologiji”. Program je organiziran na internetu, čineći ga pristupačnijim, personaliziranijim i zanimljivijim zahvaljujući inovativnim tehnikama gamifikacije. Sudionicima se nudi stjecanje vještina u područjima kao što su dizajn UX-a, digitalni marketing, e-trgovina, analitika, kibersigurnost i drugi, čime se doprinosi konkurentnosti žena na tržištu rada.

Kurikulum omogućuje razumijevanje koliko su različiti smjerovi tehnologije, koje prilike tehnologija stvara i kako znanje o njima danas možebiti korisno u bilo kojem drugom području. Tijekom osposobljavanja pružene su i informacije o mogućnostima prekvalifikacije za radna mjesta u sektoru IKT-a. Nastava pruža opći uvid u područje tehnologije i razbija mnoge stereotipe, na primjer, da je IT samo programiranje.

Ukupno je više od 15000 sudionika diplomiralo na nastavnom planu i programu.

Više informacija o programu dostupno je ovdje.

Mentorski program

U suradnji s partnerskom mrežom Riga TechGirls nudi mentorski program koji pomaže ženama da steknu praktično iskustvo koje očekuju potencijalni poslodavci. Osim toga, program je dostupan na internetu, što olakšava njegovu dostupnost rukovoditeljima i zaposlenicima neprofitnih organizacija ne samo u Latviji nego i u cijeloj Europi.

Program mentorstva Riga TechGirls organizira se online na engleskom jeziku. Sudionici rade sa svojim mentorom i imat će priliku sudjelovati u edukacijskim projektima. Program pruža priliku za stjecanje dubinskog znanja u jednom od 17 odabranih tehnoloških smjerova. Svaka žena koja želi steći znanja iz područja IT-a, kao i one koje već rade u području IT-a i žele profesionalni razvoj, mogu se prijaviti za program. Pri ocjenjivanju prijava posebna pozornost posvetit će se motivaciji i ciljevima kandidata.

Ukupno je više od 600 sudionika diplomiralo na mentorskom programu.

Više informacija o programu dostupno je ovdje.

Humano o tehnologiji

Cilj je ovog programa povećati digitalne vještine za osobe koje rade u različitim područjima. Dosad je organizirana obuka, od kojih je svaka prilagođena potrebama određene industrije:

 • Za one koji rade u obrazovnom sektoru. Cilj je tog osposobljavanja povećati digitalne vještine latvijskih nastavnika. Kurikulum je osmišljen tako da nastavnicima pruži ne samo teorijsko, već i praktično znanje o tome kako pametnije i učinkovitije upotrebljavati različite digitalne alate u svojem radu te da svojim kompetencijama poveća digitalne vještine učenika.
 • Za radnike u kreativnim industrijama. Cilj je tih osposobljavanja pružiti današnje prijeko potrebne digitalne vještine kako bi se sudionicima omogućilo da nastave svoje kreativne aktivnosti, čak i u vrijeme kada ih je teško provesti osobno.
 • Zdravstveni radnici. Cilj je osposobljavanja pomoći zdravstvenim djelatnicima da ovladaju tehnologijama tako što će ih učiniti dostupnima. Sadržaj osposobljavanja: upravljanje medicinskim sustavima, sigurnošću podataka, umjetnom inteligencijom i primjenom suvremenih IT rješenja, kao i razvoj i promicanje digitalnih vještina.

Svaki od programa sastoji se od 24 sata i 4 radionice. Na treningu je do sada sudjelovalo oko 4.000 sudionika.

Više informacija o programu dostupno je ovdje.

Više informacija o organizaciji i drugim inicijativama koje su u tijeku možete pronaći ovdje.

Kontakt e-mail: info@rigatechgirls.com

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Europska Unija

  Latvija

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Crowdfunding

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970