20. 11. 2023.

Digitalna priča: žene preoblikuju našu digitalnu budućnost

Pogledajte digitalnu priču Iulije Calaras, koja radi kao vodeća tehnološka stručnjakinja ili stručnjakinja za platforme u Rumunjskoj, da biste vidjeli kako je odlučila odabrati ovo kao svoju karijeru i kako je polje naraslo od početka.

Vidjeti žene kako rade svoj put do samog vodstva digitalne domene nije ništa manje od nadahnuća. Iako i dalje postoji velika razlika među spolovima, sve više žena odlučuje se za područje IKT-a, predvodeći inovacije i razbijajući staklene stropove. 

U današnjem članku razgovarali smo s Iulijom Calaras, tehničkom voditeljicom (ili stručnjakinjom za platformu, ako želite) u Publicis Sapientu, vodećem IT poduzeću sa sjedištem u Bukureštu koje se bavi nizom projekata. Iulijin je posao svaki dan drukčiji, ali to nije jedini aspekt koji je utjecao na njezinu odluku da započne karijeru u području tehnologije.

Kodiranje osnova za karijeru u tehnologiji 

Zanima vas kako izgleda rad u digitalnom ili IT sektoru? Gledajući karijere u području IKT-a? Vidi što je Iulia morala podijeliti s nama.

Iulia, što je tehničko vodstvo i koje zadaće to podrazumijeva?    

Moja trenutna uloga znači da mogu sudjelovati u web razvoju različitih projekata, ali imam i neke rukovoditeljske zadatke, poput implementacije ili dizajniranja projektne arhitekture od nule do kraja ili osiguravanja usklađenosti s industrijskim standardima. Postoje i neke komunikacijske vještine u kombinaciji: Radim u projektnom timu i nekoliko klijenata u isto vrijeme, te radim mentorstvo i coaching. Svake godine uzmemo 2-3 pripravnika koje zatim treniramo prema vještinama koje žele steći. Zamislite da moja uloga podrazumijeva da pokrivam gotovo sve faze softverskog projekta, od početne analize do razvoja i dizajniranja rješenja, a zatim održavanja aplikacije. Ako moram odabrati dio u kojem najviše uživam, uvijek bih odabrao programiranje.  

Kako ste došli do sadašnjeg posla? Što ste studirali i kako je izgledao vaš dosadašnji put?  

U srednjoj školi specijalizirao sam matematiku i informatiku, što se činilo zanimljivijim od drugih tradicionalnijih profila poput humanističkih ili znanstvenih poput biologije ili kemije. Zapravo sam htjela biti arhitektica, ali onda sam se više zainteresirala za tu temu. Tako sam već bio na tom putu, ali imati dobre učitelje stvarno mi je pomoglo inspirirati me. Nakon diplome prijavio sam se na sveučilište u Bukureštu (iz manjeg grada u Rumunjskoj, Galati).

Izbor se činio lakim: To je bio glavni grad, pa je tamo bilo jednostavno više mogućnosti. Odradio sam i magisterij, u kojem sam se malo bavio umjetnom inteligencijom, pokušavajući izgraditi šahovski algoritam za magistarski rad koristeći se tom šahovskom igrom u kojoj možete pobijediti računalo. Algoritmi su zabavni: I uživao sam u tom području. Ali nekako usput, uvijek sam se vraćao na back-end programiranje.  

Od nule do razvojnog programera 

Koje vještine ili znanja smatrate ključnima za karijeru u području IKT-a?  

Mislim da je matematika vrlo važna za karijeru u ICT-u i definitivno ključna komponenta programiranja. Znam da bi se nekim ljudima to moglo činiti dosadnim, pa čak i zastrašujućim, koji kažu „oh zašto to uopće moram znati?”, a i ja sam isprva bio takav. Ali nakon što dođete do određene točke, shvatite zašto ste morali naučiti sve te različite stvari kako biste mogli programirati – nekako se sve uklapaju. Informatički dio, s druge strane, obuhvaća mnogo različitih područja, kao što su baze podataka, strukture podataka, algoritmi i različiti programski jezici.  

Možete biti i fleksibilni – nakon što sve to prođete na koledžu, možete se odlučiti za područje koje vam se zaista sviđa. A tu su i tone: možete biti stručnjak za administratore baza podataka, back-end programer (poput mene) ili front-end programer (kreativnija uloga). Ili možda želite pokušati biti poslovni analitičar, gdje proučavate potrebe projekta iz bliže perspektive, ili možda želite postati voditelj projekta sa svojim informatičkim iskustvom.  

