Nazad

Prosvjeta i školstvo

Podijeli:

28. 07. 2022.

Poziv: Obrazovne ustanove

Hrvatska udruga poslodavaca nacionalni je koordinator aktivnosti u okviru Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta. Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta hrvatski je ogranak europske platforme Digital Skills and Jobs Platform te joj je cilj aktivno poticati stvaranje novih radnih mjesta i utjecati na povećanje broja zaposlenih digitalnih profesionalaca u Hrvatskoj.

Poštovani!

Hrvatska udruga poslodavaca nacionalni je koordinator aktivnosti u okviru Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta. Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta hrvatski je ogranak europske platforme Digital Skills and Jobs Platform te joj je cilj aktivno poticati stvaranje novih radnih mjesta i utjecati na povećanje broja zaposlenih digitalnih profesionalaca u Hrvatskoj.

U ovoj misiji, uključujući i kroz prethodne povezane projekte koji su također tijekom godina provođeni na paneuropskoj razini, Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta aktivno surađuje s partnerima — tvrtkama, organizacijama, udrugama i pojedincima — koji se kroz svoj rad žele uključiti i podržati rad koalicije.

Fokus Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta pritom je, prirodno, na svim mogućnostima stjecanja digitalnih vještina koje pojedincima stoje na raspolaganju: vjerujemo da ćete se složiti kako su upravo obrazovne ustanove i sve druge institucije koje pružaju bilo koju vrstu edukacija i treninga danas ključne kako bi pojedinci brzo i kvalitetno mogli steći digitalne vještine u okruženju koje se rapidno mijenja.

Ciljne skupine su brojne: od nezaposlenih osoba do onih koji traže promjenu u karijeri kroz stjecanje novih vještina i prekvalifikaciju, od učenika do studenata, od onih koji već traže specijalističke programe kao nadgradnju svojeg akademskog obrazovanja pa do umirovljenika kojima stjecanje digitalnih vještina može znatno podići kvalitetu života ili omogućiti da i u mirovini, ako žele, nastave raditi.

Poslodavci očekuju zaposlenike s digitalnim vještinama koje odgovaraju na problematiku razvoja tržišta; tehnologije i trendovi izuzetno brzo se razvijaju i mijenjaju, a osobe na tržištu rada — bez obzira radi li se o nezaposlenima ili zaposlenima koji traže neke nove prilike i napredak u karijeri — žele što brže i efikasnije savladati nove digitalne vještine kako bi mogli kandidirati za atraktivna radna mjesta. No, digitalno tržište razvija se znatno brže nego što pojedinci mogu ovladati vještinama pa smo uvelike svjesni jaza koji nastaje na ovom području.

Hrvatska udruga poslodavaca trenutačno radi na značajnoj i sveobuhvatnoj nadogradnji postojećeg weba Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta koja će, osim značajnog vizualnog osvježenja, također predstavljati i veliku funkcionalnu nadogradnju u pogledu centraliziranog predstavljanja informacija o mogućnostima stjecanja digitalnih vještina u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

Nova platforma osmišljena je tako da se sve informacije razmjenjuju sa središnjim europskim sustavom i svim drugim nacionalnim koalicijama koje djeluju u drugim zemljama članicama — pojedinci će, primjerice, moći saznati za treninge i programe koji su im potencijalno dostupni i u drugim zemljama EU.

Budući da novi web Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta namjeravamo objaviti početkom srpnja 2022., što će uključivati i javno predstavljanje nove faze projekta na konferenciji za medije, želimo vas, kao člana HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju, pozvati da s nama podijelite informacije o svim vrstama obrazovnih programa na kojima se stječu digitalne vještine koje vaša organizacija provodi i koji su dostupni javnosti — neovisno o tome radi li se o kratkim seminarima online ili uživo, programima obrazovanja koji traju tjedan dana ili više, programima koji se upisuju u digitalnu radnu knjižicu i na kojima se službeno stječu nove kvalifikacije ili, pak, visokoškolskim, studijskim i drugim akademskim programima.

Informacije o programima koje provodite, a koji odgovaraju ovom profilu, možete nam javiti ispunjavanjem obrasca na poveznici LINK. Ljubazno molimo da nam se s inicijalnim informacijama javite najkasnije do datum pri čemu napominjemo da će, dakako, sve informacije o programima obrazovanja biti moguće uređivati i u narednom periodu, no voljeli bismo prilikom javnog predstavljanja nove faze rada koalicije već raspolagati značajnom količinom relevantnih informacija.

Informacije o dostupnim mogućnostima digitalnog obrazovanja bit će objavljene besplatno u sklopu baze dostupnih programa, a Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta aktivno će i kontinuirano kroz sve svoje kanale promovirati ovaj repozitorij dostupnih edukacijskih programa. Vjerujemo da vam je, stoga, u interesu dostaviti nam točne i relevantne podatke, tim više što se — u slučaju online programa obrazovanja — ovim aktivnostima može i bitno proširiti doseg do ciljanih skupina korisnika koji se nalaze izvan vašeg mjesta djelovanja, pa čak i izvan Hrvatske.

Ukoliko se, u svojstvu partnera, želite uključiti u rad Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta i na druge načine te u ime svoje organizacije potpisati memorandum i povelju koalicije i pridružiti nam se u aktivnostima koje planiramo, bit će nam drago uključiti vašu organizaciju i u ostale predstojeće javne aktivnosti.

Na raspolaganju smo za sve daljnje informacije.

S poštovanjem,

Jasminka Martinović