Nazad

Novosti

Podijeli:

05. 01. 2023.

Izvješće pokazuje put za pružanje digitalnih vještina

U izvješću se analizira digitalna transformacija različitih organizacija i opisuju potrebe za vještinama u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

Digitalna kompetencija ključna je za razvoj i konkurentnost švedskih poduzeća. Međutim, ponuda vještina je izazov. Izvješće sada pruža važne uvide u to kako bi poduzeća trebala krenuti u pronalazak digitalne izvrsnosti.

Jedna od glavnih prepreka rastu za poduzeća je nedostatak digitalne izvrsnosti. Kako bi pronašla rješenja i doprinijela nabavi vještina, vlada je naručila Švedsku agenciju za gospodarski i regionalni rast i švedsko tijelo za visoko obrazovanje (UKÄ) da izrade izvješće u kojem se analizira digitalna transformacija u javnom i privatnom sektoru. U izvješću, koje je sada dostupno, opisuju se potrebe i mogućnosti za vještinama poslodavaca u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

Potreba za ulaganjem u digitalne vještine

Mnoga poduzeća u Švedskoj suočavaju se s velikom potrebom za digitalnim vještinama. Prema OECD-u, nedostatak digitalnih stručnjaka i digitalna izvrsnost usko su grlo za inovacije i rast. U izvješću Dodjela kompetencija tijekom industrijske revolucije koja je u tijeku koju su izradili Švedska agencija za gospodarski i regionalni rast i švedsko tijelo za visoko obrazovanje, švedska poduzeća u privatnom i javnom sektoru trebaju različite vrste digitalnih vještina kako bi se poduzeća mogla razvijati u pravom smjeru. Osim vještina tehničkih stručnjaka, potrebne su i opće digitalne vještine i komplementarne vještine koje nisu tehničke. Osim toga, tehnički stručnjaci također trebaju razvoj vještina. Kako bi se održao korak s digitalizacijom, mnoga poduzeća također moraju uložiti dodatna ulaganja u tehnologiju.

U izvješću su prikazani daljnji koraci

U izvješću su autori Joakim Wernberg i Martin Andersson analizirali digitalnu transformaciju različitih organizacija i opisali potrebe za vještinama u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju. To je dovelo do važnih uvida u ponudu vještina za poduzeća u javnom i privatnom sektoru kako bi se bolje iskoristile mogućnosti digitalizacije. Na temelju analize postoje i prijedlozi za kratkoročne i dugoročne mjere. Izvješće je pomoć na putu da poduzeća doprinesu sveobuhvatnom cilju Švedske u politici digitalizacije, a to je da bi Švedska trebala biti „najbolja na svijetu u iskorištavanju mogućnosti digitalizacije”.

Zbog toga su digitalne vještine važne.

Digitalizacija je transformacija društva u cjelini koja je opisana kao nova industrijska revolucija. Za tvrtke, tehnologija je pokretač razvoja i način učinkovitijeg korištenja resursa. No, za tehnološki razvoj potrebne su promjene u organizaciji, procesima i metodama rada, što može zahtijevati velike promjene za pojedince na radnom mjestu. Ponuda vještina stoga ima ključnu ulogu u sposobnosti poduzeća da iskoriste mogućnosti koje nudi tehnološki razvoj.

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Švedska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa