Digitalni sektor Hrvatske

Strateški dokumenti

Podijeli:

01. 08. 2024.

Europski okvir za digitalnu kompetenciju nastavnika

Kako se edukatori suočavaju sa zahtjevima koji se brzo mijenjaju, potreban im je sve širi i sofisticiraniji skup kompetencija nego prije. Konkretno, sveprisutnost digitalnih uređaja i dužnost da pomognu učenicima da postanu digitalno kompetentni zahtijevaju od nastavnika da razviju vlastite digitalne kompetencije.

Kako se edukatori suočavaju sa zahtjevima koji se brzo mijenjaju, potreban im je sve širi i sofisticiraniji skup kompetencija nego prije. Konkretno, sveprisutnost digitalnih uređaja i dužnost da pomognu učenicima da postanu digitalno kompetentni zahtijevaju od nastavnika da razviju vlastite digitalne kompetencije.
Na međunarodnoj i nacionalnoj razini razvijen je niz okvira, alata za samoprocjenu i programa osposobljavanja kako bi se edukatorima opisali aspekti digitalne kompetencije i pomoglo im da procijene svoje kompetencije, utvrde svoje potrebe za osposobljavanjem i ponude ciljano osposobljavanje. Na temelju analize i usporedbe tih instrumenata, u ovom se izvješću predstavlja zajednički europski okvir za digitalnu kompetenciju nastavnika (DigCompEdu). DigCompEdu je znanstveno utemeljen pozadinski okvir koji pomaže u usmjeravanju politike i može se izravno prilagoditi provedbi regionalnih i nacionalnih alata i programa obuke. Osim toga, njime se osigurava zajednički jezik i pristup koji će pomoći prekograničnom dijalogu i razmjeni najboljih praksi.
Okvir DigCompEdu usmjeren je na edukatore na svim razinama obrazovanja, od ranog djetinjstva do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, uključujući opće i strukovno obrazovanje i osposobljavanje, obrazovanje s posebnim potrebama i kontekste neformalnog učenja. Cilj mu je pružiti opći referentni okvir za programere modela digitalnih kompetencija, odnosno države članice, regionalne vlasti, relevantne nacionalne i regionalne agencije, same obrazovne organizacije te javne ili privatne pružatelje stručnog osposobljavanja.

 

Dokument pročitajte ovdje: digcompEducators hrv

Saznaj više

  • Ciljana publika:

    Digitalne vještine radne snage.

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Ciljani jezik:

    Hrvatski

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a

  • Organizacija:

  • Proračun:

    -

  • Uključivanje dionika:

    Ne

Povezani sadržaj:

Objavljeno 01. 08. 2024.

Okvir digitalnih kompetencija za građane (DigComp)

Okvir digitalnih kompetencija za građane (DigComp) već više od desetljeća pruža zajedničko razumijevanje, diljem EU-a i šire, o tome što je digitalna kompetencija te je stoga temelj za oblikovanje politike digitalnih vještina. Već postoji visoka svijest o DigCompu kao okviru na razini EU-a za razvoj i mjerenje digitalnih kompetencija.

Objavljeno 01. 08. 2024.

HUP - ICT position paper 2024

HUP – ICT udruženje sastavilo je ovaj Position paper s ciljem mapiranja trenutnih najvećih izazova s kojima se susreće hrvatska informacijsko-komunikacijska (ICT) industrija, a koji ju priječe u ostvarivanju njezinog punog potencijala. Ideja ovog dokumenta jest davanje jasnih, konciznih i prije svega mjerljivih prijedloga i preporuka, nužnih za nastavak snažnog rasta jedne od perjanica hrvatske ekonomije. Position paper razmatra kratkoročno i srednjoročno razdoblje, a namijenjena je svim dionicima političkog procesa i cjelokupnoj industriji.

Objavljeno 01. 08. 2024.

Povelja o digitalnim radnim mjestima

Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta donosi ovu Povelju o digitalnim radnim mjestima, sa sedam (7) ciljeva i osamnaest (18) prioriteta razvoja digitalnih radnih mjesta. Povelja je zamišljena kao alat članovima, partnerima i zainteresiranim stranama da lakše kreiraju, usklađuju i predlažu vlastite mjere u cilju sinergijskog adresiranja pojedinih prioriteta u ostvarenju zajedničkog cilja – povećanog broja trajno zaposlenih pojedinaca, na dobro plaćenim, globalno kompetitivnim i sigurnim radnim mjestima, koji će svojim radom stvarati dodatnu vrijednost za hrvatsko društvo.

Objavljeno 01. 08. 2024.

Memorandum o osnivanju Nacionalne Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u Republici Hrvatskoj

Nacionalna digitalna koalicija neformalna je platforma putem koje potpisnice Memoranduma zajednički provode aktivnosti vezane uz problematiku nedostatka radnika s digitalnim vještinama. Koalicija nema pravnu osobnost.