Nazad

Aktualno

Podijeli:

04. 05. 2023.

Uključite se u Festival europske godine vještina!

Registracije su otvorene

Svrha Festivala europske godine vještina (The European Year of Skills Festival) je naglasiti važnost stjecanja novih vještina, na lokalnoj, nacionalnoj, regionanoj i europskoj razini. Dana 9. svibnja, tijekom sto minuta, svi građani Europe (s pristupom internetu) moći će se uključiti u događaj koji se odvija u Bruxellessu, i drugim brojnim lokalnim događajima kojima se obilježava godina vještina, diljem Europske unije.

Cilj festivala je nadahnuti sve dionike u društvu da snažnije investiraju u razvoj novih vještina i da programe stjecanja novih vještina učine dostupnijm svima, bez obzira na njijhov sadašnji obrazovni status. Stjecanje novih vještina je cjeloživotni posao i nikako ne smije biti završen školovanjem. Svatko treba moći naučiti neku novu vještinu, koju želi. Posebno one vještine koje će biti tražene nakon zelene i digitalne tranzicije Europske unije.

Na Festivalu će se pokazati i kako ulaganje u prave vještine doprinosi razvoju gosodarstva, a ne samo konkurentnosti pojedinca, tvrtki i nacija. Promjene na tržištu rada, kako demografske tako i druge promjene, od svih građana Europske unije, pa tako i hrvatskih, zahtijevaju usmjeravanje na cjeloživotno učenje i stjecanje novih vještina. Globalna geopolitička i ekonomska situacija, inflacija i recesija zahtijevaju visoku razinu prilagodbe. Pojedinci, tvrtke i organizacije koje su prilagodljive, otpornije su na promjene i održavaju kontinuitet poslovanja.

Radna snaga s vještinama koje su tražene na tržištu rada pridonosi održivom rastu, stvara više inovacija i poboljšava konkurentnost tvrtki, a pojedinci koji se bave učenjem i usvajanjem novih znanja lakše se nose s promjenama na tržištu i uključeniji su u gospodarske procese.

Glavn događaj održati će se u Cité des Métiers (Grad Obrta) u Bruxellessu i bit će prenošen uživo putem interneta. Riječ je o hibridnom događaju koji će se istodobno održavati na više lokacija, kako bi privukao što više ljudi. Događaj u Gradu Obrta, u glavnom gradu Unije, bit će središnji događaj na koji će se povezivati brojni lokalni događaji diljem Europe.

Broj sudionika koji mogu osobno doći je ograničen, pa se preporučuje praćenje putem interneta, a registracija nije obavezna no, daje pristup dodatnim informacijama, kako o samom događaju tako i Europskoj godini vještina.

Registrirajte se

Središnji lokalni Festival europske godine vještina održava se 9. svibnja na Europskom trgu u Zagrebu u trajanju od 11 do 14 sati. Uz Europsku godinu vještina koja je glavni povod za Festival, proslava Dana Europe proteći će i u znaku 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

9. svibnja od 11 sati na Europskom trgu posjetitelji će moći razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba, informirati se o programima mobilnosti te sudjelovati u raznim aktivnostima, kao i saznati više o programu obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čije će učenice i učenici prezentirati svoja znanja i vještine.

U Kući Europe, na Europskom trgu u Zagrebu, održati će se radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine, pod vodstvom Instituta za inovacije. Održat će se i radionica o europskoj platformi eTwining za školsko obrazovanje i mogućnostima za jačanje vještina učenika i nastavnika.

Obilježavanje Dana Europe Europska komisija organizira u suradnji s brojnim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, veleposlanstvima država članica Europske unije akreditiranim u Hrvatskoj, Agencijom za mobilnost i programe EU-a te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalnom kontaktnom točkom za Europsku godinu vještina.

Dan Europe tradicionalno se slavi 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Više pojedinosti

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a