Nazad

Aktualno

Podijeli:

10. 03. 2023.

Održana završna konferencija projekta TEACH4EDU4

Projekt u sustavu visokog obrazovanja koji odgovara na izazove Industrije 4.0

U petak, 10. ožujka 2023. je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održana završna konferencija (događaj s multiplicirajućim učinkom) projekta TEACH4EDU4 (Accelerating the transition towards Edu 4.0 in HEIs). Riječ je o projektu Erasmus+ programa KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices, Projekt je započeo u studenom 2020. godine, a završava u svibnju 2023.

Cilj projekta je odgovoriti na potrebe Industrije 4.0 zajedničkim aktivnostima strateškog partnerstva koje će razviti i njegovati viziju i rješenje kako ubrzati odgovarajuću tranziciju unutar visokog obrazovanja u području računalnih znanosti i srodnih disciplina – prema Edukaciji 4.0, gdje su ljudi i tehnologije povezani s ciljem omogućavanja postizanja vještina, kompetencija i znanja potrebnih u 21. stoljeću.

Prenijeta su iskustva projektnih partnera vezano za naučene lekcije i prijedloge za održivost te prenosivost rezultata projekta, što je potaknulo razmjenu mišljenja i prijedloga o budućim načinima korištenja projektnih rezultata.

Ukupan budžet projekta je 296.845,00 €.

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike koordinira ovaj EU projekt, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Balabana. Projektni partneri su The Open University iz Velike Britanije, Zilinska Univerzita V Ziline iz Slovačke, Univerzitet u Beogradu iz Srbije, Tallinn University iz Estonije, Universita Degli Studi Dell’Aquila iz Italije i Universitat Politecnica De Catalunya iz Španjolske. Ukupan budžet projekta je 296.845,00 €.

Organizatori i domaćini ovog događaja su članovi projektnog tima Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta organizacije i informatike, izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin i mr. sc. Lana Škvorc koji su na završnoj konferenciji prezentirali pojmove ‘Industrija 4.0’, ‘Edukacija 4.0’, projektne aktivnosti i rezultate.

Uspješno je prezentirana tranzicija prema Edukaciji 4.0 u visokom obrazovanju, s mogućnostima suradnje između srednjoškolskog i visokog obrazovanja te industrije.

Uz njih su svoja iskustva na projektu na provedenim zajedničkim kreativnim učionicama s partnerima prezentirali nastavnici prof. dr. sc. Markus Schatten, izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin i doc. dr. sc. Boris Tomaš te studenti koji su na istima sudjelovali. Pozvano predavanje održala je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca i voditeljica Centra za e-učenje na temu „(Ne) moguća misija: obrazovanje za digitalno doba“. Sudionici su imali priliku isprobati alat za dizajn učenja u sklopu ko-kreacijske radionice.

Prema mišljenju sudionika, na konferenciji je uspješno prezentirana tranzicija prema Edukaciji 4.0 u visokom obrazovanju, s mogućnostima suradnje između srednjoškolskog i visokog obrazovanja te industrije, uz neizostavno korištenje tehnologije u obrazovanju te potencijale internacionalizacije. Prenijeta su iskustva projektnih partnera vezano za naučene lekcije i prijedloge za održivost te prenosivost rezultata projekta, što je potaknulo razmjenu mišljenja i prijedloga o budućim načinima korištenja projektnih rezultata.

Više o projektu pročitajte ovdje.


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Internet stvari

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a