Digitalni sektor Hrvatske

Strateški dokumenti

Podijeli:

30. 08. 2024.

PRIRUČNIK EUROPSKI OKVIR ZA VJEŠTINE U PODRUČJU KIBERSIGURNOSTI (ECSF)

Nedostatak radne snage u kibernetičkoj sigurnosti i nedostatak vještina glavni su problem i za gospodarski razvoj i za nacionalnu sigurnost. Ispitivanjem problema ENISA je utvrdila potrebu Europe za sveobuhvatnim pristupom definiranju skupa uloga i vještina u području kibersigurnosti koje bi se mogle iskoristiti za smanjenje nedostatka vještina i nedostatka vještina. ENISA je radila na razvoju takvog okvira i predstavlja Europski okvir za vještine u području kibersigurnosti (ECSF), čiji je cilj ojačati europsku kulturu kibersigurnosti pružanjem zajedničkog europskog jezika u svim zajednicama, čime se čini ključan korak naprijed prema digitalnoj budućnosti Europe.

Nedostatak radne snage u kibernetičkoj sigurnosti i nedostatak vještina glavni su problem i za gospodarski razvoj i za nacionalnu sigurnost. Ispitivanjem problema ENISA je utvrdila potrebu Europe za sveobuhvatnim pristupom definiranju skupa uloga i vještina u području kibersigurnosti koje bi se mogle iskoristiti za smanjenje nedostatka vještina i nedostatka vještina. ENISA je radila na razvoju takvog okvira i predstavlja Europski okvir za vještine u području kibersigurnosti (ECSF), čiji je cilj ojačati europsku kulturu kibersigurnosti pružanjem zajedničkog europskog jezika u svim zajednicama, čime se čini ključan korak naprijed prema digitalnoj budućnosti Europe.

ECSF je praktičan alat za potporu utvrđivanju i artikulaciji zadaća, kompetencija, vještina i znanja povezanih s ulogama europskih stručnjaka za kibersigurnost. Glavna je svrha okvira stvoriti zajedničko razumijevanje među pojedincima, poslodavcima i pružateljima programa učenja u državama članicama EU-a, što ga čini vrijednim alatom za premošćivanje jaza između profesionalnog radnog mjesta u području kibersigurnosti i okruženja za učenje.

Okvir opisuje najvažnije zahtjeve profesionalnog radnog mjesta za kibernetičku sigurnost definiranjem skupa od 12 tipičnih profila profesionalnih uloga u području kibersigurnosti. Ti profili pružaju zajedničko razumijevanje glavnih misija, zadataka i vještina u području kibersigurnosti potrebnih u profesionalnom kontekstu kibersigurnosti, što ih čini savršenom referencom za profiliranje vještina i znanja potrebnih stručnjacima za kibersigurnost. Okvir je osmišljen tako da bude lako razumljiv i dovoljno sveobuhvatan da pruži odgovarajuće dubinske uvide u kibernetičku sigurnost, kao i dovoljno fleksibilan da omogući prilagodbu na temelju potreba svakog korisnika. Uključivanjem svih perspektiva dionika okvir je primjenjiv na sve vrste organizacija i podupire razvoj svih zanimanja u području kibersigurnosti.

ECSF je rezultat rada ENISA-ine ad hoc radne skupine za Europski okvir vještina za kibersigurnost1 koju čine stručnjaci koji zastupaju različita stajališta. Razvijeni okvir temelji se na analizi postojećih okvira, rezultatima i nalazima istraživanja o potrebama tržišta i dogovoru među stručnjacima. Korisničke studije slučaja i indikativni primjeri, inspirirani različitim radnim mjestima i okruženjima za učenje, pokazuju praktičnu provedbu ovog okvira i podupiru ovaj rad.

Utvrđeno je da su glavne koristi korištenja ECSF-a:

  • osiguravanje zajedničke terminologije i zajedničkog razumijevanja stručnjaka za kibersigurnost diljem EU-a;
  • utvrđivanje ključnih vještina potrebnih iz perspektive radne snage u području kibersigurnosti kako bi se podržao njezin daljnji razvoj i poboljšanje;
  • promicanje usklađivanja u programima obrazovanja, osposobljavanja i razvoja radne snage  u području kibersigurnosti.

Ovaj korisnički priručnik ECSF-a pruža sveobuhvatan pregled glavnog područja primjene ECSF-a, okvirnih načela i mogućnosti primjene. Primarna je svrha priručnika učiniti ECSF lako dostupnim, razumljivim i upotrebljivim svim dionicima s aktivnom ulogom ili potrebom za odgovarajuće kvalificiranim stručnjacima za kibersigurnost.

 

Dokument pročitajte ovdje: PRIRUČNIK EUROPSKI OKVIR ZA VJEŠTINE U PODRUČJU KIBERSIGURNOSTI (ECSF)

Saznaj više

  • Ciljana publika:

    Digitalne vještine stručnjaka u području IKT-a i drugih digitalnih stručnjaka.

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Cybersecurity

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Ciljani jezik:

    Hrvatski

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a

  • Organizacija:

  • Proračun:

    -

  • Uključivanje dionika:

    -

Povezani sadržaj:

Objavljeno 30. 08. 2024.

"Akademija za vještine u području kibersigurnosti"

Kibersigurnost nije samo sastavni dio sigurnosti građana, poduzeća i država članica, već je nužna i kako bi se osigurala politička stabilnost Unije, stabilnost njezinih demokracija te blagostanje našeg društva i naših poduzeća. Kibersigurnosne prijetnje proteklih su se godina znatno raširile i pojavio se zabrinjavajući trend: sve je više kibernapada na vojnu i civilnu kritičnu infrastrukturu u Uniji. Prijeteći akteri unapređuju svoje sposobnosti te se javljaju nove, hibridne i inovativne prijetnje, kao što je upotreba botova i tehnika koje se temelje na umjetnoj inteligenciji . Treba posebno istaknuti da prijeteći akteri koji upotrebljavaju ucjenjivački softver subjektima redovito uzrokuju znatnu financijsku i reputacijsku štetu . U brojnim kiberincidentima na meti su također bile javne uprave i vlade država članica te europske institucije, tijela i agencije . Stalne su mete napada i financijski i zdravstveni sektor, koji su okosnice društva i gospodarstva . Geopolitičke napetosti povezane s ruskim agresivnim ratom protiv Ukrajine pridonijele su porastu kibersigurnosnih prijetnji i mogle bi destabilizirati naše društvo. Sigurnost Unije nije moguće zajamčiti bez sudjelovanja njezina najvrednijeg kapitala: njezinih stanovnika. Uniji su hitno potrebni stručnjaci koji posjeduju vještine i kompetencije za sprečavanje, otkrivanje i odvraćanje kibernapada te za obranu Unije i njezine najkritičnije infrastrukture od njih i izgradnju njezine otpornosti.

Objavljeno 30. 08. 2024.

Strategija digitalne Hrvatske 2032.

Stvaranjem regulatornog, investicijskog i poreznog okruženja koje djeluje poticajno na tehnološki razvoj i inovacije, ulaganjem u digitalne kompetencije građana i povećanjem broja stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, kako u privatnom tako i javnom sektoru, te primjenom naprednih tehnologija u javnim i tržišnim djelatnostima, Hrvatska 2032. godine želi biti zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama.

Objavljeno 30. 08. 2024.

Povelja o digitalnim radnim mjestima

Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta donosi ovu Povelju o digitalnim radnim mjestima, sa sedam (7) ciljeva i osamnaest (18) prioriteta razvoja digitalnih radnih mjesta. Povelja je zamišljena kao alat članovima, partnerima i zainteresiranim stranama da lakše kreiraju, usklađuju i predlažu vlastite mjere u cilju sinergijskog adresiranja pojedinih prioriteta u ostvarenju zajedničkog cilja – povećanog broja trajno zaposlenih pojedinaca, na dobro plaćenim, globalno kompetitivnim i sigurnim radnim mjestima, koji će svojim radom stvarati dodatnu vrijednost za hrvatsko društvo.

Objavljeno 30. 08. 2024.

Memorandum o osnivanju Nacionalne Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u Republici Hrvatskoj

Nacionalna digitalna koalicija neformalna je platforma putem koje potpisnice Memoranduma zajednički provode aktivnosti vezane uz problematiku nedostatka radnika s digitalnim vještinama. Koalicija nema pravnu osobnost.