Nazad

Aktualno

Podijeli:

19. 05. 2023.

Milijarde eura dostupne su za projekte razvoja digitalnih vještina

Što morate napraviti kako biste dobili novac na EU natječajima namijenjenima razvoju digitalnih kompetencija?

Europska unija na kraju svog digitalnog desetljeća želi imati 20 milijuna ICT stručnjaka, 80 posto digitalno pismenog stanovništva, 75 posto tvrtki koje koriste računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i alate za obradu golemih količina podataka (Big Data), EU želi imati digitaliziranih 90 posto malih poduzetnika i srednje velikih tvrtki i apsolutno sve (100 posto) javne usluge moraju biti dostupne putem interneta.

Brian Cohrane, konzultant kuće Schumann Associates, govorio je kako doći do EU novca za projekte razvoja digitalnih vještina. Foto: Profil-Klett

Kako bi se u tome uspjelo, Europljani moraju svladati osnovne ali i napredne digitalne vještine – moraju znati vladati tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, kvantno računalstvo, virtualna stvarnost, blockchain, moraju dobro ovladati alatima i metodama kibernetičke zaštite, znati rabiti “digitalne blizance” (digitalne alate koji vjerno oponašaju procese u stvarnom svijetu), provesti digitalnu transformaciju poslovanja (primjenivati u radu strojno učenje, internet stvari, cloud, itd.) te premostiti digitalni jaz kako u samom stanovništvu tako i u europskom sektoru malog i srednje velikog poduzetništva.

Europska unija je osmislila akcijski plan za digitalno obrazovanje, koji obuhvaća razvoj digitalne infrastrukture u školama, tečajeve digitalnih vještina za nastavnke, učenike i građane svih uzrasta. EU mora postati maksimalno digitalno ključiva, a digitalne tehnologije moraju svima biti jednako dostupne.

Novac za projekte razvoja digitalnih vještina dostupan je iz više izvora.

Primjerice, za istraživačke projekte i razvoj inovacija postoji program Horizon Europe, u kojem je dostupno 95,5 milijardi eura. Za projekte razvoja digitalnih vještina u obrazovanju namijenjen je program Erasmus+ koji ima proračun od 26,2 milijarde eura. Tu je i ESF+Central (EaSI) fond namijenjen za prekogranične projekte razvoja digitalnih vještina s proračunom u iznosu od 760 milijuna eura. Program Digital Europe na raspolaganju ima 7,5 milijardi eura za razvoj vještina u ključnim digitalnim tehnologijama. U Kohezijskim i ostalim fondovima ima nešto više od 120 milijardi eura za razvoj programa cjeloživotnog učenja, prekvalifikaciju, itd. Te, naposljetku, tu je i RRF program s čak 723 milijrde eura za ulaganja u reforme obrazovanja u državama članicama.

Primjerice, u programu Digital Europe ima 2,2 milijarde eura za razvoj računalstva visokih performansi, dvije milijarde eura za razvoj umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i tehnologija obrade podataka, 1,6 milijardi za razvoj alata i vještina kibernetičke zaštite, nešto više od pola milijarde za razvoj naprednih digitalnih vještina, te milijarda eura za primjenu i razvoj najboljih praksi u digitalnim vještinama.

Ako ste zainteresirani za EU novac namijenjen razvoju digitalnih vještina – pripremite se. Pratite natječaje, uključite se u EU radionice na te teme, jasno definirajte što želite i pametno odaberite partnere. A što morate napraviti kako biste dobili novac na tim natječajima, pročitajte u prezentaciji  Briana Cohranea, konzultanta kuće Schumann Associates, odražnoj na IZZI konferenciji u Splitu, jučer, u organizaciji nakladničke kuće Profil-Klett.


IZZI konferencija

Konferencija IZZI Moć obrazovanja: Obrazujemo li danas za vještine budućnosti? održana je u hotelu Radisson Blu, u Splitu, u organizaciji izdavačke kuće Profil Klet. Na konferencij su, na nizu predavanja i radionica koje su održali domaći i strani stručnjaci, predstavljene digitalne tehnologije kojima treba ovladati želimo li imati obrazovanje za budućnost, kao i digitalna rješenja koja su usklađena sa suvremenim metodama poučavanja. Među predavačima bili su (istaknuti ćemo ih samo nekoliko) Pertu Polonen, futurist i izumitelj iz Finske; Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i član Max Planck Instituta; Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i voditeljica odjela za medije u Europskoj komisiji; Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Vidiš, Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Brian Cohrane, stručnjak za komunikacije i upravljanje iz konzultantske kuće Schuman Associates te niz predavača iz hrvatskih obrazovnih ustanova i hrvatskih digitalnih tvrtki. Više pojedinosti o konferenciji potražite na mrežnom odredištu: https://conference.izzi.digital

Konferencija IZZI Moć obrazovanja: Obrazujemo li danas za vještine budućnosti? – održana je u hotelu Radisson Blu u Splitu, u organizaciji izdavačke kuće Profil Klet. Foto: Profil-Klett


 

Saznaj više