Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

04. 06. 2024.

CitizenCode

CitizenCode je inicijativa koju je 2021. pokrenuo TRALALERE kako bi digitalna kultura, vještine i radna mjesta postala dostupna svima, od osnovne i srednje škole nadalje. Nudi besplatne digitalne radionice i resurse „ključ u ruke” za tinejdžere i nastavnike kako bi ih otkrili sami ili u razredu, omogućujući svim učenicima da postanu digitalni stvaratelji.

Proširenje područja mogućnosti

Unatoč brojnim digitalnim mogućnostima zapošljavanja, poduzeća imaju poteškoća u poticanju raznolikih timova. Žene, uz ruralno i strukturno marginalizirano stanovništvo, i dalje su nedovoljno zastupljene u tim ulogama. Podaci pokazuju da 57 % djevojčica vjeruje da imaju manju sposobnost pohađanja obuke u području računalnih znanosti (Ipsos, 2021.). Osim toga, malo je mladih srednjoškolaca koji razmišljaju o ulasku u IT sektor. CitizenCode ima za cilj demokratizirati pristup tom sektoru promjenom načina razmišljanja i poticanjem zvanja od rane dobi širenjem svog područja mogućnosti. Cilj je da mladi što prije ovladaju digitalnom tehnologijom i da se predvide kao sutrašnji digitalni akteri. Dajući prednost onima kojima je pomoć najpotrebnija, CitizenCode primjenjuje uključiv pristup koji podupiru posrednici i nastavnici koji se bave izvanškolskim obrazovanjem.

Otkrijte CitizenCode

CitizenCode prvenstveno je usmjeren na učenike srednjih škola, usmjeravajući ih u odabir karijere, akademski put i pripremu stažiranja, s posebnim naglaskom na mlade djevojke, studente iz ruralnih područja i četvrti radničke klase, koji su nedovoljno zastupljeni na tehnološkim poslovima. Srednjoškolski korisnici uključuju nastavnike i nastavnike, koji možda nemaju jednake sposobnosti podučavanja digitalne kulture. CitizenCode im pruža resurse i podršku ključ u ruke.

CitizenCode nudi samostalno vođena digitalna iskustva, prilagođena razini nastavnika i mladih, s ciljem njihova upoznavanja s digitalnom kulturom i zanimanjima. CitizenCode osigurava dostupnost digitalne kulture za sve, pružajući zanimljive i pristupačne besplatne resurse prilagođene mladima od osnovne škole do srednje škole i šire.

Digitalni resursi CitizenCodea korisnicima omogućuju razumijevanje ključnih koncepata i implikacija kao što su podaci, videoigre i umjetna inteligencija. Također olakšavaju istraživanje digitalnih mogućnosti za karijeru i uzora, s posebnim naglaskom na promicanju zastupljenosti djevojčica. CitizenCode nudi praktične aktivnosti u kojima se korisnici mogu izravno angažirati, ostvarujući svoj potencijal za programiranje i stvaranje unutar digitalnog područja.

Digitalne radionice 

CitizenCode predstavlja novi format digitalnih radionica „ključ u ruke”, nudeći interaktivne avanture „ozbiljne igre”. Ove radionice spajaju otkrića, audiovizualne diskurse, uranjanje u profesionalni svijet i otvorene alate za stvaranje, osnažujući mlade ljude da kreiraju vlastite videoigre. Nadalje, ti digitalni interaktivni tečajevi dostupni su na internetu i mogu se olakšati u postavkama licem u lice ili na daljinu, smještajući različita okruženja kao što su škole, izvannastavni programi ili neformalne postavke učenja.

CitizenCode nudi niz digitalnih radionica: 

 • CitizenCode Junior: digitalni tečajevi koji uvode djecu u dobi od 6 do 10 godina na glavne teme digitalne kulture kao što su piksel umjetnost, podaci i računalno programiranje
 • CitizenCode Teens: digitalne interaktivne radionice koje nude osnove računalnog programiranja usmjerene prema osobama u dobi od 11 do 16 godina
 • CitizenCode Python: tečaj uči sve dobne skupine za kodiranje u Blockly i Python kroz 67 izazova. Tečaj koristi koncepte videoigara kako bi angažirao igrače 

Radionice pomažu učenicima u razumijevanju složenih pojmova kao što su podaci i umjetna inteligencija te olakšavaju otkrivanje digitalnih zanimanja, s naglaskom na promicanju zastupljenosti djevojčica u tom području. Sudionici se uključuju u praktične aktivnosti, gdje mogu ostvariti svoj potencijal za programiranje i stvaranje unutar digitalnog krajolika. Uz interaktivne, zanimljive i pristupačne resurse, učenici su osnaženi da s lakoćom i uživanjem istražuju svijet programiranja.

Zašto je to dobra praksa?

CitizenCode osnažuje djecu, tinejdžere i odgojitelje osnovnim digitalnim vještinama i razumijevanjem ključnih elemenata digitalne kulture, s naglaskom na digitalnim radnim mjestima. Projekt stavlja naglasak na promicanje raznolikosti u tehnologiji uključivanjem djevojčica i strukturno marginaliziranih skupina u svoj pristup. Osim toga, CitizenCode promiče inkluzivan dizajn i težiti, surađujući sa specijaliziranim udrugama kao što je HandiTech kako bi prilagodili resurse kako bi uključili brojnu djecu s posebnim potrebama, s kognitivnim ili motoričkim poremećajima. Projektom se rješava stvarna potreba na trenutačnom digitalnom tržištu rada.

U lipnju 2024. pokrenut će se posebna platforma za okupljanje svih digitalnih radionica kako bi se omogućilo izravno širenje informacija od strane akademija i lokalnih vlasti u Francuskoj. CitizenCode širi svoje resurse diljem Francuske preko svojih lokalnih partnera i zahvaljujući razvoju mreže ambasadora (koja uključuje, na primjer: popularne obrazovne federacije i udruge). 

Nakon što je započeo u Francuskoj, CitizenCode se širi i na druge zemlje: lokaliziran je i pušten 2024. u Belgiji (na francuskom i nizozemskom). Od 2021. CitizenCode broji više od 63,000 mladih u Francuskoj, a u Belgiji je već dostigao 1000 mladih. Platforma će do kraja 2024. biti u potpunosti višejezična i spremna je za pokretanje u drugim europskim zemljama 2025. (Njemačka, Nizozemska, Italija, Španjolska). Dugoročno, projekt ima za cilj proširiti se na sve europske zemlje. 

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine u obrazovanju.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Belgija

  Francuska

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public_private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970