Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

31. 01. 2024.

Žene u tehnologiji: Program osposobljavanja za 500 nezaposlenih žena u dobi od 25 do 45 godina

Program osposobljavanja žena u tehnologiji bio je usmjeren na petsto (500) nezaposlenih žena u dobi od 25 do 45 godina, prijavljenih pri Javnoj službi za zapošljavanje (DYPA), osoba sa završenim srednjoškolskim, poslijesrednjoškolskim i tercijarnim obrazovanjem. Implementirali su ga DYPA i Huawei kao dio memoranduma o suradnji potpisanog u prosincu 2022., dok je treninge proveo Interlei, Huaweijev službeni partner za obuku.

Vizija programa bila je usmjerena na uklanjanje rodnih razlika u IT sektoru. Pružanjem digitalnih vještina programom je 500 pripravnica dobilo priliku da zadovolje veliku potražnju na tržištu digitalnih vještina. Istodobno je olakšao njihovu integraciju u dobro plaćena i visokokvalitetna radna mjesta.

Nakon završetka programa korisnici su stekli osnovna znanja i vještine potrebne u području mreža, kao i osnovna načela usmjeravanja, promjene pružatelja usluga, bežičnog umrežavanja, mrežne sigurnosti, automatizacije itd. Osim toga, po završetku svakog modula svi polaznici imali su priliku polagati odgovarajuće besplatne ispite kojima potvrđuju svoju razinu znanja, s ciljem njihova uključivanja na tržište rada. Cilj Huaweijevih žena u tehnologiji nije bio samo obrazovanje, već i uspješna integracija sudionika na tržište rada.

Struktura programa

Program, u ukupnom trajanju od sto (100) sati, uključivao je pružanje osposobljavanja za žene o sljedećim temama: a) osnovne kompetencije u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (IKT) i b) Huawei Certified ICT Associate (HCIA) – Datacom. Nakon završetka programa, pet stotina polaznika steklo je osnovna znanja i vještine potrebne u području mreža te su sada u stanju razumjeti osnovna načela usmjeravanja, prebacivanja, bežičnog umrežavanja, mrežne sigurnosti, osnovnih pojmova IPv4, IPv6 i osnovnih elemenata SDN-a i automatizacije.

Više od 2500 podnositelja zahtjeva prijavilo se u rujnu, a petsto ih je odabrano, a osposobljavanje je završilo krajem prosinca 2023.

Ciljevi suradnje DYPA-Huawei

Svrha Memoranduma o razumijevanju bila je promicanje suradnje DYPA-e i Huaweija kako bi se postigli sljedeći ciljevi:

 • premostiti jaz između znanja i vještina informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT)
 • ponuditi edukativna i obrazovna rješenja za zadovoljavanje zahtjeva industrije u ICT sektoru kroz pružanje specijaliziranih seminara u području usmjeravanja i promjene pružatelja usluga te razvoj socijalnih vještina radne snage
 • stvoriti ekosustav talenata u sektoru IKT-a i podupirati postojeću radnu snagu u području IKT-a; i
 • promicati obrazovanje nezaposlenih žena u području digitalnih vještina.

Zašto je to dobra praksa?

Cilj Huaweijevih žena u tehnologiji nije bio samo obrazovanje, već i uspješna integracija sudionika na tržište rada. Interlei, kao službena ustanova za obuku Huaweija, poduzeo je organizaciju i provođenje tečajeva u okviru ovog važnog programa, opremajući polaznike odgovarajućim znanjem i vještinama koje su danas potrebne na tržištu rada. S brzim tehnološkim razvojem koji doživljavamo, potrebe tržišta za stručnom radnom snagom u različitim sektorima IT industrije su velike i imperativne. Usavršavanjem se znatno pomaže pripravnicima ne samo da poboljšaju svoje znanje, već i da se prekvalificiraju u novim područjima, što čak dovodi do promjena u karijeri.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Grčka

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public_private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970