Nazad

Blogovi

Podijeli:

28. 04. 2022.

Koliko, zapravo, vrijedi vaša MBA diploma?

Istraživanje, izvedeno na “protu činjeničnim profilima zarade”

Stjecanje diplome na sveučilištu ulaganje je koje nosi povrat veći od jednog milijuna američkih dolara, a ako ste studirali na nekom od boljih fakulteta u svijetu, možete očekivati i 41 posto više od milijuna dolara. Najveći povrat nose diplome pravnih, medicinskih i stomatoloških fakulteta.

Ta “matematika” vrijedi i za diplome iz poslovne administracije (MBA) – ako ste tu diplomu stekli na nekom od 25 vodećih MBA škola u svijetu, povrat na ulaganje u to obrazovanje je isto tako, približno milijun američkih dolara. Štoviše, ako ste MBA diplomu stekli na nekom od 13 vodećih MBA škola (Yale, MIT, Wharton, Stanford, primjerice), povrat na ulaganje je veći od dva milijuna dolara, a može doseći i tri pa i više milijuna dolara.

Povrat na ulaganje je veći od dva, a može doseći i tri pa i više milijuna dolara

To pokazuje nedavno istraživanje, izvedeno na “protu činjeničnim profilima zarade” i neto ekonomskoj vrijednosti 14 tisuća svršenih studenata s više od 1400 američkih sveučilišta. Povrat na ulaganja u diplomu izračunat je kao očekivani rast prihoda tijekom radnog vijeka, minus izravni i neizravni troškovi pohađanja fakulteta.

Iznenađenje u navedenom istraživanju, kad su MBA edukacije u pitanju, jest to da povrat na ulaganje u obrazovanje stečeno na Poslovnoj školi Sveučilišta Harvard (Harvard Business School MBA) nosi manje od jednog milijuna dolara. Štoviše, istraživanje je pokazalo kako više od 60 posto MBA edukacija i drugih poslovnih edukacija nema pozitivan povrat na ulaganje.

Bilo bi sjajno kad bi netko i u Hrvatskoj proveo istraživanje o ekonomskoj isplativosti naših MBA studija.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)