Nazad

Primjeri dobrih praksi

Podijeli:

19. 07. 2023.

Infinum Akademija

Najveća vrijednost Infinum Akademije je praktičan rad na konkretnim projektima te mentorstvo vrhunskih stručnjaka kompanije koji su svakom polazniku dostupni po načelu jedan na jedan.

Infinum Akademija organizirani je program informatičkih tečajeva koji se provode na razini regionalnih ureda tvrtke (u Zagrebu, Ljubljani, Podgorici i Skopju). Radi se o tečajevima programiranja i izrade aplikacija u različitim programskim jezicima (Spring, Kotlin, WordPress…), kao i tečajevima dizajna sučelja. Provode se u skladu s dostupnošću mentora-predavača, a oni su u najvećem broju senior developeri Infinuma, čije vrijeme se raspoređuje u skladu sa zahtjevima poslova na kojima svakodnevno rade.

Praktičan rad, jedan-na-jedan

Tečajevi programiranja traju pet tjedana, a provode se hibridno – i uživo i online, s time da većina polaznika sudjeluje uživo, dolaskom na nastavu u urede tvrtke. Foto. Infinum

Infinum Akademija pokrenuta je još 2015. godine, kad je tvrtka u procesu zapošljavanja novih djelatnika uočila određene razlike u znanju tadašnjih kandidata za posao u odnosu na znanja i vještine koje se koriste u projektima kompanije. Budući da se tehnološki napredak odvija velikom brzinom, teoretsko znanje koje su studenti tada dobivali na fakultetima nije bilo prilagođeno procesima i alatima koje se koriste u suvremenom developmentu.

Naime, tehnički fakulteti u Hrvatskoj i ostalim zemljama naše regije studentima pružaju temeljna tehnološka znanja i vještine objektnog programiranja, dok se Infinumovi tečajevi baziraju na praktičnim znanjima i radu na stvarnim projektima koje tvrtka izvodi za svoje klijente. „To je najveća vrijednost Infinum Akademije. Uz to, radi se po načelu jedan na jedan. Svaki student ima svog posebnog mentora”, naglašava Una Mihajlović, direktorica Infinum Akademije.

Poslovna kultura i nove tehnologije

Tečajevi programiranja traju pet tjedana (prva četiri tjedna tečajevi se održavaju dva puta, najčešće ponedjeljkom i četvrtkom, a posljednji tjedan su konzultacije i dovršavanje zadaća koje polaznici rade na Akademiji), a provode se hibridno – i uživo i online, s time da većina polaznika sudjeluje uživo, dolaskom na nastavu u Infinumove urede. „Poanta je da polaznici upoznaju kulturu rada u IT-u, a ne da samo pohađaju predavanja”, objašnjava Una Mihajlović.

U počecima Akademije sadržaj je bio fokusiran na tehnologije za razvoj mobilnih aplikacija, iOS i Android, no uskoro je program proširen tečajevima dizajna, kao i frontend i backend razvoja web aplikacija. Velik broj novih tečajeva kao što su .NET, Flutter, DevOps i WordPress dodan je lani, a od ove jeseni polaznici će se moći upisati i na tečaj osiguranja kvalitete (QA) „Osnova je ista, a nove su tehničke promjene koje se događaju u posljednjim verzijama alata koje koristimo na našim projektima te posve novi tečajevi,”, kaže Una Mihajlović.

Za studente – i sve ostale

Svaki polaznik mora položiti prijamni ispit, no, „ako ste završili drugu godinu fakulteta, svladali objektno programiranje, osnove Gita, razumijete osnovne algoritme i strukture podataka iz područja computer scieneca, to bi trebalo biti dovoljno predznanje. Na našim stranicama je detaljno opisano koja znanja mora imati svaki kandidat koji želi pristupiti prijemnom ispitu, a tamo je i popis knjiga koje preporučamo”, kaže Una Mihajlović.

Una Mihajlović, direktorica Infinum Akademije. Foto: Infinum

Infinum Akademija je do prošle godine bila namijenjena isključivo studentima, a od prošle godine otvorena je svima zadovoljavajućeg predznanja koji žele steći najsuvremenija informatička znanja i na taj način postići veću osobnu konkurentnost na tržištu Europske unije, a i šire.

Do sada, tijekom proteklih osam godina, Infinum Akademiju završilo je 470-tak ljudi. Njih stotinjak ostalo je raditi u Infinumu – neki od njih su postali mentori na Akademiji, a nekoliko ih je doseglo i menadžerske funkcije u toj tvrtki. „Dobar dio bivših polaznika Infinum Akademije zaposlilo se u drugim pa i Infinumu konkurentskim IT tvrtkama u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, što dodatno potvrđuje vrijednost naše edukacije”, kaže Una Mihajlović.

Nova platforma, globalna edukacija

Nova faza razvoja programa Infinum Akademije sastoji se u njenom organizacijskom proširenju na sestrinska poduzeća, tvrtke Productive i Porsche Digital Croatia, koje sada koriste Infinumovu platformu za edukaciju te je nadograđuju kako bi postala proizvod koji će se ubuduće nuditi i tvrtkama klijentima. „Prošle godine prvi put smo imali tečaj iz programa Flutter te smo ustanovili da je ta vrsta edukacije čak i globalno vrlo rijetka roba. Štoviše, ustanovili smo da postoji potreba za posebno prilagođenim (custom) edukacijama za specifične klijente”, kaže Una.

Infinum širi svoje poslovanje, namjera je tvrtke otvoriti još nekoliko ureda u raznim zemljama, u kojima će lokalnim ljudima besplatno biti dostupna i Infinum Akademija. Sljedeći korak, a to je, kaže Una Mihajlović, zasad samo želja, jest ponuda Infinumove edukacijske platforme i izvan ureda tvrtke i izvan podružnica u državama u kojima Infinum operira. Cilj je da to postane samostalna, globalno dostupna edukacija. Riječ je o opsežnom informatičkom online kurikulumu koji bi se naplaćivao i ponudio svima u svijetu.

Više pojedinosti: https://infinum.academy

Do sada, tijekom proteklih osam godina, Infinum Akademiju završilo je 470-tak ljudi. Foto: Infinum

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Lokalna inicijativa