Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

28. 03. 2021.

Kodiranje pirata Danska: Promicanje IT kreativnosti kod djece kao dobre prakse

U sve digitalnijem svijetu, potreba za obrazovanjem i nadahnućem djece da razumiju i sudjeluju u svijetu tehnologije postala je ključna. Programiranje Pirates Denmark je neprofitna organizacija koja se etablirala kao dobra praksa promicanjem IT kreativnosti među djecom u dobi od 7 do 17 godina kroz niz inicijativa kao što su klupske večeri, događanja i aktivnosti.

Priča iza brojčanih pirata Danska

Udrugu su osnovali Martin Exner i Christian Hjorth Lund, koji su 2013. godine napravili prvi korak prema osnivanju Coding Piratesa. Nakon uspješnog pilot-projekta u studenom 2013. službeno su započeli svoj prvi tim na IT sveučilištu u veljači 2014. Od tada, Coding Pirates je doživio značajan rast i širenje članstva, a danas udruga ima lokalne udruge raširene diljem zemlje.

Neprofitni duh i diversificirano vodstvo

Kodiranje Pirates je neprofitna organizacija, što znači da njezina motivacija nije u financijskoj dobiti, već u zadovoljavanju potrebe u društvu. Ono što je u središtu organizacije je raznolika skupina IT stručnjaka, nastavnika, programera, istraživača i poduzetnika. Njihov zajednički cilj je ponuditi djeci i mladima jedinstveno okruženje za učenje koje jača njihove IT vještine i kreativnost.

Promicanje kreativnosti i produktivnih kompetencija u IT-u

Svrha gusarskog kodiranja jasno je definirana: Promovirati produktivne i kreativne IT vještine djece i mladih kroz organizaciju klupskih večeri. To je temelj njihovih aktivnosti koje nastoje učiniti informatičko obrazovanje zabavnim i angažiranim za djecu u dobnoj skupini u kojoj je učenje često najučinkovitije kroz igru.

Manifest kao Ustav Udruge

Posebnost Coding Piratesa je manifest Udruge, koji služi kao ustav i klauzula o svrsi. Manifestom se postavlja okvir za misiju, mrežu, strukturu udruživanja, vrijednosti i viziju organizacije. Time se stvara jasan smjer i osjećaj zajedništva među lokalnim granama, volonterima i djecom te se naglašava važnost demokratskih i otvorenih procesa.

Zajednički i demokratski procesi

Kodiranje pirata daje prioritet zajednici i demokratskim procesima kao dio svojih vrijednosti. To ne samo da stvara sigurno okruženje za djecu, već uključuje i volontere i lokalne odjele u donošenju odluka. Kroz otvorene procese svi dionici imaju priliku doprinijeti razvoju organizacije.

Vizija budućnosti

Manifest Udruge ne samo da služi kao povijesni dokument, već i gradi viziju Coding Pirates Danske. Vizija nadilazi sadašnjost i ukazuje na budućnost u kojoj djeca i mladi postaju ne samo potrošači tehnologije, već i stvaratelji i inovatori.

Dobra praksa

Programiranje Pirates Denmark sjajan je primjer dobre prakse u obrazovanju djece u području IT-a. Njihov neprofitni pristup, raznoliko vodstvo, jasna svrha i upotreba manifesta kao smjernice stvaraju jedinstveno iskustvo učenja. Poticanjem kreativnosti i produktivnih informatičkih vještina među djecom i uključivanjem djece u demokratske procese, Coding Pirates postavlja standard za to kako organizacije mogu inspirirati i obrazovati buduće generacije digitalnih stvaratelja. Njihov pristup služi kao model za druge koji žele doprinijeti digitalnom obrazovanju i kreativnosti djece.

Posjetite Coding Pirates ovdje!

Saznaj više

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine u obrazovanju.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Softver

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Danska

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  01.01.0001

 • Datum završetka:

  01.01.0001