10. 08. 2023.

Socijalno upozorenje – Italija

Socijalno upozorenje je projekt koji donosi temu digitalne svijesti školama kroz mrežu mladih volontera trenera, svih stručnjaka koji svakodnevno rade s digitalnim tehnologijama. Cilj nije uzbunjivanje ili uzbuna, već informiranje.

Socijalno upozorenje je projekt koji donosi temu digitalne svijesti školama kroz mrežu mladih trenera volontera, svih stručnjaka koji svakodnevno rade s digitalnim tehnologijama. Cilj nije uzbunjivanje ili uzbuna, već informiranje.

Projekt je nastao 2018. godine s ciljem dovođenja teme digitalne svijesti talijanskim školama. Utvrđena potreba bila je informirati mlade o rizicima i mogućnostima interneta, ilustrirajući najbolje prakse i slučajeve mladih kao što su oni koji se koriste internetom i društvenim medijima za rad, život i vođenje projekata u zajednici. Kako bi se to postiglo, Pokret za digitalnu etiku stvorio je mrežu od oko 300 volonterskih trenera diljem Italije, uglavnom mladih digitalnih stručnjaka koji mogu biti primjer mladima.

Upoznajte projekt

U središtu svake intervencije socijalnog upozorenja je širenje informacija o prednostima novih komunikacijskih tehnologija, ako se koriste uz znanje, svijest i spokoj. Cilj nije uzbuniti ili umiriti roditelje, odrasle i mlade ljude, već ih objektivno informirati. Cilj je pokreta: 

  • Informiranje o rizicima i ograničenjima novih tehnologija
  • Ilustrirajte konkretnim primjerima kako te tehnologije utječu na naš svakodnevni život
  • Olakšavanje potrage za stalnom ravnotežom između aktivnosti na internetu i izvan njega

Razmjena podražaja i informacija usmjerena je na razvoj kritičke svijesti o tome kako digitalne tehnologije mijenjaju naš svijet, emocije i društveno ponašanje

Projekt se posebno sastoji od dvosatnih edukativnih intervencija koje istražuju različite teme kao što su funkcioniranje velikih društvenih mreža, osobni branding, reputacija, fenomeni kao što su hikikomori, digitalna zanimanja (kao što su menadžeri društvenih medija o kojima mnogi srednjoškolci još uvijek ne znaju) i druge teme koje svaki trener produbljuje na temelju svojih vještina. Intervencije su više razgovor nego predavanje, a upravo se iz razgovora i zahtjeva mladih pojavljuju najzanimljivije ideje. 

Zašto je to dobra praksa?

Udruga je također osnovala znanstveni opservatorij koji prikuplja anonimne podatke od mladih o njihovom korištenju interneta i društvenih medija te objavljuje godišnje izvješće o toj temi. Sve je učestalije da se obuka traži za odraslu publiku, posebno za nastavnike i roditelje, jer potreba za većom svijesti o dinamici weba i društvenih mreža postaje sve očitija. Socijalnim upozorenjem nastoji se riješiti ta potreba za izgradnjom boljeg društva na internetu i izvan njega. 

Pokret za digitalnu etiku sada nastoji proširiti ono što je već učinjeno u Italiji na europski teritorij. Prije svega, obrazovni predložak i oblik usavršavaju se kako bi se više predavača moglo pridružiti i širiti projekt te se razvijaju inicijative za mlade Europljane. Prvi je hakaton održan u Rimu, u kojem je sudjelovalo 70 studenata iz cijele Europe, budućih donositelja odluka koji su se okupili kako bi pronašli rješenja za bolju digitalnu budućnost. Druga je velika inicijativa Europski dan digitalnog građanstva, čiji je cilj promicanje digitalnog obrazovanja diljem Europe. Prvo izdanje održano je u Rimu u listopadu 2021. 

Saznaj više

  • Poveznica na web stranicu:

  • Ciljana publika:

    Digitalne vještine u obrazovanju.

    Digitalne vještine za sve

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Cybersecurity

    Digitalne vještine

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa

  • Vrsta financiranja:

    Crowdfunding

  • Datum početka:

    01.01.1970

  • Datum završetka:

    01.01.1970