15. 01. 2024.

Mimmit Kooda (kodiranje žena) - Finska

Niz besplatnih i lako dostupnih radionica programiranja za žene.

Finska inicijativa Mimmit Koodaa (kodiranje žena) niz je besplatnih i lako dostupnih radionica programiranja za žene. Cilj je inicijative poboljšati ravnopravnost u finskoj industriji IKT-a, potaknuti više žena da istraže karijere u softverskoj industriji i razbiti stereotipe (kao što je kodiranje kao muška profesija itd.). 

Poticanjem žena i pojedinaca koji traže nove karijere, program ima za cilj ponuditi barem nekoliko rješenja za rješavanje ogromnog nedostatka kvalificiranih zaposlenika u IT sektoru. 

Kontekst, ciljevi, kontekst 

Raznolikost nije jedinstven problem za sektor IKT-a u Europi, ali njegove marže postaju prilično velike u tehnološkom ekosustavu, u kojem su desetljećima pretežno zaposleni muškarci. Predrasude i danas prevladavaju: za mnoge žene sektor IKT-a povezan je s nedostatkom poznavanja, a ne s više (i boljim) prilikama. Inicijativa Mimmit Koodaa pokrenuta je 2018. kao pokušaj da se premosti razlika u vještinama među spolovima u tehnološkom ekosustavu. Program ne samo da podržava razvoj IT sektora u Finskoj, već također doprinosi stvaranju vrhunskog, visokokvalitetnog softvera. Omogućuje lako dostupne radionice programiranja za žene koje su zainteresirane za programiranje, ali nemaju prethodnog iskustva.  Program nudi lako dostupne radionice programiranja bez
naknade za žene koje su zainteresirane za programiranje, ali nemaju
prethodno iskustvo.
Iza programa je Finska udruga za softver, zajednica s više od 600 tvrtki članica (softver ili tvrtke povezane sa softverom), koja je aktivna na tržištu od 1993. Oko 100 tvrtki sudjeluje u inicijativi Mimmit Koodaa, što ga čini jednim od najboljih u čistoći u Finskoj.

Zašto je to dobra praksa?

Mimmit Koodaaova slava brzo je rasla. Tijekom 2018. i nakon dva početna događanja organizirano je gotovo 1000 uspješnih dana radionica. Čak i tada, veliki broj (oko 3.500) žena već se pridružio – a to će se još više povećati. Europski gospodarski i socijalni odbor dodijelio je 2019. programu Mimmit Koodaa Nagradu EU-a za ravnopravnost za doprinos raznolikosti u Finskoj, Europi i šire. U 2019. godini, program Mimmit Koodaa već je okupio 5.000 žena željnih početka kodiranja. U 2021. godini program je dosegao rekordan broj od 10.000 žena diljem Finske. 

Podaci za 2022. upućuju na uspjeh sličnih visina. Organizirano jeviše od 80 događanja, a u aktivnostima je sudjelovalo više od 6000 ljudi. Samo za 2022. godinu, program je uspješno uspostavio partnerstva i suradnju s 21 organizacijom i 50 različitih tvrtki – i nastavio se širiti na daljnje regije i lokalne kontekste. 

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Softver

  Razvoj mobilnih aplikacija

  Razvoj web aplikacija

 • Geografski opseg - Država:

  Finska

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

  Stručnjak za digitalni sektor

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  07.10.2018

 • Datum završetka:

  07.10.2018