Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

16. 10. 2023.

Fokusna skupina za žene u ICT-u

Zaklada eSkills Malta osnovala je veliku silu u obliku fokusne skupine Žene u ICT-u, što predstavlja ključni korak u njihovoj predanosti osnaživanju žena u IT industriji. Od 15 do 20 članova iz organizacija duboko ukorijenjenih u digitalnom okruženju, ova fokusna skupina služi kao dinamična platforma za diskurs i djelovanje.

U središtu programa fokusne skupine jesu rodna pitanja koja prožimaju IT sektor. Dvomjesečni sastanci služe kao lončići za rasprave, gdje članice raspravljaju o izazovima s kojima se suočavaju žene u industriji i zajednički osmišljavaju inicijative i rješenja. Te sjednice nadilaze puki dijalog; oni utjelovljuju proaktivan pristup rješavanju rodnih prepreka u području IT-a.

Učinkovitost fokusne skupine Žene u ICT-u ne leži samo u njezinim raspravama, već i u njezinoj sposobnosti da utječe na opipljive promjene. Prijedlozi i rješenja osmišljeni unutar granica skupine ne svode se na puku retoriku – oni imaju potencijal za oblikovanje politika i djelovanja Zaklade eSkills Malta. U slučajevima u kojima je trenutačno djelovanje održivo, Zaklada je spremna provesti mjere koje proizlaze iz preporuka fokusne skupine.

Značajan rast ove suradnje je generiranje raznih inicijativa koje proizlaze iz fokus grupe Žene u ICT-u. Te se inicijative manifestiraju u obliku sveobuhvatnih obavještajnih izvješća, od kojih su svaka osmišljena za rješavanje specifičnih aspekata osnaživanja spolova u digitalnom području. Primjeri takvih izvješća uključuju „Smjernice za povećanje i zadržavanje žena u ICT- u”, strateški dokument u kojem se navode provedivi koraci za poboljšanje prisutnosti i zadržavanja žena u tom području.

Još jedno važno izvješće je „Analiza rodnog jaza u digitalnom sektoru na Malti”, detaljno ispitivanje postojećih rodnih razlika u malteškom digitalnom okruženju. Ovo izvješće služi kao dijagnostički alat koji pruža vrijedne uvide u ciljane intervencije usmjerene na premošćivanje tih nedostataka.

Nadalje, učinak fokusne skupine obuhvaća poticanje okruženja pogodnog za ulazak i ostvarivanje digitalnih karijera djevojčica na Malti. Izvješće pod nazivom „Privlačnost i potraga za digitalnim karijerama za djevojčice na Malti”inicijativa je usmjerena na budućnost, čiji je cilj stvoriti putove koji potiču i potiču mlade djevojke da istraže i prihvate digitalna zanimanja.

Fokusna skupina za žene u IKT-u u biti nadilazi uobičajene granice foruma za raspravu; To je katalizator promjena, plodno tlo za inicijative koje nadilaze teoriju i pretvaraju se u provedive strategije. Rješavanjem rodno uvjetovanih izazova koji se odnose na rod i proaktivno oblikovanje politika, ta je fokusna skupina svjetionik u području osnaživanja IT-a, što je primjer nepokolebljive predanosti Zaklade eSkills Malta poticanju uključivijeg i pravednijeg digitalnog okruženja.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Malta

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Vrsta inicijative:

  Lokalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Public

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970