Nazad

Aktualno

Podijeli:

16. 06. 2023.

MoodleMoot Hrvatska 2023.

Tradicionalno okupljanje svih koji se bave sustavom Moodle bilo u ulozi korisnika, administratora ili programera

U Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srcu) održava se tradicionalno okupljanje svih koji se bave sustavom Moodle bilo u ulozi korisnika, administratora ili programera (developera) te onih koji se žele upoznati s ovim sustavom – MoodleMoot Hrvatska 2023. Riječ je o konferenciji koja se održava već trinaesti put u organizaciji ove institucije.

Program jučerašnjeg dana obilježila je rasprava na okruglom stolu naslovljenom „Može li digitalno obrazovanje bez umjetne inteligencije? – izazovi, prilike i prijetnje“ u kojem su kao panelisti sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Lidija Kralj, međunarodna analitičarka i stručnjakinja za podatke i umjetnu inteligenciju u obrazovanju, izv. prof. dr. sc. Tomislav Stipančić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Sveučilišta u Mostaru, a moderirala ga je pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić.

Tema je bila uporaba umjetne inteligencije u digitalnom obrazovanju. Fokus je bio na načinima kojima se umjetna inteligencija može iskoristiti za unaprijeđivanje obrazovnog procesa i digitalizacije obrazovanja općenito. Opći zaključak je da u obrazovanju i dalje u središtu ostaje čovjek bilo u ulozi nastavnika ili studenta/učenika, koji mora biti svjestan svoje odgovornosti pri uporabi tehnologija.

Istaknuta je i važnost kontinuirane edukacije i osposobljavanja nastavnika u korištenju dostupne napredne tehnologije kako bi obogatili i unaprijedili svoje obrazovne programe i svojim studentima/učenicima omogućili stjecanje znanja i vještina na njima prilagođen i zanimljiv način.

Poseban naglasak u raspravi dan je zaštiti osobnih podataka, etičnom korištenju umjetne inteligencije te potrebi zaštite autorskih prava prilikom razvijanja modela umjetne inteligencije. Nastavnici i obrazovne ustanove moraju biti svjesni važnosti pravilnog korištenja prikupljenih podataka i njihove pravilne i odgovorne uporabe prilikom korištenja sustava za umjetnu inteligenciju.

U ostatku programa MoodleMoot konferencije, izdvajaju se dva pozvana predavanja: „Moodle Product Vision“ koje je održala Marie Achour, Global Head of Product u Moodle.org, koja je govorila o planovima razvoja Moodle platforme te predavanje „Obrni, okreni… uvrnuto jeste samo ako flipneš“ koje je održao doc. dr. sc. Miloš Bajčetić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, ujedno i predsjednik upravnog odbora Moodle Mreže Srbije i Asocijacije za medicinsku edukaciju u Srbiji. Prije 18 godina pokrenuo je službeni portal za online nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu. U svojem predavanju predstavio je iskustva u primjeni metode obrnute učionice u nastavi kao i hibridnog modela nastave.

Na programu su još i radionice o oblikovanju digitalno pristupačnih dokumenata, izradi računskih zadataka i povezivanju Geogebre unutar tog pitanja, alatima za suradničko učenje, ponovnoj uporabi interaktivnih sadržaja u formatu H5P, te kako izraditi aktivnost lekcija u sustavu Moodle.

Više pojedinosti, potražite OVDJE

Panelisti: izv. prof. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Lidija Kralj, međunarodna analitičarka i stručnjakinja za podatke i umjetnu inteligenciju u obrazovanju, izv. prof. dr. sc. Tomislav Stipančić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Sveučilišta u Mostaru, a moderirala ga je pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić. Foto: SRCE

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa