Nazad

Novosti

Podijeli:

02. 01. 2023.

Utvrđivanje prioriteta za aktivnosti u području digitalnih vještina u Latviji

20. prosinca latvijski koalicijski partneri za digitalne vještine okupili su se na seminaru kako bi preispitali glavne aktivnosti 2022. i podijelili prioritete u području digitalnih vještina za 2023.

20. prosinca latvijski koalicijski partneri za digitalne vještine okupili su se na seminaru kako bi preispitali glavne aktivnosti 2022. i podijelili prioritete u području digitalnih vještina za 2023. Seminar je organiziralo latvijsko udruženje za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (LIKTA).

Na događanju su predstavljeni rezultati projekta WOMEN4IT u Latviji i Europi, koji je LIKTA provela u suradnji s Državnom agencijom za zapošljavanje (NVA). U sklopu projekta više od 900 mladih žena osposobljeno je za osam digitalnih profila radnih mjesta. Materijali i metodologije razvijeni u projektu dostupni su na digitaljobs.women4it.eu platformi.

Liene Priede, voditeljica Odjela za projekte za promicanje digitalnih vještina Ministarstva zaštite okoliša i regionalnog razvoja (VARAM), izvijestila je o tekućim i planiranim aktivnostima razvoja digitalnih vještina u Latviji. Tijekom 2022. godine, u okviru projekta „Sustav upravljanja informacijsko-komunikacijskom arhitekturom javne uprave – 2. krug”, 2,005 osoba postalo je Digital Leaders te su dodatno educirale 21,657 osoba.

Gunta Arāja, zamjenica direktora Odjela za strukturne fondove Ministarstva obrazovanja i znanosti u području strukovnog obrazovanja i razvoja cjeloživotnog učenja, izvijestila je o raznim inicijativama u području obrazovanja 2023., ističući planirane aktivnosti i mogućnosti suradnje za razvoj digitalnih vještina na svim razinama. 

Evita SIMSONE, direktorica NVA-a, podijelila je statističke podatke o zahtjevima građana za osposobljavanje u području digitalnih vještina. Zaposlenim i nezaposlenim osobama nudi se da iskoriste mogućnosti za razvoj svojih kompetencija putem neformalnog i strukovnog osposobljavanja, kao i pristupa različitim internetskim platformama za tečajeve za razvoj digitalnih vještina. U 2022. više od 5000 korisnika iskoristilo je različite mogućnosti. 

Na zatvaranju događanja, članica uprave LIKTA-e Māra Jākobsone naglasila je prioritete sljedeće godine u području digitalnih vještina i pozvala sve da podijele svoje inicijative putem platforme latvijske nacionalne koalicije

Predstavnici državnih i općinskih institucija, obrazovnih ustanova, poduzeća, nevladinih organizacija i regionalnih centara za učenje, uključujući Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Ministarstvozaštite okolišai regionalnog razvoja, Centar za kulturne informacijske sustave, Sveučilište u Latviji, Baltičku računalnu akademiju, IF Latviju, FITA, Centar za razvoj ljudskih resursa i kompetencija Zemgale i Digitalni centar Ventspils sudjelovali su na seminaru uživo i na internetu.

Prezentacije seminara dostupne su OVDJE.

Pozivamo vas da pratite LIKTA vijesti na Twitteru i Facebooku.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Latvija

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa