29. 01. 2024.

Digitalna priča: kada uzimajući u tech nije ravno put

Upoznajte Savvinu Papadaki, višu menadžericu za digitalnu politiku tvrtke Samsung, koja je svoj put u tehnologiju pronašla nešto kasnije u životu. Istražite različite načine rada u digitalnom svijetu s njom.

Ne dobivamo često priliku sjesti s jednom od najbrže rastućih zvijezda u digitalnoj politici EU-a. 

Upoznajte Savvinu Papadaki, višu voditeljicu digitalne politike u tvrtki Samsung i ponosnu alumnu diplomskog programa AI4Gov.

Ulazak u tehnologiju bez tehničke pozadine: Nemoguća misija?

Recite nam nešto o svojem iskustvu – što ste učili i kako ste završili u digitalnom području?

Moja se pozadina malo razlikuje od uobičajenog puta: diploma prvostupnika zapravo je iz područja prevođenja i usmenog prevođenja. Od samog početka zanimalo me sjecište prevođenja i tehnologije te mogućnosti koje se otvaraju digitalnim tehnologijama u tom području (kao što su takozvani „matični alati” koji se upotrebljavaju u prevođenju i drugi digitalni alati). Kad sam završio, prvi put sam došao u Bruxelles kako bih radio kao usmeni/prevoditeljski prevoditelj. No umjesto toga radio sam za grčkog zastupnika u Europskom parlamentu i bio sam izložen regulatornim spisima. Tada sam pronašao ono što sam htio učiniti. Trebala su mi još dva gospodara da dođem tamo: jedan u javnoj politici, a zatim program AI4Gov malo kasnije. 

Moja prva stvarna interakcija s tehnološkim sektorom? Autorska prava u digitalnom dobu. 

Prodali su me: o potencijalu umjetne inteligencije i svim elementima sigurnosti i zaštite koji moraju ići ruku pod ruku s njom. Program AI4Gov pomogao mi je da naučim više o umjetnoj inteligenciji, čak i ako moje iskustvo nije bilo tehničko – to je bio način da uđem u vrata. To ne znači da sam se ipak probudio iskusan u programiranju: Još uvijek ne mogu pisati kodove i vjerojatno nikad neću. Ali ja razumijem kako to funkcionira, kako prepoznati etičko i dobro korištenje tehnologije, i sve što to može podrazumijevati.

 Posljednje dvije godine bavim se praćenjem digitalnog zakonodavstva u Europi i izvan nje. 

Impresivno. Ljudi često misle da vam je za rad u digitalnom sektoru potrebno iskustvo iz područja računalnih znanosti pa je vrlo zanimljivo čuti kako ste promijenili smjer. Možda to može biti inspiracija mladima – da znaju da nisu ograničeni samo na jedan izbor karijere. 

Da, svakako. Ja sam pravi primjer da možete učiniti mnogo različitih stvari. Mislim, postajete liječnik možda više neće biti moguće, ali sve drugo što želimo – sigurno! 

Pomicanje planina – više žena radi u digitalnom svijetu 

Postanimo malo osobniji. Možemo li govoriti o izazovima s kojima ste se suočili kao mlada žena koja radi u tom području ili o tome kako se dinamika sektora promijenila? 

Mislim da problem proizlazi iz toga što su mnoge žene usmjerene prema teorijskim studijima, a ne prema STEM-u. Međutim, to ne znači da djevojke nisu dobre u toj vrsti predmeta, već je to samo način na koji to ide – korak po korak, djevojčice u školi ne stječu vještine za obavljanje tehnoloških ili digitalnih poslova. Mislim da se to u zadnje vrijeme promijenilo: u mnogim tehnološkim poduzećima žene čine većinu zaposlenika. Mogu zamisliti da je rodni paritet još uvijek velik problem ako ste inženjer umjetne inteligencije ili podatkovni znanstvenik – to su područja u kojima dominiraju muškarci. Sada, kada je riječ o odjelima kao što su pravni, javni poslovi ili interakcija s digitalnim sektorom, mislim da postoji mnogo zainteresiranih i sposobnih žena. 

