Nazad

Novosti

Podijeli:

09. 03. 2023.

Europska godina vještina: Komisija postigla politički dogovor

Europska godina vještina: Komisija postigla politički dogovor

Europska komisija pozdravila je nedavni politički dogovor o Europskoj godini vještina 2023. Taj su dogovor postigli Europski parlament i Vijeće te se njime utire put za cjelogodišnje slavlje razvoja i učenja vještina diljem Europe.

Europska godina vještina 2023. ključna je inicijativa Programa vještina za Europu Europske komisije. Nakon što je predsjednica Ursula von der Leyen najavila u svojem govoru o stanju Unije 2022., Komisija je svoj prijedlog podnijela prošlog listopada. Cilj je inicijative podići svijest o važnosti vještina i promicati razvoj vještina u svim sektorima i na svim razinama društva. Cilj je inicijative i poticanje ulaganja u razvoj vještina i promicanje priznavanja vještina i kvalifikacija diljem Europe.

Europska komisija istaknula je važnost razvoja vještina u poticanju gospodarskog rasta i osiguravanju socijalne kohezije. Pandemija bolesti COVID-19 istaknula je potrebu da se pojedinci mogu prilagoditi promjenjivim okolnostima i steći nove vještine tijekom cijelog života. Europska godina vještina 2023. stoga će imati ključnu ulogu u promicanju cjeloživotnog učenja i razvoja vještina diljem Europe.

Prijedlog Komisije sadržava četiri glavna cilja Europske godine vještina:

  • Poticati učinkovitije ulaganje u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se maksimalno iskoristio potencijal europske radne snage i pomoglo ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo.
  • Osigurati da su vještine primjenjive na zahtjeve tržišta rada, također surađujući sa socijalnim partnerima i poduzećima.
  • Usklađivanje težnji i skupova vještina s mogućnostima na tržištu rada.
  • Privlačenje ljudi iz trećih zemalja vještinama potrebnima EU-u.

Program inicijativa i aktivnosti i EYS Festival

Godina će se proslaviti festivalom Europske godine vještina 9. svibnja 2023. na Dan Europe. Festival će povezati aktivnosti povezane s vještinama koje se odvijaju istodobno diljem Europe. Godina vještina trajat će do svibnja 2024., a pokrenut će se i promicati brojne mjere i inicijative. Europska komisija iznijela je niz ključnih ciljeva inicijative, uključujući promicanje razvoja digitalnih vještina, podupiranje priznavanja neformalnog i informalnog učenja i poticanje ulaganja u razvoj vještina.

Europska komisija istaknula je i ulogu poslodavaca u promicanju razvoja vještina. Komisija je pozvala poslodavce da ulažu u vještine svojih zaposlenika i promiču kulturu učenja u svojim organizacijama. Komisija je također pozvala poslodavce da podrže priznavanje neformalnog i informalnog učenja te da potaknu svoje zaposlenike da steknu nove vještine tijekom cijele karijere.

Europska godina vještina 2023. bit će usmjerena i na promicanje priznavanja vještina i kvalifikacija diljem Europe. Inicijativom će se nastojati osigurati priznavanje vještina i kvalifikacija Europljana diljem Europe, čime će se promicati mobilnost i zapošljivost diljem EU-a. U tom pogledu i europske nagrade za digitalne vještine za 2023. obuhvaćene su tom logikom: cilj im je nagraditi projekte i inicijative kojima se doprinosi premošćivanju digitalnog jaza. Prijave su otvorene, a pobjednici će biti objavljeni u lipnju.

Među glavnim inicijativama Komisija će pokrenuti akademiju za kibervještine čiji je cilj povećanje broja stručnjaka osposobljenih u području kibersigurnosti kako bi se premostio sve veći jaz između talenata u području kibersigurnosti. Akademija će objediniti postojeće inicijative kako bi se riješio problem nedostatka vještina u području kibersigurnosti i odgovorilo na potrebe tržišta rada u području kibersigurnosti. Posjetite platformu uskoro za više informacija o njoj.

Europska komisija naglasila je važnost suradnje u promicanju razvoja vještina. Komisija je pozvala sve dionike, uključujući vlade, poslodavce, pružatelje usluga obrazovanja i osposobljavanja te organizacije civilnog društva, da surađuju na promicanju razvoja vještina diljem Europe. Komisija je istaknula i važnost uključivanja pojedinaca u inicijativu te je pozvala pojedince da preuzmu odgovornost za vlastito učenje i razvoj vještina. Zbog toga će se donijeti niz novih prijedloga EU-a kako bi se poduprli tekući napori i dodatno potaknuo razvoj vještina u državama članicama.

Sljedeći koraci

Europska komisija pozvala je sve dionike da zajedno rade na promicanju razvoja vještina diljem Europe te je naglasila važnost uključivanja pojedinaca u inicijativu. Cjelokupan program aktivnosti i dodatne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama posvećenima Europskoj godini.

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament, Vijeće i Komisija sada podliježu službenom odobrenju Europskog parlamenta i Vijeća. Kako bi se osigurala koordinacija aktivnosti Europske godine na nacionalnoj razini, Komisija je pozvala države članice da imenuju nacionalnog koordinatora.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a