Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

14. 06. 2024.

SkillSync – EIT-ov alat za usavršavanje za poticanje inovacija

SkillSync je platforma koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, a osmišljena je za poboljšanje digitalnih vještina i učenja.

SkillSync je platforma koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, a osmišljena je za poboljšanje digitalnih vještina i učenja. Nudi personalizirane preporuke za tečajeve i utvrđuje relevantne mogućnosti osposobljavanja prilagođene potrebama novoosnovanih poduzeća, MSP-ova, poduzeća, sveučilišta i kreatora politika. Time se osigurava da korisnici dobiju sveobuhvatnu i prilagođenu podršku za njihov profesionalni razvoj i poboljšanje vještina. Osmišljeno i razvijeno na EIT Health, Skill Sync zajedničko je postignuće tima zajednice EIT-a za umjetnu inteligenciju, suradnje između sedam zajednica znanja i inovacija, te se brzo preobrazilo iz koncepta u korist zajednice.

O alatu SkillSync

Alat SkillSync osmišljen je kako bi pomogao tvorcima politika, vladinim tijelima, edukatorima, akademskim institucijama, MSP-ovima i velikim korporacijama u Europi da utvrde postojeće nedostatke u vještinama i vještinama. Preporučuje tečajeve koji će pomoći u premošćivanju tih nedostataka i poticanju inovacija. Alat u svojoj bazi podataka procjenjuje stručnost radne snage u poduzećima i strateški preporučuje obrazovne tečajeve povezane s umjetnom inteligencijom na temelju različitih kriterija kao što su predmet, dobavljač, lokacija i trajanje.

SkillSync uključuje sveobuhvatan skup podataka s više od 30,000 referenci tečajeva, uključujući sve portfelje osposobljavanja ZZI-ja EIT-a i više od 5000 novoosnovanih poduzeća, što premašuje početna očekivanja projekta. Svaki tečaj i početni profil generiraju se s normaliziranim skupom vještina u skladu sa standardom ESCO. Alat također uključuje automatsko struganje i označavanje novih tečajeva i startupova, čime se osiguravaju dinamična ažuriranja.

Osnovni motor tvrtke SkillSync koristi strojno učenje kako bi utvrdio nedostajuće vještine za startupove ili grupe startupova (po regiji ili zemlji) i usklađuje svoje kompetencije s ciljnim skupinama koje imaju naprednije karakteristike. Algoritam personalizira preporučene vještine i odabire samo one najrelevantnije. Osim toga, u njemu se navode posebne preporuke za osposobljavanje povezane s tim vještinama.

O utjecaju

Provjera koncepta (PoC) alata SkillSync uspješno je testirana u okviru pilot-projekta u kojem je sudjelovalo 14 partnera iz ZZI-ja EIT-a i zajednica umjetne inteligencije, uključujući visoka učilišta, korporativne organizacije i novoosnovana poduzeća. Četrnaest organizacija dobilo je potporu prilagođenim preporukama za usavršavanje, a 1200 stručnjaka usavršavano je u odabranim tečajevima za poticanje inovacija. Učinak je bio znatan, s prosječno 50 zaposlenika po organizaciji koji su imali koristi od tih prilagođenih preporuka za osposobljavanje.

Inovacije su pokrenute na tržištu, a opće smjernice za njihovo iskorištavanje dogovorene su među ZZI-jima EIT-a koji sudjeluju u EIT-ovoj zajednici umjetne inteligencije. Kako se otisak SkillSync-a širi kako bi pokrio sve duboke tehnološke domene, njegov potencijal za transformativne promjene raste eksponencijalno. Gledajući unaprijed, SkillSync predviđa budućnost obilježenu otvorenošću i suradnjom, potencijalno integrirajući komponente vanjskih organizacija kako bi se dodatno poboljšale njegove sposobnosti i doseg.

Zašto je to dobra praksa?

SkillSync nudi sveobuhvatan pristup poboljšanju vještina s pristupom 30,000 tečajeva, 1000 dubokih tehnoloških vještina i uvida iz 5000 startupova. Ova opsežna biblioteka resursa omogućuje korisnicima da pronađu odgovarajuće osposobljavanje kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe. Posebno je važno da platforma upotrebljava umjetnu inteligenciju za personalizirane preporuke za tečajeve. Prilagođavanjem treninga individualnim i organizacijskim zahtjevima, SkillSync maksimizira učinkovitost učenja, pomažući korisnicima da ostanu u tijeku s tehnološkim napretkom. 

SkillSync podržava širok raspon dionika, uključujući novoosnovana poduzeća, mala i srednja poduzeća, poduzeća, sveučilišta i tvorce politika. Ta široka primjenjivost povećava njezinu relevantnost i korisnost u različitim sektorima, potičući inovacije i rast. Osim toga, sposobnost alata da se automatski ažurira novim tečajevima i novoosnovanim poduzećima osigurava da podaci ostanu aktualni i korisni.

Još jedna snaga SkillSync je njegova upotreba ESCO standarda za normalizaciju skupova vještina. Tom se normizacijom osigurava dosljedna procjena vještina, čime se olakšava utvrđivanje nedostataka u vještinama i preporučuju odgovarajući tečajevi. Dokazani učinak platforme, koji je dokazan uspješnim pilot-projektom u kojem je sudjelovalo 14 organizacija i usavršavanje 1200 stručnjaka, naglašava njezinu učinkovitost. Pokretanjem na tržište i uspostavom smjernica za iskorištavanje među ZZI-jima EIT-a ističe se njegova praktična vrijednost.

Zaključno, kombinacija sveobuhvatnih resursa tvrtke SkillSync, personaliziranih preporuka temeljenih na umjetnoj inteligenciji, dinamičnog ažuriranja i suradničkog razvoja čini ga modelom za učinkovit razvoj vještina u digitalnom dobu.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine u obrazovanju.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Europska Unija

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

  Stručnjak za digitalni sektor

 • Vrsta inicijative:

  Međunarodna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970