Nazad

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

23. 01. 2024.

Znanost rješava probleme poduzetništva i industrije

Projekt Scynergy

Zagreb, 23. siječnja 2024. – Kako bi pomogli domaćem gospodarstvu, sedamdesetak znanstvenika s petnaestak domaćih znanstveno-istraživačkih institucija pružit će svoju ekspertizu tvrtkama u Hrvatskoj radom kroz projekt Scinergy, inicijativi koju u pokrenuli zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) I njegov Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Svjetska banka. Riječ je o besplatnom povezivanju poslovne i znanstvene zajednice u rješavanju suvremenih problema industrije.

Ekspertiza prema potrebama

Projekt će tvrtkama omogućiti ekskluzivan pristup znanstvenoj ekspertizi u područjima umjetne inteligencije, energetike, elektrotehnike, računarstva, biotehnologije, hrane, agronomije, medicine, fizike i drugih, a tvrtke će biti uparene s onim znanstvenicima čija se ekspertiza najbolje podudara s njihovim potrebama. Cilj je potaknuti razvoj inovativnih poslovnih rješenja, proizvoda i usluga te jačati konkurentnost tvrtki na tržištu, dok će istovremeno znanstvenici imati priliku komercijalizirati rezultate svojih znanstvenih istraživanja i primijeniti ih na tržištu.

Novac za projekt osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je zbog toga posegnulo u sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., koja služe za provedbu programa jačanja suradnje akademskog sektora i industrije te provedbu aktivnosti transfera tehnologije i znanja. Navedena ulaganja pridonijet će daljnjem razvoju praksi prijenosa tehnologije kao i razvoju novih tehnologija, inovacija u poslovanju i rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i društvo.

Scinergy je pilot projekt koji provodi Svjetska banka, a koji će nakon provedbe u Hrvatskoj biti prilagođen za što uspješniju globalnu primjenu.

Znanstvenici koji će u okviru projekta Scinergy svoju znanstvenu ekspertizu, iskustva i znanja staviti na raspolaganje poduzetnicima dolaze s istaknutijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, kao što su FER, PMF, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, PBF, RGN, FKIT, FOI, FESB, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Medicinski fakultet, Agronomski fakultet.

Velike, srednje i male tvrtke

Među prijavljenima su neke od većih i poznatih tvrtki koje svoje inovativne ideje žele razvijati s talentiranim znanstvenicima, ali i srednji i mali poduzetnici kojima je do sada bio otežan pristup znanstvenoj ekspertizi. Prijave dolaze iz svih dijelova Hrvatske i iz različitih područja djelatnosti, a najveći interes za suradnjom pokazale su tvrtke koje se bave proizvodnjom i preradom.

U Hrvatskoj 20,2 % tvrtki s više od deset zaposlenih ulaže u istraživanje i razvoj, bilo unutar ili kroz ugovorene vanjske suradnje, dok je prosjek EU-a 24,4 %, odnosno eurozone 28,4 %. U našoj zemlji 8,4 % tvrtki surađuje s visokim učilištima, dok je prosjek u Europskoj uniji 10,5 %.

Posebna pogodnost koju tvrtke spojene sa znanstvenicima dobivaju kroz Scinergy jest mogućnost da zatraže podršku Europskih digitalnih inovacijskih središta kako bi, primjerice, besplatno koristili dostupnu znanstvenu opremu i u laboratorijskim uvjetima testirali neku tehnologiju prije ulaganja za primjenu na tržištu.

Više informacija o projektu Scinergy, potražite ovdje: https://nuqleus.io/scinergy/


Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) neprofitna je ustanova koju je osnovao Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a cilj joj je premostiti jaz između istraživanja u akademskoj i istraživačkoj zajednici s jedne te potreba industrije s druge strane. Njihovom interakcijom osigurava se prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, racionalizacija primjene i komercijalizacije rezultata te posljedično kreiranje i unaprjeđenje industrije visoke dodane vrijednosti.


Nuqleus je program istraživačkog i akademskog poduzetništva koji je nastao na FER-u suradnji s hrvatskim startup ekosustavom, a provodi se u sklopu ICENT-a. Nuqleus je ujedno i prvi deep-tech venture builder u Hrvatskoj, što znači da je fokusiran na razvoj visokoinovativnih startupova i spin-offova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja. Cilj je Nuqleusa potaknuti i ubrzati komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i rada šire akademske zajednice kroz pokretanje startupa, usvajanje poslovnih znanja i vještina te povezivanje s poslovnim svijetom.


