Nazad

Novosti

Podijeli:

30. 06. 2022.

Vijeće preporučilo europski pristup mikrokvalifikacijama

Vijeće EU-a objavilo je 16. lipnja svoje preporuke o mikrokvalifikacijama i o tome kako je paneuropski pristup ključan za jačanje cjeloživotnog učenja, posebno primjenom zajedničke definicije EU-a, standarda EU-a i ključnih načela za osmišljavanje i izdavanje mikrokvalifikacija.

Vijeće EU-a objavilo je 16. lipnja svoje preporuke o mikrokvalifikacijama i o tome kako je paneuropski pristup ključan za jačanje cjeloživotnog učenja, posebno primjenom zajedničke definicije EU-a, standarda EU-a i ključnih načela za osmišljavanje i izdavanje mikrokvalifikacija. U mikrokvalifikacijama se detaljno navode ishodi učenja koje je učenik razvio nakon malog opsega učenja.

Cilj je da države članice, dionici i pružatelji usluga, od ustanova za obrazovanje i osposobljavanje do privatnih poduzeća, dosljedno razvijaju i upotrebljavaju mikrokvalifikacije. Time bi se građanima EU-a omogućilo da iskoriste mogućnosti personaliziranog učenja i razvoja karijere.

Pandemija bolestiCOVID-19 te usporedna digitalna i zelena tranzicija povećale su potrebu da ljudi razviju znanje, vještine i kompetencije koji su ključni za tržišta rada koja se trenutačno mijenjaju. Iako se poduzeća suočavaju s izazovom nedovoljne ponude relevantnih vještina, radnici se suočavaju s promjenama u organizaciji rada.

Cijeli prijedlog i preporuku Vijeća možete pronaći ovdje.

 

© ake1150 – stock.adobe.com

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a