Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta

nacionalna koalicija

za digitalne vještine i radna mjesta

Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

01. 03. 2023.

Digitalne vještine i metode kreativnih rješenja za bankarski sektor: Primjer edukacije za menadžment Hrvatske poštanske banke u suradnji s Algebrom

Kontinuirano usavršavanje i nadogradnja znanja i vještina vezanih uz digitalne tehnologije i trendove u podlozi su mnogih procesa digitalne transformacije raznih gospodarskih sektora. Banke su suočene sa značajnim promjenama očekivanja korisnika, ali i brojnim novim prilikama koje im donosi digitalizacija svih procesa. Hrvatska poštanska banka odlučila je višem menadžmentu, u suradnji s MBA poslovnom školom Visokog učilišta Algebra, omogućiti specifičan edukacijski program s naglaskom na digitalne tehnologije koje se smatraju disruptivnima za bankarski sektor, kao i kreativno razmišljanje i rješavanje problema.

 

Bankarska se industrija u digitalnom dobu našla pred brojnim izazovima jer je riječ o jednoj od najviše reguliranih djelatnosti, a s druge su strane ulazak novih igrača na financijsko tržište, te ponuda i rast fintech proizvoda i usluga potaknuli brojne promjene u ovom sektoru. Banke se, poput mnogih drugih, dodatno suočavaju i s problematikom pronalaženja najboljih i najkvalitetnijih kadrova na relativno malom hrvatskom tržištu rada.

“Korisnici bankarskih usluga sve su zahtjevniji, žele personalizirane usluge, naglašena je globalizacija i urbanizacija, a jako su narasla očekivanja vezana uz održivost i odgovornost banaka. Na menadžmentu banke zadatak je da pomiri te izazove, postigne balans te, uz otvorenost i kreativnost, nađe put kojim jedna moderna hrvatska banka treba i može ići dalje u doba digitalne transformacije”, pojašnjava izazove Romana Ćaćić, voditeljica Odjela za razvoj zaposlenika i organizacijskih kapaciteta u Uredu za upravljanje ljudskim potencijalima Hrvatske poštanske banke.

Hrvatska poštanska banka je s ciljem razvoja vještina i specijaliziranih znanja iz područja digitalizacije, ali i osnaživanja kreativnosti pri rješavanju problema te leadership vještina višeg menadžmenta, u suradnji s Algebrom i njezinom MBA Poslovnom školom razvila edukacijski program “Prozor u digitalnu ekonomiju za lidere inovativno usmjerene nacionalne banke”. Program je bio posebno osmišljen kako bi adresirao izazove koje digitalno društvo i nadolazeći trendovi nameću financijskom sektoru, uključujući i banke.

Izazovi i trendovi koje pred financijski sektor postavlja digitalizacija

Program obrazovanja za viši menadžment HPB-a vodio je računa o jedinstvenim izazovima bankarskog sektora na globalnoj i nacionalnoj razini.

“Kao i cijelo tržište, suočili smo se s izazovima i trendovima koje nam digitalno društvo i disruptivna ekonomija nameću te smo željeli da naš menadžment dobije specijalizirana znanja koja će im pomoći da razmišljaju na svježiji način. Ujedno, željeli smo da naš menadžment dobije i nov pogled na teme digitalizacije, transformacije poslovnih modela, disrupcije i strateškog upravljanja, ali i na neke soft teme za koje smo planirali da će osnažiti njihove vještine liderstva i kreativni način razmišljanja i rješavanja problema”, naglašava Romana Ćaćić iz Hrvatske poštanske banke.

Algebrina MBA poslovna škola u posljednje vrijeme ima sve više zahtjeva za krojenje prilagođenih edukacija jer tvrtke sve bolje razumiju potrebe svojih zaposlenika i kako kod njih razvijati željene vještine.

“To je velik izazov jer programi edukacije postaju sve zahtjevniji i potrebno ih je održavati na sve višim razinama za tvrtke koje žele ovu vrstu digitalne edukacije za svoje zaposlenike. No, na taj način se i sami razvijamo, učimo, te pokrivamo i neka nova područja znanja koja dosad možda i nismo imali“, naglašava Arsen Šolić, rukovoditelj e-Leadership MBA programa u Visokom učilištu Algebra.

“Jako dobro razumijemo ulogu novih tehnologija u transformaciji poslovnih modela i u promjenama u društvu, pa Algebra, kao izvorno tehnološka obrazovna institucija i poznavatelj digitalnih tehnologija, ovdje može biti odlična podrška tvrtkama u provedbi prilagođenih edukacija”, zaključuje Šolić.

 

 

Donošenje odluka temeljem mnoštva podataka

U HPB-u kažu kako im je krajnji cilj provedbe ovog programa obrazovanja u suradnji s Algebrinom MBA Poslovnom školom bio stvaranje snažnijih lidera, otpornijih na promjene i svjesnijih stvarnih tržišnih okolnosti – prilika i prijetnji, te motiviranijih za tržišnu utakmicu.

“Algebrina edukacija dala nam je detaljan uvid kako u naše i svjetske trendove, tako i u neka rješenja koja konkretno mogu osnažiti menadžment u preuzimanju uloge agilnog lidera. Fokus ove edukacije cijelo vrijeme bio je na analitičkim i kreativnim vještinama te vještinama strateškog upravljanja”, kažu u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Iz perspektive digitalnih tehnologija, znanja i vještina, ključnima su ocijenjeni tehnologije i trendovi koji danas značajno utječu na postojeće poslovanje banaka, kao i na njegov razvoj u budućnosti.

Data-driven decision-making, donošenje odluka temeljem mnoštva podataka, ključna je vještina iz naše perspektive s obzirom na dominaciju digitalizacije i novih tehnoloških rješenja, kao i kada imamo u vidu količinu podataka koja postoji u bankarskoj industriji. Data-driven pristup omogućuje upravljanje zasnovano na mjerljivim i preciznim podacima, što smanjuje nesigurnost i dvojbe kod donošenja odluka na svim razinama. Takav pristup rezultira većom transparentnosti i odgovornosti te povećava produktivnost i učinkovitost organizacije”, pojašnjava Romana Ćaćić.

Digitalne tehnologije olakšale su prikupljanje podataka i upravljanje njima, no kako bi se u organizacijama donosile odluke temeljene na podacima, potrebne su posebne vještine zaposlenika, koje razvijaju ovakve edukacije usmjeravajući menadžere u donošenju odluka temeljem podataka.

Disruptivni trendovi i njihov značaj za bankarski sektor

Program je činilo pet modula: strateški menadžment za inovativne i agilne organizacije (predavač Greg Fisher), prozor u disruptivne trendove i tehnologije bankarskog sektora (Božidar Pavlović), kreativno promišljanje i rješavanje problema (izv.prof. dr.sc. Robert Kopal i Darija Korkut), digitalna transformacija poslovnih modela (Senad Kulenović) te leadership u izazovima kontinuirane disrupcije (Ines Bezjak Kožnjak).

“Tijekom modula koji nam je dao uvid u disruptivne trendove i tehnologije bankarskog sektora, radili smo analizu na internom primjeru HPB-a na projektu digitalizacije procesa. Brža isporuka prema klijentima, efikasniji procesi, smanjenje troškova, optimizacija resursa – u cilju su našeg projekta digitalizacije poslovnih procesa i unaprjeđenja korisničkog iskustva kako bi se stvorili preduvjeti za daljnju digitalnu transformaciju banke”, kažu u HPB-u.

Primjena stečenih znanja u praksi

Timski rad na projektima u grupama, uz moderiranje predavača donio je potpuno nov pogled na projekt koji je u tijeku – bila su to nova opažanja, drugačija percepcija prilika i prijetnji, kao i potencijalnih rješenja kroz nova saznanja o tržištu.

