Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta

nacionalna koalicija

za digitalne vještine i radna mjesta

Nazad

Aktualno

Podijeli:

28. 08. 2023.

Uvođenje personaliziranog učenja u nastavni proces

Sveučilište u Zagrebu i Microsoft surađuju na razvoju umjetne inteligencije

Predstavnici Microsofta posjetili su Sveučilište u Zagrebu gdje su s predstavnicima Uprave razgovarali o mogućnostima zajedničkih
projekata u daljnjem razvoju i implementaciji rješenja umjetne inteligencije.

Gospođa Serena Sacks-Mandel, globalna direktorica za tehnologiju u obrazovanju za obrazovnu industriju (Global Chief Technology Officer for Education) iz središnjice Microsofta u Seattleu, na sastanku je predstavila Microsoftove planove u području obrazovanja, kao i opće trendove o strateškim mogućnostima implementacije AI-ja u obrazovnom sektoru u regiji i svijetu.

Izaslanstvo su ugostili prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje i digitalizaciju i prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije. Na sastanku su sudjelovali i gospodin Ivan Đurđević, zadužen za obrazovanje u Microsoftu Hrvatska, te gospodin Jengrej Pangeršić, tehnički specijalist za rješenja u obrazovanju.

Na sastanku je gospođa Sacks-Mandel istaknula da umjetna inteligencija olakšava posao učitelja i može doprinijeti personaliziranom učenju na razne načine, primjerice osmišljavanjem materijala za učenje na temelju individualnih stilova učenja, preferencija i potreba polaznika i prilagodljivim učenjem, odnosno stvaranjem sustava učenja koji usklađuju sadržaj i tempo tako da odgovaraju razini razumijevanja onoga tko
uči.

Inteligentni sustavi podučavanja idu u smjeru stvaranja sustava podučavanja koji studentima pružaju individualne upute i potporu te mogu analizirati podatke i generirati povratne informacije i smjernice za učenika. Nadalje, umjetna inteligencija može pomoći personalizirati učenje digitalnoga sadržaja omogućavanjem sustava za obradu prirodnoga jezika koji mogu odgovarati na upite učenika u stvarnom vremenu.

Zaključeno je da će se zajednički napori usmjeriti k uvođenju personaliziranoga učenja (personalized learning) u redoviti nastavni proces kako bi se zadovoljile individualne potrebe, interesi i sposobnosti studenata.

Izaslanstvo su ugostili prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje i digitalizaciju i prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije. Na sastanku su sudjelovali i gospodin Ivan Đurđević, zadužen za obrazovanje u Microsoftu Hrvatska, te gospodin Jengrej Pangeršić, tehnički specijalist za rješenja u obrazovanju. Foto: UNIZG

Microsoft će kao gost predavač sudjelovati i na prvom Danu digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održavati u četvrtak 28. rujna od 12 do 14 sati u zgradi SEECEL-a.


 

Saznaj više

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Umjetna inteligencija

 • Razina digitalnih vještina:

  Napredno

 • Geografski opseg - Država:

  Hrvatska

 • Vrsta inicijative:

  Međunarodna inicijativa