Tijekom svoje profesionalne karijere primijetila sam da su žene znatiželjnije i da je vjerojatnije da će promijeniti karijeru. Stalno se razvijaju i napreduju, čak i ako nemaju tehničke vještine za izvrsnost u digitalnim poslovima. Vidjela sam to i u svojem magistarskom programu: tamo je bilo mnogo žena, neke starije od mene i već stručnjakinja u javnom sektoru, koje su uvidjele potrebu za nadogradnjom svojih digitalnih kompetencija i shvatile koliko je to važno. A u smislu barijera? Nije to tako jednostavno. Ne bih rekao da postoje stvarne prepreke u smislu da vas se ne bi zaposlilo ako ste žena, ali činjenica je da je to proučavalo mnogo više muškaraca, dok žene moraju odgovarati njihovoj razini stručnosti.  

Vrlo jasno. Hvala. -Hvala. Imam još nekoliko pitanja o današnjem tržištu rada i o tržištu rada budućnosti. Što mislite o mladima koji rade u digitalnom sektoru? Kako će umjetna inteligencija utjecati na naš svakodnevni rad?  

Dobro pitanje! U posljednje vrijeme dosta čitam o tome. Ne mislim, a nikad nisam ni pomislio, da će umjetna inteligencija dovesti do manjeg broja radnih mjesta. Mislim da umjetna inteligencija i druge tehnologije već mijenjaju tržište rada. Na primjer, u mom poslu postoji niz alata umjetne inteligencije koje možete upotrijebiti kako biste nešto učinili brže ili olakšali postupak. Ali nikada nećete završiti u situaciji u kojoj vas taj alat zamjenjuje – i razumijem da to možda neće biti slučaj u drugim sektorima, ali tržište rada promijenit će se kako bi se to prilagodilo. Dakle, umjesto gubitka ili dobitka, to je cijelo vrijeme drugačiji test ravnoteže: Uklanjate radna mjesta iz jednog sektora, ali ona završe u drugom. Međutim, osjećam strah i sve strašne slike „crnog zrcala” u našim umovima. No dugoročno gledano, tehnologija je, kao i sve ostalo, u konačnici ovdje. Stoga moramo raditi na tome da ga učinimo sigurnijim i sigurnijim, a ne brinuti se da strojevi preuzimaju naša radna mjesta. 

Ostati na vrhu stvari: mijenjanje skupova vještina

Još jedno pitanje o vještinama općenito i digitalnim vještinama. Koje su vam vještine potrebne za rad u sektoru i koje ste vještine stekli? Kakav biste savjet dali mladoj osobi koja započinje u području tehnologije, STEM-a ili digitalnog područja? 

Ne postoji iscrpan popis vještina za koje mislim da postoje. Rođena sam 1991. godine, a digitalne vještine koje sam naučila u školi potpuno se razlikuju od onoga što djeca sada uče. Želiš raditi na ovom polju? Morate biti na vrhu svega. Ne radi se samo o digitalnom sektoru, cijelo tržište rada slijedi upravo taj trend. Morate biti svjesni svih promjena, cijelo vrijeme, i pokušati razumjeti kako se različite tehnologije razvijaju i što se događa. Voljeti učenje pomaže. Osim toga, nisu vam potrebne samo vještine u području IKT-a: tu je i aspekt mekih vještina, kao što je fleksibilnost u razumijevanju različitih zahtjeva i zahtjeva vašeg posla te onoga što morate učiniti. Ponekad žalim što nisam pohađao satove STEM-a kad sam bio mlađi (bio sam dobar u STEM-u). To bi sad bilo od pomoći. Stoga bi moj savjet bio da, ako ste pronašli svoju strast, nastavite dalje! U Grčkoj, kad sam bila mlađa, biranje tvoje karijere je bila velika stvar. Život ne djeluje tako. Odaberite u čemu uživate i u čemu uživate te otkrijte svoje strasti tijekom putovanja. Kada malo radite, pronaći ćete više područja koja vas pozivaju. I nastavi učiti. 

Nemate odgovarajući skup vještina? Postoji 1000 načina za stjecanje novih vještina, čak i ako vam nedostaje gotovine. Postoje brojne besplatne internetske platforme i tečajevi, a danas postoje brojne mogućnosti za stjecanje i poboljšanje digitalnih vještina, bez obzira na to u kojoj ste fazi karijere. Uvijek možete učiniti nešto drugo – postoji nekoliko stvari koje ne možete učiniti.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

    Grčka

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a