“S obzirom da se u HPB-u digitalizacija paralelno odvija na više strana i multidisciplinarno, tako je edukacija svakom polazniku donijela dodatna znanja, motivaciju i svježu perspektivu na projektima transformacije u tijeku. Prošle, 2022. godine, najizazovniji je projekt bio uvođenje eura koji u našem slučaju ne bi bio tako uspješan da se s pripremama te velikim IT promjenama nije krenulo već od kraja 2020. godine”, istaknula je Kristina Ivandić, specijalist u Odjelu za razvoj zaposlenika i organizacijskih kapaciteta u Uredu za upravljanje ljudskim potencijalima.

“S obzirom na zahtjevnost i kompleksnost koja je sve dočekala kod projekta prelaska s kune na euro, prilagođavanja svih sustava, pomoći klijentima kako bi se snašli u novom valutnom svijetu, upravo su menadžeri bili motivacija, podrška, nadahnuće i pomoć svojim timovima kroz cijeli taj period”, zaključuje Ivandić.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Hrvatska

 • Razina digitalnih vještina:

  Stručnjak za digitalni sektor

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  01.01.2023

 • Datum završetka:

  01.01.1970

Povezani sadržaj:

17. 03. 2023.

Mapa vještina budućnosti

Projekt Mape poslova i vještina budućnosti telekomunikacijske kompanije A1 Hrvatska, potaknut je istraživanjem The Future of Jobs Report, Svjetskog gospodarskog foruma, prema kojemu će, zbog sve šire primjene strojeva i algoritama u radnim procesima i transformacije industrija te ostalih trendova (demografske promjene, promjene u potrebama potrošača, itd.) do 2025. biti stvoreno 97 milijuna novih radnih mjesta. Istodobno, istraživanje pokazuje da svaki drugi zaposlenik mora steći nove vještine kako bi bio konkurentan u industrijama koje će se najbrže razvijati.

28. 07. 2022.

Vaučeri za obrazovanje odraslima otvaraju nove perspektive za usavršavanje

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Hrvatskoj pokrenulo je u travnju 2022. inicijativu čiji je cilj olakšati pristup cjeloživotnom obrazovanju i raznim vrstama programa za usavršavanje odraslih osoba, bez obzira na to jesu li trenutačno zaposlene ili nezaposlene. Inicijativa je to koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana otpornosti i oporavka (NPOO) a tijekom prva tri mjeseca primjene već je više od 600 osoba izrazilo želju za stjecanjem novih vještina te se prijavilo za korištenje vaučera za obrazovanje.

10. 05. 2023.

Ensolva: Primjer edukacije koja prati digitalnu transformaciju procesa nabave

Kako se razvijalo i digitalno transformiralo područje nabave, te kako su rješenja u segmentu e-nabave odjednom postajala dostupna i manjim tvrtkama koje dotad ne bi niti razmišljale o primjeni rješenja ove vrste, tako je i edukacija o ovom području postajala sve važnija. Primjer specijaliziranog softvera Ensolva, proizvoda hrvatske tvrtke RIS, pokazuje kako edukacija korisnika može pratiti brze promjene koje je digitalizacija omogućila u jednom, za tvrtke često ključnom području.

14. 02. 2023.

Digitalne tehnologije i vještine u podlozi modernizacije poljoprivrede, ruralnog razvoja i proizvodnje hrane: Predstavljamo projekt CEKOM Food&Rural

Samodostatnost u proizvodnji hrane postaje sve važnija, posebno u uvjetima pandemija, ratova, pre-kida dobavnih lanaca, recesije, uvozu velikih količina hrane sumnjive kvalitete. Istovremeno, po-ljoprivredni sektor suočen je s negativnim demografskim trendovima, koji su posebno na ruralnim područjima izuzetno negativni, kao i s problematikom sve više napuštenih i neobrađenih poljopri-vrednih površina. Ovom sektoru tek predstoji digitalna transformacija, a jedan od projekata kojima se u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane želi potaknuti usvajanje digitalnih tehnologija i znanja jest i netom okončan CEKOM čiji je nositelj bila tvrtka InfoDom.