22. 06. 2023.

Obilježavanje postignuća portugalske nacionalne platforme za digitalne vještine i osposobljavanje; Platforma za radna mjesta za premošćivanje jaza u digitalnim vještinama

Razgovarali smo s Luisom Ribeiro Lopes, predsjednicom Upravnog odbora .PT-a & koordinatoricom INCoDe.2030 o najvećim postignućima portugalske Koalicije za digitalne vještine & radna mjesta. Pogledajte što je podijelila s nama.

Digitalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, za koju je odgovoran INCoDe.2030, uvedena je 2022. u Portugalsku koaliciju za digitalnu zapošljivost na temelju pretpostavke da aktualna digitalizacija gospodarstva i društva zahtijeva suradnju svih javnih i privatnih subjekata, pri čemu nitko ne smije biti zapostavljen.

Iskorištavanje digitalne tranzicije na najbolji mogući način

U Europi samo 57 % stanovništva posjeduje osnovne digitalne vještinepotrebne za digitalni svijet u kojem živimo. Svaki šesti Europljanin uopće nema digitalne vještine. Istodobno u EU-u postoji više od 400 000 slobodnih radnih mjesta za stručnjake za IKT, a više od trećine poduzeća navodi nedostatak digitalnih vještina. U Portugalu samo 29 % Portugalaca posjeduje digitalne vještine iznad osnovne razine.

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta u Portugalu uspostavljena je znajući da danas, više nego ikad prije, postoji prilika da se iskoristi digitalna tranzicija i njezina brza priroda te da se iskoriste sve prednosti koje jedinstveno digitalno tržište u Europi može pružiti. Samo ćemo na taj način postići zajedničku europsku konkurentnost i istinski uključivo digitalno društvo.

„Portugal je zemlja puna talenata, ali moramo pronaći načine da je bolje iskoristimo. Započeli smo ovo putovanje s vrlo jasnim ciljevima: zajamčiti pristup digitalnim tehnologijama za cjelokupno stanovništvo, promičući osnovne digitalne vještine; za one koji već imaju te vještine, da ih poboljšaju usavršavanjem; modernizirati sustave obrazovanja i osposobljavanja; prekvalificirati se, ako je to moguće, za zapošljavanje u području IKT-a prekvalifikacijom; te osposobljavanje kvalificiranih stručnjaka kako bi se popunio sve veći broj slobodnih radnih mjesta u svim sektorima gospodarstva”. 

Rad na digitalnim vještinama: osvrće se na uspjeh Portugala

Od početka smo znali da su to ambiciozni ciljevi koji zahtijevaju trud i rad mnogih. Mnogi su se okupili kako bi odgovorili na taj veliki izazov promicanja digitalnih vještina u Portugalu i poticanja veće zapošljivosti u tom sektoru. 

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta u Portugalu danas može polučiti znatne rezultate: s 58 subjekata, 127 objavljenih aktivnosti osposobljavanja, 44 inicijative i 46 održanih događanja.

„Inicijative kao što je Rampa Digital (Digital Ramp), u kojima mikropoduzećima i malim poduzećima pružamo besplatnu dijagnostiku kako bismo razumjeli koje bi tehnologije i alati najbolje pomogli poboljšati njihov rad, ispunjavaju nas ponosom. S druge strane, EUSOUDIGITAL (JA SAM DIGITAL) potiče mlade da poduče odrasle i starije osobe da šalju e-poštu ili otvaraju račun na društvenim mrežama. UPSKILL – Digital Skills and Jobs (Digitalne vještine i radna mjesta), još jedan odličan primjer, ima za cilj do 2023. pretvoriti 3000 aktivnih i nezaposlenih radnika u stručnjake u području IKT-a.”

Budući da Portugal, kao i Europa, i dalje pokazuje znatne rodne nejednakosti u pogledu vještina i pristupa digitalnoj tehnologiji te sudjelovanja u zanimanjima u tehnološkim područjima, ponosni smo i na programe kao što su Engenheiras por um dia (Inženjeri za jedan dan), koji nadahnjuju mlade djevojke s izazovima, studijskim posjetima, mentorskim aktivnostima i radionicama da nastave karijeru u tehnologiji ili inženjerstvu.
U partnerstvu s Deloitteom provodimo
i sveobuhvatniju anketu o inicijativama za izgradnju digitalnih kapaciteta u cijeloj zemlji. Do kraja godine portugalskoj platformi za digitalne vještine i radna mjesta dodat ćemo još korisnijih informacija kako bismo dodatno poduprli istinsku digitalnu tranziciju u cijeloj zemlji.

„Svjesni golemog posla koji smo dosad obavili, želimo više. Svjesni smo da dok pripremamo zemlju i Europu za budućnost, moramo pripremiti one koji u njoj žive da se prilagode tom procesu digitalizacije i idu ukorak s njim.”

Na ovu drugu obljetnicu Platforme za digitalne vještine i radna mjesta pozivamo sve Portugalce da posjete portal digitalcoalition.pt i upoznaju se s fantastičnim mogućnostima koje nudi, a koje želimo doprijeti do sve većeg broja ljudi. Od ponuda za posao, dijagnostike digitalnih vještina do više ili manje specijaliziranog osposobljavanja i inicijativa u cijeloj zemlji kako bi se bolje nosili s digitalnim tehnologijama – postoje mogućnosti za sve.

Što ih više iskoristimo, to ćemo biti bolje pripremljeni za sadašnjost i budućnost.

O autoru 

Luisa Ribeiro Lopes predsjednica je Upravnog odbora .PT-a, tijela odgovornog za upravljanje nacionalnom vršnom domenom, .pt, i glavna koordinatorica Nacionalne inicijative za digitalne kompetencije e.2030, INCoDe.2030. Luisa je također članica Nacionalnog odbora DECO-a.

Diplomirala pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Lisabonu, doktorandica rodnih studija na Sveučilištu u Lisabonu, Luisa je integrirala nekoliko nacionalnih i međunarodnih skupina za razvoj informacijskog društva, kao što je projekt Azori: Digitalna regija, Misija za informacijsko društvo i APDSI. Luisa je članica Strateškog vijeća ACEPI-ja i članica Izvršnog odbora MUDA – Pokreta za aktivno digitalno korištenje.
 

© okcm/Shutterstock.com

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Softver

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Portugal

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa