Nazad

Novosti

Podijeli:

21. 03. 2023.

Smanjen rast u tehnološkoj industriji, ali i dalje pozitivni izgledi za budućnost

Tehnološki sektor doživio je usporavanje rasta u četvrtom tromjesečju 2022., ali unatoč tome i dalje postoje pozitivni izgledi. Prema nedavnom izvješću Almege o poslovnom ciklusu, pokazatelj usluga, sektor privatnih usluga ima očekivanja od negativnog rasta u proljeće, pri čemu su najviše pogođene poslovne usluge povezane s industrijom i građevinskim sektorom.

Christina Ramm-Ericson, glavna ekonomistica u TechSverigeu, ističe da je tehnološka industrija doživjela znatno usporavanje rasta u četvrtom tromjesečju 2022. Izvješće pokazuje da je rast u informacijsko-komunikacijskom sektoru u ovom tromjesečju bio blizu nule.

Unatoč sporijem rastu u 2022. u cjelini, proizvodnja u tehnološkom sektoru i dalje je bila za 4,6 % viša nego 2021. Međutim, većina tog povećanja dogodila se u prvim mjesecima godine. U četvrtom tromjesečju 2022. proizvodnja je bila samo 0,3 % viša nego u odgovarajućem tromjesečju 2021., što je najniža stopa rasta industrije od 2012.

Jedan od glavnih razloga slabog rasta u četvrtom tromjesečju je pad proizvodnje telekomunikacija, koji je pao za 9,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tom smanjenju, izvoz telekomunikacijskih, podatkovnih i informacijskih usluga povećao se za 9,2 % u cijeloj 2022. u odnosu na 2021., mjereno u tekućim cijenama.

To povećanje izvoza upućuje na to da tehnološka industrija i dalje ima snažne temelje i potencijal za budući rast. Pozitivni znakovi, kao što su rast izvoza i nastavak ulaganja u nove tehnologije i inovacije, opravdavaju održavanje optimističnih izgleda za industriju. Dugoročno se može očekivati da će se tehnološka industrija oporaviti od trenutačnog usporavanja i nastaviti igrati ključnu ulogu u razvoju globalnog gospodarstva.

Očekivanja za budućnost su još uvijek optimistična. To je prikazano u Odboru poduzetnika Konfederacije švedskih poduzeća, koji je podijeljen na tehnološku industriju. Većina tvrtki u tehnološkoj industriji vjeruje u povećanje obujma prodaje u budućnosti i potrebu za povećanjem broja zaposlenika sljedeće godine, kaže Christina Ramm-Ericson, glavna ekonomistica u TechSwedenu.

O pokazatelju usluge

Od 2001. pokazatelj usluga razvila je organizacija poslodavaca Almega kako bi pružila pokazatelj gospodarske aktivnosti u sektoru privatnih usluga, koji čini više od polovine ukupne švedske proizvodnje, BDP-a.

Cijelo izvješće preuzmite ovdje.

 

Slika: © Adobe Stock

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Švedska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa