Nazad

Aktualno

Podijeli:

13. 10. 2023.

Radionica: Certifikacija razvojnih timova na području umjetne inteligencije (Artificial Intelligence Certification program)

Primjena umjetne inteligencije uzima sve veći zamah u Hrvatskoj čime ujedno do izražaja dolazi i povećanje rizika korištenja rješenja koja su u suprotnosti s načelima organizacije ali i zakonodavstvom EU. Proizvođači AI softvera primarno ciljaju inozemno tržište i to osim EU sve više američko a onda i globalno. Nekritičko korištenje tehnologije umjetne inteligencije može dovesti do značajnih šteta za svaku organizaciju, te je tim više potrebno osigurati adekvatnu razinu znanja i vještina dizajna, razvoja i korištenja rješenja koja se zasnivaju na primjeni umjetne inteligencije.

Certifikacija članova razvojnih timova na području umjetne inteligencije neizostavni je korak svake organizacije ali i pojedinca u izgradnji kredibiliteta organizacije i osobno – vlastite karijere. Trenutno su dva značajna, globalno priznata, programa certifikacije dostupna u Hrvatskoj: BCS Certificate in Artificial Intelligence i IAPP Artificial Intelligence Governance Professional. Oba programa podižu nivo znanja i razumijevanja umjetne inteligencije do nivoa sposobnosti primjene (SFIA Level 3). Pojedinac dobiva sistematični pristup učenju osnovnih principa AI, vjerojatnih posljedica i mogućnosti primjene, metodologije realizacije te pristupa procjeni AI proizvoda i usluga kroz višestruke uglove sagledavanja. Posebne teme obrađuju nadolazeće regulative i smjernice na globalnom nivou te moguće izvore financiranja i pristupa prezentacije rješenja u industrijski standardiziranim okvirima. Time si organizacija osigurava osobu koja će dalje uspješno osiguravati efikasno i efektno uvođenje AI rješenja.

Tijekom radionice dobit ćete širi pregled kurikuluma stupnjevitog certifikacijskog programa BCS Artificial Intelligence Essential i Foundation poput:

·       Etička i održiva ljudska i umjetna inteligencija
·       Umjetna inteligencija i robotika
·       Primjena prednosti umjetne inteligencije – izazovi i rizici
·       Pokretanje IA projekta: kako izgraditi Machine Learning toolbox – teorija i praksa
·       Upravljanje, uloge i odgovornosti čovjeka i stroja
Osnovica radionice je BCS Foundation Certificate in Artificial Intelligence kurikulum (syllabus) čiji je autor British Computer Society jedna od najstarijih britanskih organizacija koja okuplja IT profesionalce na globalnom nivou. Također će se u osnovi prikazati teme koje se obrađuju u programu IAPP za postizanje Artificial Intelligence Governance Professional certifikata koji posebno pokriva „Privatnost i umjetnu inteligenciju“ – pregled rizika i tehnika zaštite privatnosti/podataka za razvoj sustava na bazi umjetne inteligencije.

 

Ciljani polaznici

Inženjeri, podatkovni i ostali znanstvenici, praktikanti organizacijskih promjena posebno na području Industrije 4.0, ICT arhitekti, rukovoditelji razvojnih programa, web razvojni inženjeri, stratezi razvoja usluga putem oblaka, poslovni stratezi općenito i konzultanti. Dodatno, svi koji imaju interes (ili su krenuli graditi) rješenja na osnovi umjetne inteligencije a posebno oni koji rade u područjima znanosti, inženjerstva, razvoja znanja, financija, edukacije ili IT usluga. Posebno pozivamo stručnjake iz područja korporativnog prava, etike i compliance jer je iskustvo pokazalo kako skoro polovica polaznika u EU, UK i USA dolazi upravo iz tih područja na ove programe.

Bello Consulting j.d.o.o. tvrtka je specijalizirana za usklađivanje organizacija sa zaštitom privatnosti i osobnih podataka slijedom pojedinih nacionalnih i industrijskih regulativa na tom području (GDPR, HIPA, CCPA i sl.) posebno u Europi i SAD putem analize rizika, pripreme i provođenja programa upravljanja privatnošću i zaštite podataka kao i ugovaranjem službenika za zaštitu podataka. Za digitalne razvojne tvrtke osiguravamo primjenu privacy by design strategije i osposobljavanje pravnih i ICT stručnjaka za posebnu disciplinu privacy engineering. Bello Consulting je također IAPP Official Training Partner za područje obuke i certifikacije privacy i artificial intelligence governance programa te BCS Artificial Intelligence Essential i Foundation certifikacijske programe.

Saznaj više