Nazad

Aktualno

Podijeli:

29. 06. 2023.

Prvi strukovni certifikat za generativnu umjetnu inteligenciju

Microsoft AI Skills Initiative

Najveći svjetski proizovđač softvera, američka tvrtka Microsoft, pokrenula je novi program za stjecanje strukovnog certifikata iz umjetne intelignecije – AI Skills Initiative. Program je obogaćen i fondom za dodjelu bespovratnih sredstava (Generative AI Skills Grant Challenge), a sastoji se od besplatno dostupnih internetskih tečajeva i alata za nastavnike.

Kad završe tečaj, polaznici će dobiti Career Essentials Certificate

Pokretanje inicijative objavio je tvrtkin odjel za humanitarne djelatnosti – Microsoft Philanthropies, a dio je širih napora te kompanije koji adresiraju nedostatak tehničkih vještina u svjetskom gospodarstvu.

“iako je dosta pozornosti usmjereno na to kako umjetna inteligencija može povećati produktivnost i ljudsku kreativnost, riječ je o tehnologiji koja pruža i pravi ocean mogućnosti u razvoju metoda učenja, napisala je Kate Behncken, potpredsjednica Odjela za humanitarne djelatnosti, Microsoft Philanthropies, na svom profilu na društvenoj mreži Linkedin.

“Moramo revolucionirati obrazovanje, a vještine rada s umjetnom inteligencijom će nam u tome pomoći.”

Inicijativa za razvoj vještina upravljanja umjetnom inteligencijom povezana je s drugim Microsoftovim platformama, kao što su Azure, LinkedIn, GitHub te ostale. Naravno, rječ je i o programu koji treba osnažiti MIcrosoftov položaj u razvoju tehnologija umjetne inteligencije.

Inicijativa za razvoj vještina upravljanja umjetnom inteligencijom uključuje i ono što Microsoft naziva prvim strukovnim certifikatom o generativnoj umjetnoj inteligenciji u internetskom učenju.

S fondom za razvoj vještina upravljanja općom umjetnom inteligencijom (Generative AI Skills Grant Challenge), koji je povezan s navedenom inicijativom, Microsoft će podržati ne-profitne udruge, društveno odgovorne tvrtke, socijalno osjetljive poduzetnike te akademske i istraživačke ustanove u osmišljavanju obrazovnih programa i primjerni umjetne inteligencije u svim projektima koji za cilj imaju postizanje neke ekonomske ili društvene dobrobiti. Zasad se ne zna koliko je Microsoft izdvojio novca u taj fond.

Više pojedinosti

(Google je sličan tečaj iz umjetne inteligencije pokrenuo prije nešto više od mjesec dana, s tečajevima o velikim jezičnim modelima, etici umjetne inteligencije i stvaranju slika uz pomoć te tehnologije.)

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    SAD

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa