Nazad

Aktualno

Podijeli:

07. 09. 2023.

Proširena, prostorna i virtualna stvarnost u obrazovanju i industriji

Konferencija Algebre i tvrtke EON Reality

Zagreb, 7. rujna 2023. – Na konferenciji održanoj u prostorima Učilišta Algebra (Spark Event Space) najavljena je suradnja Algebre i EON Realitya, jedne od vodećih svjetskih tvrtki u proširenoj i virtualnoj, odnosno prostornoj (XR) stvarnosti. Konferencija je okupila tvrtke iz različitih sektora gospodarstva, od ICT-a i obrazovanja do financija, zdravstva, turizma i marketinga zainteresirane za implementaciju XR rješenja u svoje poslovanje.

Govorilo se o primjeni umjetne inteligencije u poboljšanju prostornih podataka, koji se koriste u programima proširene i virtualne stvarnosti, a koji mogu doprinijeti i regionalnom razvoju Hrvatske. Danas se proširena stvarnost (XR) koristi u čitavom nizu industrija koje njenu primjenu pronalaze u različitim aspektima poslovanja – proizvodnji, edukacijama, predstavljanju novih proizvoda i usluga, redukciji cijena, dizajnu i marketingu.

Algebra će kroz partnerstvo s tvrtkom EON Reality istražiti mogućnosti korištenja tehnologije virtualne i proširene stvarnosti (VR/AR) u obrazovnim projektima.

U području obrazovanja XR može biti korišten na razne načine koji studentima, učenicima i polaznicima raznih usavršavanja omogućavaju veću interaktivnost i inkluzivnost te bolju vizualizaciju i konceptualizaciju apstraktnih pojmova i ideja. Na taj način, studenti mogu kvalitetnije doživjeti teško dostupna okruženja, razumjeti koncepte kompleksnih fizičkih pojava, a mogu i na jednostavan način proći simulacije u području medicine, inženjerstva i mehanike kakve se npr. koriste u zrakoplovstvu.

“Takvo iskustveno učenje studentima omogućuje istraživanje i interakciju s virtualnim okruženjima ili objektima, pružajući praktična iskustva koja bi inače bila nedostupna ili skupa za repliciranje u stvarnom svijetu. XR se pomoću umjetne inteligencije može prilagoditi individualnim stilovima učenja i tempu svakog pojedinog učenika i studenta, pružajući prilagođeni sadržaj, što može pomoći studentima da uče na način koji im najbolje odgovara“ – izjavio je Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebre.

XR se često koristi i pri gemifikaciji iskustva učenja, čineći ga zabavnijim i dostupnijim za studente, a studentima s invaliditetom pruža mogućnost učenja kroz prilagodbu nastave njihovim potrebama. Stvaranjem virtualnih online učionica olakšano je i učenje na daljinu, uz veći osjećaj prisutnosti i interakcije među studentima i nastavnicima, nego je to slučaj s klasičnim programima za online učenje.

Na konferenciji je održana i panel rasprava “Vrijednosti XR-a pokrenutog umjetnom inteligencijom u obrazovanju” na kojoj se raspravljalo o specifičnim prilikama i izazovima vezanim uz implementaciju prostornih XR rješenja u Hrvatskoj, temeljenih na umjetnoj inteligenciji, a na kojoj su sudjelovali Dan Lejerskar, izvršni direktor i predsjednik EON Realitya, Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebre, Alan Mutka, voditelj studija Informacijske tehnologije na RIT Croatia, Mario Mikić Vučak, direktor u Culex XR Studio i Milan Toš, nastavnik elektro skupine predmeta u Tehničkoj školi Sisak. U hrvatskim školama koriste se određeni aspekti XR-a u nastavi, najviše u području razvoja računalnih igara te u predmetima u kojima je važna međupredmetna suradnja i rad u timovima. Foto: Algebra

Ključna značajka EON Reality tehnologije koju pokreće umjetna inteligencija je integracija Spatial AI tehnologije, koja uključuje avatar koji može vidjeti, čuti i komunicirati s okolinom. Avatar vođen tehnologijom umjetne inteligencije može demonstrirati, objasniti i podučavati korisnike različitim temama koristeći XR tehnologiju, kao i pomoći korisnicima sa zadacima iz stvarnog svijeta i pružiti povratne informacije u stvarnom vremenu. Spatial AI poboljšava postojeće jezične modele temeljene na umjetnoj inteligenciji s informacijama prilagođenim za specifično područje učenja.

Rješenja tvrtke EON Reality, razvijena kroz godine suradnje s globalnim poduzećima i vodećim akademskim institucijama danas su jedna od vodećih u području primjene umjetne inteligencije u obrazovanju i industriji. Globalna mreža EON Reality sada obuhvaća više od 1,8 milijuna licenci koje zajedno grade ogromnu digitalnu zajednicu na više od 75 lokacija. EON Reality također je stvorio vodeću svjetsku XR biblioteku za obrazovanje i industriju.

Više pojedinosti

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Lokalna inicijativa