Nazad

Aktualno

Podijeli:

28. 02. 2023.

Hrvatski Telekom partner EU projekta digitalne pismenosti za starije osobe

Hrvatski Telekom partner je EU projekta BOOMER (Booming digital literacy skills among elderly population) čiji je cilj unaprjeđenje digitalne pismenosti i poticanje digitalne inkluzije osoba treće životne dobi.

U sklopu BOOMER-a, Hrvatski Telekom će zajedno s Centrom za istraživanje digitalne transformacije CREDO Sveučilišta u Dubrovniku i partnerima iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Belgije i Španjolske, tijekom sljedeća 24 mjeseca razvijati rješenja i provoditi aktivnosti koja će starijim osobama pomoći u usvajanju digitalnih znanja i kompetencija i olakšati im obavljanje svakodnevnih aktivnosti u online okruženju.

Projekt BOOMER jedini je Erasmus+ projekt financiran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Ključne aktivnosti 220 – Suradnička partnerstva za područje obrazovanja odraslih.

Hrvatski Telekom kao društveno odgovorna kompanija već dugi niz godina provodi aktivnosti kako bi osobama treće životne dobi pomogao da se upoznaju s novim tehnologijama i poboljšaju svoje digitalne vještine. Tijekom proteklih godina Hrvatski Telekom je, u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, kroz nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u domovima „Generacije Zajedno“ za više od 50 domova za starije osigurao tablet uređaje i omogućio besplatan Internet te su korisnici domova naučili koristiti razne digitalne alate, a program je prepoznat je kao jedan od najboljih primjera društvene odgovornosti u cijeloj EMEA regiji.

„U suradnji s kolegama iz akademske zajednice te Matice umirovljenika Hrvatske, došlo je do dogovora o realizaciji projekta u koji se uključio velik broj zemalja EU s ciljem permanentnog jačanja digitalnog opismenjavanja naših najpotrebitijih članova društva. Tijekom sljedeće dvije godine Hrvatski Telekom će, u suradnji s partnerima, kroz razne radionice i predavanja, starije osobe educirati o osnovama korištenja tehnologija te kako upotrebljavati razne digitalne alate koji im pomažu u svakodnevnom životu. Projekcija nam je da kroz različite aktivnosti pomognemo svim sudionicima da se upoznaju s novim tehnologijama uz koje će ostvariti priliku za usvajanje praktičnih znanja i na taj način doći do bržeg i lakšeg uključivanja u sadašnjost te sam ponosna što sam dio kompanije koja tome pridonosi“, izjavila je Nikolina Pejović, voditeljica projekta sa strane Hrvatskog Telekoma.

„Projekt Boomer najnovija je u nizu uspješnih suradnji istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku s Hrvatskim Telekomom. Osobito nam je zadovoljstvo što u ovoj priči surađujemo i s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, ali i predstavnicima institucija ciljne skupine. Boomer ima za cilj zadovoljiti potrebe jedne od najugroženijih društvenih skupina u dobu digitalne transformacije, a njegovom realizacijom obje institucije razvijaju svoju društvenu misiju“, izjavio je Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Starija populacija jedna je od najranjivijih društvenih skupina u kontekstu digitalne pismenosti koja se više ne može smatrati prednošću, već potrebom. Projekt BOOMER ima vrlo jasan i konkretan cilj – doprinijeti premošćivanju međugeneracijskog jaza, omogućiti aktivno sudjelovanje u svakodnevnom životu starijih građana i promicati društvenu uključenost digitalno ranjivih društvenih skupina. Projektom je predviđen i razvoj intuitivne i jednostavne platforme koja će biti prilagođena potrebama starijih osoba.

„Suradnja Matice umirovljenika Hrvatske i Hrvatskog Telekoma nastavlja se kroz projekt BOOMER gdje ćemo kroz dvije godine trajanja projekta raditi na unapređenju digitalne pismenosti osoba starije životne dobi. Svjesni smo važnosti razvoja tehnologije i digitalne pismenosti umirovljenika, koja im omogućuje socijalno uključivanje i poboljšava kvalitetu živote te je ovaj projekt i suradnja sa Hrvatskim Telekomom dobra podloga za razvoj novih rješenja koja utječu na standard umirovljeničke populacije“, istaknula je Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

BOOMER okuplja osam partnera iz pet zemalja (Belgija, Hrvatska, Italija, Njemačka i Španjolska), a koordinator projekta je Sveučilište u Dubrovniku. Uz Hrvatski Telekom, konzorcij iz Hrvatske čine Ekonomski Fakultet Zagreb te Matica umirovljenika Hrvatske.

Saznaj više

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Geografski opseg - Država:

  Europska Unija

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a