Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

22. 04. 2024.

CODE.FUSION: IT kvalifikacija za tražitelje azila

CODE.FUSION CODERS.BAY obučava tražitelje azila u programiranju i povećava njihove izglede za pronalazak zaposlenja u Austriji.

CODERS.BAY je škola programiranja orijentirana na praksu u Linzu i nudi obuku u programiranju, mrežnoj tehnologiji i SAP-u na svim razinama stručnosti za privatne osobe ili tvrtke. Osim standardiziranih tečajeva, nude se i individualni tečajevi osposobljavanja unutar poduzeća. CODE.FUSION CODERS.BAY obučava tražitelje azila u programiranju i povećava njihove izglede za pronalazak zaposlenja u Austriji

Postupak

Prije početka programa obuke, zainteresirani prolaze kroz trotjedni postupak selekcije. To im omogućuje da bolje upoznaju profil radnog mjesta „Junior Developer” i utvrde jesu li prikladni za ovu profesiju. Ako je to slučaj, sudionici započinju otprilike šestomjesečni program obuke. Ponuda obuke uključuje znanje i iskustvo o programiranju, webu i bazama podataka. Osim toga, uključuje i tečajeve njemačkog i engleskog jezika.

Program se temelji na samoučenju i samomotivaciji. Ako je program uspješno završen, diplomanti moraju predstaviti svoj projektni rad na njemačkom jeziku. Konačno, dobivaju certifikat „Junior Developer”.

Sudionici stupaju u kontakt sa zainteresiranim tvrtkama tijekom treninga. Nakon završetka studija, diplomanti imaju priliku dobiti radnu dozvolu i mogu raditi za poduzeće od kojeg se traže. 

Ciljevi

CODE.FUSION ima za cilj ostvariti dva glavna cilja. S jedne strane, akutni manjak kvalificiranih radnika u IT sektoru, koji treba smanjiti. S druge strane, tražitelji azila trebali bi moći tražiti smisleno zaposlenje tijekom razdoblja čekanja na svoje postupke azila. Kroz praktičnu obuku CODE.FUSION stvara situaciju u kojoj svi imaju koristi: tražiteljima azila pruža se prilika da unaprijede svoje obrazovanje u relevantnim područjima, istodobno smanjujući manjak IT stručnjaka.

CODE.FUSION proizvodi CODERS.BAY. CODERS.BAY zajednička je inicijativa Gornjeg austrijskog instituta za strukovno osposobljavanje (BFI Gornja Austrija) i privatne zaklade Coventina. Provodi se uz potporu i suradnju Linza AG, Gradskog vijeća Linza i organizacija Caritas, Crveni križ, Samaritanska udruga i Volkshilfe.

Zašto je CODE.FUSION dobra praksa?

CODE.FUSION je dobra praksa na nekoliko razina. Prije svega, tražiteljima azila nudi ciljano osposobljavanje u području programiranja, čime se znatno poboljšavaju njihove mogućnosti zapošljavanja u Austriji. Usredotočujući se na smanjenje manjka IT stručnjaka i stvaranje smislenih mogućnosti zapošljavanja za tražitelje azila, CODE. Fuzija se bavi trenutačnim društvenim izazovima

Sam program odlikuje se strukturiranim selekcijskim procesom, praktičnim modulima osposobljavanja te pratećim tečajevima njemačkog i engleskog jezika. Motivacija za samostalno učenje promiče ne samo tehničke vještine, već i osobni razvoj. Bliska povezanost s poduzećima tijekom osposobljavanja povećava izglede za zapošljavanje sudionika. 

Naposljetku, suradnja između BFI Gornje Austrije i privatne zaklade Coventina kroz uspostavu CODERS.BAY je pionirski primjer javno-privatnih partnerstava za promicanje digitalnih vještina.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Austrija

 • Razina digitalnih vještina:

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Regionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public_private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970