Digitalna znanja

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

14. 06. 2024.

Digitalna uključenost

Digitalna uključenost poboljšava digitalne vještine čeških socijalnih radnika i njihovih klijenata, pomažući digitalno isključenom i ranjivom stanovništvu da samostalno navigira internetskim uslugama.

Digitalna uključenost, inicijativa Česko.Digital i Notum usmjerena je na razvoj obrazovne platforme za poboljšanje digitalnih vještina socijalnih radnika u Češkoj. Cilj je te platforme socijalnim radnicima pružiti potrebne digitalne vještine i znanje kako bi poboljšali svoj rad i pružili bolju digitalnu potporu svojim klijentima. Osim toga, služi kao resurs za poboljšanje digitalnih vještina digitalno isključenih i ranjivih klijenata, koji čine 30 % češkog stanovništva.

Zašto je ova inicijativa nužna?

Razlog za projekt Digitalna uključenost proizlazi iz jedinstvenog istraživanja Česko.Digital, uz potporu brojnih čeških nevladinih organizacija, među digitalno isključenim ili ranjivim stanovništvom u Češkoj. Istraživanje je otkrilo tri glavna izazova s kojima se ti pojedinci suočavaju. Prvo, vrlo su podložni digitalnim prijevarama i prijevarama te se bore za njihovo učinkovito prepoznavanje ili ublažavanje. Drugo, često su sumnjičavi i nerado komuniciraju s državnim institucijama na internetu, što otežava pravodobno rješavanje njihovih potreba. Osim toga, stručnjacima u području socijalnih usluga, stambenih objekata i drugih potpornih uloga često nedostaju digitalne vještine za učinkovitu potporu tim pojedincima. Prepoznajući ta pitanja, intervencija među socijalnim radnicima prepoznata je kao najsustavnije i najsnažnije rješenje. Socijalni radnici koji su u bliskom kontaktu s digitalno isključenim i ranjivim osobama mogu pozitivno utjecati na njihove digitalne vještine i stavove. Osnaživanjem socijalnih radnika inicijativom se nastoji olakšati samodostatnost, čime se osobama koje su digitalno isključene i ranjive omogućuje neovisno navigaciju internetskim uslugama.

Trenutačni učinak

Od svog osnutka projekt Digitalna inkluzija ostvario je znatan napredak. Istraživanje je provedeno među digitalno ranjivim i isključenim populacijama te je provedeno 794 odgovora na upitnik i 61 dubinski intervju u suradnji s više od 30 nevladinih organizacija. Rezultati su ocijenjeni, identificirana su tri glavna problema i izrađeno je osam profila ispitanika. Rezultati istraživanja objavljeni su kako bi se podigla svijest o digitalnoj isključenosti u Češkoj, a internetska stranica pokrenuta je 20. siječnja 2024. s 549 pregleda, prosječno tri minute po posjetu. Osim toga, rezultati su dobili medijsku pokrivenost i predstavljeni su Odboru za digitalno obrazovanje Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta. Projekt napreduje kroz ključne etape kao što su uspostava brenda i marketinške strategije, razvoj obrazovne platforme i priprema sadržaja platforme, s planiranim 30 lekcija za minimalni održivi proizvod (MVP). Cilj je utjecati na najmanje 10,000 korisnika, uključujući socijalne radnike i njihove klijente.

Zašto je to dobra praksa?

Digitalna uključenost odnosi se na ključnu potrebu za poboljšanjem digitalne pismenosti socijalnih radnika i njihovih klijenata. Usmjerenost inicijative na osnaživanje socijalnih radnika strateško je i prilagodljivo rješenje za izazove s kojima se suočavaju digitalno isključeno i ranjivo stanovništvo. Platforma osigurava praktično i učinkovito osposobljavanje pružanjem kratkih, relevantnih modula učenja kojima se rješavaju konkretna pitanja i problemi s kojima se suočavaju socijalni radnici u svakodnevnom radu. Suradničkim pristupom stvaranju i ažuriranju sadržaja osigurava se njegova svježina i relevantnost, čime se potiče aktivno sudjelovanje socijalnih radnika. Sveobuhvatno istraživanje i suradnja u okviru projekta s više dionika, uključujući nevladine organizacije i državna tijela, pokazuju svoju predanost razumijevanju i zadovoljavanju potreba ciljane populacije. Digitalna uključenost, prepoznata kao doprinos digitalnom obrazovanju, primjer je učinkovite intervencije u poboljšanju digitalne pismenosti, poticanju neovisnosti i poboljšanju opće dobrobiti digitalno isključenih i ranjivih pojedinaca u Češkoj.

Saznaj više

 • Poveznica na web stranicu:

 • Ciljana publika:

  Digitalne vještine radne snage.

  Digitalne vještine za sve

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Geografski opseg - Država:

  Češka Republika

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

  Srednja

  Napredno

 • Vrsta inicijative:

  Nacionalna inicijativa

 • Vrsta financiranja:

  Private

 • Datum početka:

  01.01.1970

 • Datum završetka:

  01.01.1970