Primjeri suradnji tvrtki i znanstvenika

Mnoge tvrtke u Hrvatskoj već su otkrile prednosti koje za njihovo poslovanje i konkurentnost na tržištu donosi suradnja sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

Evo nekoliko primjera:

Tvrtka: GIDEON BROTHERS d.o.o.
Znanstvena institucija: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: A-Unit: Istraživanje i razvoj napredne jedinice za autonomno upravljanje mobilnim vozilima u logistici
Partneri: SICK Mobilisis d.o.o.

Opis suradnje: Analizom stanja na tržištu detektirana je nemogućnost adekvatnog zadovoljavanja potreba za automatizacijom poslova u okviru logističko-distributivnih procesa. Kroz projekt je razvijena napredna jedinica za autonomno upravljanje mobilnim vozilima u logistici kojima danas upravlja čovjek, a jedinica se temelji na naprednoj tehnologiji navigacije i 3D percepcije okoline te umjetnoj inteligenciji. Riječ je o radikalnoj inovaciji na globalnoj razini, koja drastično smanjuje i troškovne i tehnološke barijere implementacije autonomnih strojeva, opreme i vozila u logističke procese, omogućuje njihovu primjenu u logističko-
distributivnim centrima i procesima u kojima postojeća tehnologija ne omogućava primjenu ili nije dovoljno učinkovita. Osim ciljnih skupina, korist imaju i krajnji korisnici, odnosno kupci rješenja, proizvođači vozila i radnih strojeva, kojima će se novim proizvodom omogućiti transformacija ručno upravljanih mobilnih vozila u potpuno autonomne, a u GIDEON-u će naći pouzdanog poslovnog partnera koji će im pružati visoku kvalitetu popratne usluge.


Tvrtke: HELB, Sedam IT, HEP ODS
Znanstvena institucija: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: Sustav za optimizaciju gubitaka u naprednim mrežama – DINGO

Opis suradnje: Energetska tranzicija ključna je ljudska djelatnost u nadolazećim godinama i ona se uvelike oslanja na aktivno sudjelovanje krajnjih kupaca u proizvodnji, skladištenju i korištenju energije. Ova transformacija implicira masovnu digitalizaciju energetike, odnosno niskonaponskih distribucijskih mreža. Takav proces je dugotrajan i financijski zahtjevan te su nužni alati i rješenja koji omogućuju energetsku tranziciju i s ograničenim brojem podataka o distribucijskoj mreži. Kroz projekt HELB-a, Sedam IT, HEP ODS-a i FER-a razvijena je platforma DINGO, koja omogućuje kontinuiranu analizu tehničkih parametara  distribucijske mreže. Primjenom strojnog učenja procjenjuje i predviđa tehničke i netehničke gubitke mreže, kao i mogućnosti integracije obnovljivih izvora kod krajnjih korisnika. Platforma je testirana na više pilot lokacija stvarne distribucijske mreže u Hrvatskoj kroz više mjeseci, demonstrirajući brojne mogućnosti u realnom pogonu.  www.icent.hr


Tvrtka: Belupo
Znanstvena institucija: Institut Ruđer Bošković
Naziv projekta: Klinička prehrana

Opis suradnje: Institut Ruđer Bošković upravo je dovršio vrlo uspješnu suradnju s tvrtkom Belupo u sklopu koje su razvijene tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima sa specifičnim nutritivnim potrebama, onkološke bolesnike i dijabetičare.


Tvrtke: Addiko banka, AVL-AST, PLIVA, Xellia Pharmaceuticals, vinogradari
Znanstvena institucija: Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: Razni projekti.

Opis suradnje: Dugogodišnje suradnje znanstvenika Kemijskog odsjeka s farmaceutskim tvrtkama, kao što su PLIVA Hrvatska i Xellia Pharmaceuticals, u području istraživanja i razvoja novih lijekova i formulacija. Suradnje znanstvenika Matematičkog odsjeka u različitim područjima primjene matematike npr. u kontekstu svladavanja financijske pismenosti (suradnja s Addiko bankom) i podatkovnog inženjerstva i matematičke logike na bazama podataka s primjenom u automobilskoj industriji (AVL-AST d.o.o.). Znanstvenici Biološkog odsjeka PMF-a pružaju vinogradarima RH usluge ozdravljenja sadnog materijala vinove loze kroz postupak uklanjanja virusa i/ili fitoplazmi koji je zaštićen patentom. Vinogradari mogu poslati na PMF zaražene sadnice vinove loze, a znanstvenici PMF-a će ih ovim postupkom ozdraviti i poslati natrag zdrave.


