Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

30. 08. 2023.

OnlineHE – Praktični vodič za e-učenje u visokom obrazovanju

Digitalne vještine za tercijarno obrazovanje na daljinu
Posljednjih godina potreba za poboljšanjem kvalitete programa visokog obrazovanja i zadovoljavanjem potreba učenika, prevladavanjem prostorno-vremenskih prepreka, potaknula je usvajanje digitalnih tehnologija. (OECD, 2019.; EU, 2019.). S početkom pandemije bolesti COVID-19 smatralo se da je provedba obrazovanja na daljinu diljem svijeta nužna. Međutim, prijelaz na tu novu stvarnost od samog početka nije bio neometan, u nedostatku odgovarajućih mjera, osposobljavanja i pravovremene pripreme. Ta je potreba riješena projektom OnlineHE – Praktični vodič za e-učenje u visokom obrazovanju, koji provodi konzorcij od sedam partnera (sveučilišta, organizacije, istraživački centri) iz šest europskih zemalja. Cilj projekta je razvoj pedagoških i digitalnih vještina akademskog, nastavnog i pomoćnog osoblja visokog obrazovanja za osmišljavanje i provedbu učinkovitih online programa učenja i učenja na daljinu.
U okviru projekta razvijen je paket alata za sveučilišno osoblje. Skup alata uključuje pedagoški okvir – metodologija internetskog dizajna i poučavanja, kontrolni popis za e-učenje, koji se temelji na alatu SELFIE Europske komisije i skup od 30 dobrih praksi (internetski alati/softver, prethodni projekti, inicijative EU-a, internetski arhivi/portali, osposobljavanje/tečajevi/masivni otvoreni internetski tečajevi (MOOC) i smjernice) koji pomažu sveučilišnom osoblju da podučava na internetu.
Osim toga, razvijen je i ponuđen program osposobljavanja za sveučilišno osoblje kako bi se implementirali inovativni interaktivni online tečajevi i masovni otvoreni internetski tečaj (MOOC) u istoj temi, koji je slobodno dostupan svima s platforme za e-učenje projekta. Interaktivna verzija paketa alata također se nalazi na platformi. Treba napomenuti da je konzorcij pripremio niz vodiča za tvorce politika s predloženim mjerama za učinkovitu provedbu programa učenja na daljinu, visokog obrazovanja.
Više o projektu možete pronaći na web stranici projekta i na njegovoj Twitter stranici.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine u obrazovanju.

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Cipar

 • Razina digitalnih vještina:

  Srednja

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970