Bilo studija savjete za one koji razmišljaju o karijeri u tech?

Ako ste mlađi i želite započeti karijeru u tehnologiji, prvo morate shvatiti u čemu ste dobri i što biste najviše željeli raditi. Izaberite traku, proučite je neko vrijeme, a zatim nastavite graditi. Naporan rad je također važan: nema kretanja oko njega. Dakle, radite, učite i ozbiljno ga shvatite – barem dio koji se odnosi na matematiku i informatiku. Sam programski jezik nije toliko važan: nakon što steknete osnove, to je kao da učite njemački jezik nakon engleskog, tj. pronađete sličnosti. Također, ne bojte se dobiti malo tehničke s hardverskim dijelom. Kad sam bio peti razred, dobio sam prvo računalo i rastrgao ga. Htio sam ga pogledati, ponovno sastaviti, vidjeti što je disketni disk, sa svom znatiželjom koju možete zamisliti. I upravo sada, s toliko resursa, mogućnosti su stvarno beskrajne.  

Zatim, ako ste već učinili nešto drugo i želite prijeći na tehnologiju, na internetu postoji mnoštvo besplatnih tečajeva, digitalnih platformi s kojih možete početi učiti. Neki od najboljih programera na poslu došli su iz drugih disciplina ili uopće nemaju fakultetsko iskustvo, ali napredovali su studirajući sami. Imati projekt kućnih ljubimaca također je vrlo važno: testirati ga, pokušati učiniti nešto na računalu, i proći kroz sve dijelove projekta. Početak mali: Imam ovaj projekt. Želim podnijeti zahtjev. Prijavi se, dodaj poslovne kriterije, korisnički sustav. „Želim imati područje s chatom” – pokušajte izgraditi modul za chat ili nešto slično. Radite naporno i možete postići sve.  

Je li to recept za uspjeh?

Mislim da ne postoji jasan recept za uspjeh u bilo kojem području, zar ne? Nešto što mi je zanimljivo je talent komponenta, i mislim da ga imam. Ne biste o tome razmišljali na sljedeći način: nije riječ o crtanju slike ili sviranju instrumenta, ali svakako postoji određeni stupanj kreativnosti i talenta, što znači da oko sebe pronalazim ljude koji se možda malo više bore ili moraju raditi više od drugih, koji samo brže postižu rezultate.  

Kako ste vidjeli da IT područje raste kako bi uključilo više žena? Je li se to promijenilo?  

Definitivno raste. Imam 34 godine i radim u tom području već više od 10 godina. Bio sam prvostupnik, a zatim magistar, a kad sam završio fakultet i počeo raditi za poduzeća, mislim da smo bile jedna ili dvije djevojčice na svakih 10 osoba, što je vrlo nizak postotak. Ali mogu vidjeti rast. Sada imam mnogo kolegica na takvim položajima – kao trenerice, kao tehničke voditeljice – i mnogo pripravnica i mlađih djevojaka, što je sjajno.   

Utrti svoj put 

Pa kako možete izgraditi vlastitu digitalnu priču? Kao što Iulia kaže, počnite s osnovama. Pokušajte MOOC, ili otvoreni tečaj, kao što je poznati ‘CS50: Uvod u računalnu znanost”ili provjerite koje vještine poslodavci smatraju da su u trendu za budućnost.

Dobiti više znanja previše. Pogledajte naše detaljne informacije o „digitalnim radnim mjestima” i „digitalnim stručnjacima” te saznajte više o različitim smjerovima u području IKT-a. Pronađite više vježbi, kvizova i drugih materijala za učenje veličine zalogaja kako biste dodatno poboljšali svoju digitalnu kompetenciju. Testirajte svoje digitalne vještine s pomoću internetskog testa kako biste vidjeli što ste već savladali i što još trebate poboljšati.  

Osjećaš se odvažno? Zašto ne obogatite svoje iskustvo učenja novom značajkom na platformi za digitalne vještine i radna mjesta? Pristupite našim vođenim putovima učenja, zabilježite sve inspirativne ideje koje vam padnu na pamet i kada ste spremni za to – pokušajte započeti sami.  

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Softver

    Razvoj web aplikacija

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Rumunjska

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a