Nazad

Novosti

Podijeli:

10. 02. 2023.

ZOPP: Napredak Grčke u digitalnoj transformaciji posljednjih godina

O digitalnoj transformaciji naše zemlje posljednjih godina objavljen je prvi broj Biltena Opservatorija za reforme Centra za planiranje i ekonomska istraživanja (KEPE).

Konkretno, prepoznaje da je upotreba digitalnih tehnologija za transformaciju poduzeća i usluga posljednjih godina postala jedan od ključnih prioriteta politike na razini Europske unije (EU). Ostvarivanje europske strategije digitalne transformacije temelji se na reformi i opsežnom planu ulaganja kao što je digitalno desetljeće, uz potporu vrlo znatnih sredstava koja će EU u tu svrhu staviti na raspolaganje.

U Grčkoj se potrebne reforme i ulaganja za tu zemlju planiraju na temelju Biblije o digitalnoj transformaciji za razdoblje 2020. 2025., strukturirane nacionalne strategije koja je u skladu s navedenim europskim okvirom politike do 2025. Tu strategiju podupiru važni financijski instrumenti dostupni EU-u u tu svrhu, kao što su operativni program NSRF-a „Digitalna transformacija” za razdoblje 2021. 2027. i Fond za oporavak i otpornost.

Reforme potrebne za digitalizaciju grčkog gospodarstva mogu se podijeliti u četiri potkategorije:
• razvoj digitalnih infrastruktura i tehnologija vrlo velikog kapaciteta,
• poticanje digitalne transformacije poduzeća,
• digitalne vještine i
• digitalizacija javne uprave

Posebno kad je riječ o digitalnim vještinama, njihova je nadogradnja opisana kao složen cilj, za čije je ostvarenje potrebna suradnja na transnacionalnoj razini i među domaćim tijelima i organizacijama javnog i privatnog sektora, obrazovnim ustanovama, socijalnim partnerima itd. Na temelju strateškog razvoja Grčke nadležna tijela zemlje na zajedničkom su putu razvoja digitalnih vještina u društvu, usklađivanja obrazovnih programa na svim razinama, obrazovanja građana, iskorištavanja programa i mogućnosti cjeloživotnog učenja, poboljšanja digitalnih vještina u javnom sektoru, rješavanja neusklađenosti između vještina i potreba tržišta rada te poticanja suradnje između javnih i privatnih aktera. Naposljetku, važni prioriteti u okviru ove strategije jesu unapređenje programa digitalnog obrazovanja i osposobljavanja, jačanje Nacionalne akademije digitalnih kompetencija i jačanje Nacionalne koalicije za digitalne vještine i zapošljavanje.

Ponovno objavljivanje dijela biltena. Za više informacija posjetiteinternetske stranice KEPE-a.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Grčka

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa