Nazad

Aktualno

Podijeli:

11. 04. 2023.

Novi objekt za nastavu i istraživanje Fakulteta organizacije i informatike

Obnovljeno povijesno zdanje vile Oršić, u centru Varaždina

Obnovljena zgrada vile Oršić, zdanja iz 19. stoljeća iznimne kulturne i arhitektonske vrijednosti, opremljena je suvremenim tehnologijama i prenamijenjena za provođenje nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Sveobuhvatnom obnovom vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike proširio je svoje prostorne kapacitete i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu.

U prostoru Vile Oršić, smješteni su fakultetski istraživački laboratoriji, WBL učionica, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta. Foto: FOI

Riječ je o zdanju u kojem će se primjejivati inovativni koncepti učenja i poučavanja prema načelu ‘work based learning’. Laboratorijska nastava provoditi će se u suradnji s partnerima iz industrije ( IBM iX Croatia, Mobilisis, Cratis, Arbona te Fina- Financijska agencija) koji su pomogli u financiranju obnove vile Oršić.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske, a obnovljena je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 933 tisuće eura (7 milijuna kuna). Resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja za obnovu je izdvojilo oko 343 tisuće eura (2,5 milijuna kuna), a financijsku potporu u okviru ‘Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu’ dalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Vila Oršić postala je laboratorijski dio FOI-ja i osnova je za dogradnju ‘Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji’ – zajedničkog projekta Grada Varaždina i FOI-ja, koji se provodi kroz ITU mehanizam, a bit će sagrađen u dvorištu vile.

Obnova je izvođena pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Varaždinu, očuvani su svi povijesni elementi zgrade, uključujući stolariju, podove, kamin, arhitektonske dekorativne elemente, kao i sam raspored prostorija.

Više pojedinosti


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Regionalna inicijativa