Tvrtke: Kutjevo d.d.
Znanstvena institucija: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: Održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina

Opis suradnje: Nedavno završen projekt proveden u suradnji s tvrtkom Kutjevo d.d. financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj mu je bio razvoj procesa za održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina. Projekt je uključivao razvoj ekološki prihvatljivih metoda za izolaciju biološki aktivnih spojeva temeljenih na načelima zelene ekstrakcije te dobivanje pripravaka definiranog sastava. Osim toga, obuhvatio je i zbrinjavanje ostataka otpada, bilo kao kompost ili pripravke za hranidbu domaćih životinja i divljači.


Tvrtka: Topomatika d.o.o. i IZIT d.o.o.
Znanstvena institucija: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: BIDEAS – Biorazgradive 3D tiskane strukture za augmentaciju kostiju

Opis suradnje: Voditelj projekta BIDEAS kojeg su zajedno proveli, bio je prof. dr. sc. Hrvoje Ivanković sa zavoda za anorganske tehnologije i materijale. U okviru projekta razvijeni su postupci i tehnologije za proizvodnju biorazgradivih 3D struktura kao materijala za nadogradnju kosti, odnosno kao potpore zubnom implantatu. Provedena je i prijava patenta za inovativni biorazgradivi 3D nosač za augmentaciju koštanog tkiva u čeljusnoj i parodontalnoj kirurgiji.
www.icent.hr


Konzorcij: DOK-ING d.o.o., Probotica d.o.o., Zavod za gradbeništvo Slovenije
Znanstvena institucija: Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Naziv projekta: NRE-ElectRA. Electric, Remote control, Automatic Narrow Reef mining Equipment

Opis suradnje: Projekt će razviti, testirati i komercijalizirati inovativnu, daljinski upravljanu, električnu rudarsku opremu koja služi za mehaniziranu proizvodnju plemenitih metala iz ultra- tankih slojeva rude (0,9-1,7 m). U 27 mjeseci trajanja projekta (30.9.2023.-31.12.2025.), konzorcij će usavršiti tri stroja (NRE Dozer i NRE Drill Rig, TRL7 (tehnološka razina spremnosti), i NRE Support Rig, TRL6) koji zajedno dovršavaju mehanizirani proces bušenja, iskopa i potpore i podići razinu tehnološke spremnosti na TRL8 provodeći najmanje 90 dana neprekidnog rada.


Tvrtka: PLIVA d.o.o.
Znanstvena institucija: Institut za fiziku
Naziv projekta: Mjerenje magnetskih svojstva prahova magnetskih nanočestica

Opis suradnje: Institut za fiziku je za Plivu mjerio magnetska svojstva prahova magnetskih nanočestica koje su sastavni dio lijekova za nedostatak željeza. Mjereni su uzorci iz različitih sinteza ili postupaka priprave tih lijekova i oni su se uspoređivali s komercijalnim lijekovima (ili ranijim serijama proizvodnje). Na taj način se moglo zaključiti je li postupak priprave reproducibilan i koliko odstupaju svojstva od prethodnih sinteza. Osim što su takva mjerenja napravljena za Plivine uzorke, mjereni su isti takvi komercijalno dostupni lijekovi, a rezultati su objavljeni u dva rada.


Tvrtke: SICK Mobilisis, IBM iX
Znanstvena institucija: Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu
Razni projekti.

Opis suradnje: S tvrtkom SICK Mobilisis suradnja je započela na pitanjima stručne prakse i razvila se u suradnju u nastavi putem brojnih projektnih zadataka, suradnje na temama završnih i diplomskih radova, ali i financijske podrške prilikom rješavanja prostornih kapaciteta. Zajedno su testirani i inovativni modeli zapošljavanja kao i pilotiranja novih inovativnih oblika učenja i podučavanja. S tvrtkom IBM iX FOI također surađuje na brojnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, uključuje stručnjake u rad, surađuje na inovativnim metodama podučavanja i testiranja modela zapošljavanja, stipendiranja studenata, a tvrtka
redovito financijski podupire u rješavanju prostornih kapaciteta.


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa