Nazad

Novosti

Podijeli:

15. 11. 2022.

Etičke smjernice o upotrebi umjetne inteligencije u poučavanju i učenju

Europska komisija objavila je niz etičkih smjernica za nastavnike o upotrebi umjetne inteligencije i podataka u obrazovanju.

Sustavi umjetne inteligencije postali su uobičajeni u našem svakodnevnom životu. Ključno je bolje poznavati njihove učinke na svijet oko nas, posebno na obrazovanje i osposobljavanje, jer se oni i dalje mijenjaju.

Temeljno znanje o umjetnoj inteligenciji i upotrebi podataka nužno je kako bi nastavnici i učenici mogli pozitivno, kritički i etički komunicirati s tom tehnologijom i u potpunosti ostvariti njezino obećanje s obzirom na brzo povećanje njezine uporabe.

U tom je kontekstu Europska komisija 25. listopada objavila niz etičkih smjernica za nastavnike o upotrebi umjetne inteligencije i podataka u obrazovanju. Ove su smjernice mjera Akcijskog plana za digitalno obrazovanje za razdoblje 2021. – 2027.

Njima se uklanjaju česte i raširene zablude o umjetnoj inteligenciji koje bi mogle dovesti ljude u zabludu i izazvati zabrinutost u pogledu njezine primjene, posebno u obrazovanju.

Nastavnici koji imaju malo ili nimalo stručnog znanja u području digitalnog obrazovanja ipak se mogu koristiti preporukama koje su usmjerene na osnovnoškolske i srednjoškolske nastavnike.

Edukatorima i ravnateljima škola pružaju se praktične smjernice o tome kako učinkovito integrirati upotrebu umjetne inteligencije i podataka u školske kurikulume, istodobno uzimajući u obzir etička pitanja i potrebe na kojima se temelje smjernice.

U smjernicama se nude i prijedlozi za načine za podizanje svijesti i uključivanje zajednice u raspravu o razvoju vještina za etičku uporabu umjetne inteligencije i podataka među nastavnicima i nastavnicima.

Otkrijte informativni članak i infografiku.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

© Europska komisija

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a