20. 10. 2023.

„Samo početak”: Slovenija slavi završetak nacionalnog projekta koji je dosegao stotine tisuća ljudi iz cijele Europe 

Razgovarali smo s Anom Pejić iz DIH Slovenija, koja nam je dala niz najuspješnijih inicijativa koje proizlaze iz slovenskog projekta. Pogledajte njezinu viziju Europe s odgovarajućim vještinama za kvalitetna radna mjesta.

Slovenska nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta uspješno je završila razvoj svoje nacionalne internetske stranice, koja je povezana s Platformom za digitalne vještine i radna mjesta (DSJP), a tijekom posljednje dvije godine pomogla je rasvijetliti niz izvrsnih inicijativa, programa i osposobljavanja čiji je cilj premostiti jaz u digitalnim vještinama te usavršiti i prekvalificirati građane, radnike, edukatore i studente te same stručnjake za IKT. Projekt je možda završio, ali to ne znači da su aktivnosti na terenu u Sloveniji zaustavljene. 

Ključni partner Platforme za digitalne vještine i radna mjesta – danas i sutra

Slovenska Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta s ponosom predstavlja uspješnu realizaciju ove inovativne nacionalne inicijative, pokrenute u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) i dijela EU-ova programa DIGITAL Europe. Možete posjetiti web stranicu Slovenske koalicije kako biste saznali više o njezinoj svrsi, cilju i kako se uklapa u veću zajednicu DSJP-a. Platforma

za digitalne vještine i radna mjesta postala je neizostavno središte za promicanje i poboljšanje digitalnih kompetencija i mogućnosti zapošljavanja u Europi. Zahvaljujući širokom rasponu visokokvalitetnih informacija, resursa i mogućnosti, platforma je pridonijela približavanju digitalnih vještina društvu – od osoba koje se prvi put susreću s digitalnim tehnologijama do iskusnih stručnjaka koji traže ciljani sadržaj za svoje područje stručnosti. Posjetite zajednicu na DSJP-u kako biste vidjeli kako se zemlje iz cijelog svijeta povezuju, surađuju i sudjeluju u razmjeni znanja. 

Dodana vrijednost slovenskog projekta

Projekt je donio izniman napredak u digitalnim vještinama i prilikama za rad u Europi. Pomogao je u poticanju digitalnih kompetencija, čime se povećala konkurentnost tržišta rada EU-a. To je i dokaz povećane suradnje među državama članicama EU-a te je pridonijelo interaktivnoj zajednici koja omogućuje razmjenu znanja i rast. 

Žene i djevojke u ICT-u ključna je tema Slovenske digitalne koalicije. Zajedničkim događanjima „Girls & ICT vol.1” i „Girls & ICT vol.2”, organiziranima u suradnji s nacionalnim koalicijama u Češkoj i Slovačkoj, poduprla se jesenska kampanja DSJP-a kako bi se više mladih, a posebno djevojčica, motiviralo da započnu karijeru u području tehnologije. A to je daleko od svega. Slovenske inicijative dobre prakse kao što je „Ženski inženjer godine” znatno su utjecale na promicanje inženjerskih zanimanja među ženama i djevojčicama te demistificiranje inženjerske struke. Women & ICT bila je tema i na događanju Women for Digitalisation (Žene za digitalizaciju). Tijekom otvorenih foruma koje je vodila slovenska digitalna koalicija raspravljalo se i o drugim ključnim digitalnim temama kao što su umjetna inteligencija, kibersigurnost i digitalno pravo. 

Slovenska digitalna koalicija podupire i druge skupine kojima prijeti socijalna isključenost. Symbiosis Mobiln@, prva putujuća učionica za odrasle u Sloveniji, ima za cilj približiti informatičke alate odraslima starijima od 50 godina. Niz drugih alata ima za cilj dati dobar pregled slovenskog okružja digitalnih vještina i način usavršavanja za sve: od godišnjeg istraživanja o potrebi za digitalnim profilima u slovenskim poduzećima, preko alata za samoprocjenu digitalnih kompetencija koji je razvio DIH Slovenija, do pregleda studijskih programa, što omogućuje predviđanje trendova zapošljavanja u svim digitalnim profilima.

Uloga Slovenije u premošćivanju jaza u digitalnim vještinama: Najvažniji događaji u posljednje dvije godine 

Slovenija je aktivno doprinijela projektu pružanjem više od 400 različitih sadržaja u manje od dvije godine radi promicanja digitalnih vještina i predstavljanja dobrih praksi u premošćivanju digitalnog jaza. I to nije sve – slovenska digitalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta imala je ključnu ulogu u razmjeni nacionalnih politika, praksi i osposobljavanja na platformi jer je građanima iz cijele Europe omogućila izravan pregled svojih strategija i programa, čime je nacionalnim i regionalnim politikama dala europski smisao. Njegova je suradnja znatno doprinijela ukupnom uspjehu projekta i jačanju digitalnih kompetencija u Sloveniji, Europi i šire. 

Kako se slovenski nacionalni projekt bliži kraju, želimo srdačno zahvaliti svim partnerima, članovima zajednice i predstavnicima drugih nacionalnih koalicija u državama članicama EU-a: za suradnju na putu jačanja digitalnih vještina i povećanja mogućnosti zapošljavanja diljem Europe.

Zajedno smo napravili čvrst trag i čvrst temelj za budući razvoj i napredak u svijetu koji je sve više pogođen brzim tempom digitalne tranzicije. 

O autoru

Ana Pejić je voditeljica projekta u Digital Innovation Hubu Slovenije. Glavni fokus Ana-e je na temi digitalnih kompetencija i poticanju mladih djevojaka i žena da nastave karijeru u STEM-u i ICT-u.

O DIH-u Slovenija 

Vizija Digital Innovation Hub Slovenija je pružiti, povezati i podržati poslovno i tehnološko znanje, tehnologije, eksperimentalna i pilot okruženja, najbolje prakse, metodologije i druge aktivnosti koje su potrebne kako bi slovensko gospodarstvo izgradilo digitalne kompetencije, modeliralo inovacije i procese te ojačalo svoje digitalne konkurentske prednosti. Kako bi ostvario tu viziju, DIHS institut je uspostavio međusektorska i multidisciplinarna partnerstva sa sveučilištima, istraživačkim i poslovnim institucijama, tvrtkama, ICT pružateljima usluga i organizacijama za podršku poslovanju.
 

Krediti za slike: Tierney putem AdobeStocka

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Softver

    Razvoj web aplikacija

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Slovenija

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa