Nazad

Novosti

Podijeli:

06. 02. 2024.

UNESCO pokrenuo Globalni opservatorij za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom na Globalnom forumu o etici umjetne inteligencije 2024.

UNESCO-ov Globalni forum o etici umjetne inteligencije 2024. održan u Kranju u Sloveniji označio je ključni trenutak u globalnom dijalogu o odgovornom razvoju i upravljanju umjetnom inteligencijom pokretanjem Globalnog opservatorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom.

UNESCO-ov Globalni forum o etici umjetne inteligencije 2024. održan u Kranju (Slovenija) označio je ključni trenutak u globalnom dijalogu o odgovornom razvoju umjetne inteligencije i upravljanju njome. Među važnim najavama iznesenima tijekom tog foruma bilo je pokretanje Globalnog opservatorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom, revolucionarne platforme osmišljene za poticanje znanja, stručnih uvida i dobrih praksi u području etike i upravljanja umjetnom inteligencijom.

Uloga UNESCO-a u globalnom upravljanju umjetnom inteligencijom

Pokretanje Globalnog opservatorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom predvodile su ključne osobe u tom području, uključujući Gabrielu Ramos, pomoćnicu glavnog direktora za društvene i ljudske znanosti pri UNESCO-u, Davida Leslieja, direktora za etiku i odgovorno istraživanje inovacija na Institutu Alan Turing, profesora etike, tehnologije i društva na Sveučilištu Queen Mary u Londonu i Reinharda Scholla, voditelja programa AI for Good.

Taj zajednički napor UNESCO-a, Instituta Alan Turing i Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) označava predanost rješavanju višedimenzionalnih izazova koje predstavlja brz napredak tehnologija umjetne inteligencije. Opservatorij služi kao centralizirani repozitorij informacija, uvida i resursa za usmjeravanje oblikovatelja politika, regulatora, akademika, privatnog sektora i civilnog društva u snalaženju u etičkoj dimenziji i dimenziji upravljanja umjetnom inteligencijom.

Vlade diljem svijeta odlučno su prešle s pitanja treba li regulirati umjetnu inteligenciju na hitno pitanje kako. Cilj je Opservatorija započeti s pružanjem nekih odgovora o tome kako se nositi s tim složenim, ali ključnim zadatkom.

Gabriela Ramos
pomoćnica ravnatelja za društvene i humanističke znanosti UNESCO-a

Glavne značajke Opservatorija

U svojoj srži Globalni opservatorij za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom nastoji dionicima pružiti sveobuhvatan resurs za suočavanje s etičkim dvojbama i društvenim posljedicama povezanima s uvođenjem umjetne inteligencije. Na temelju UNESCO-ovePreporuke R o etici umjetne inteligencije , koju su 2021. donijele 193 zemlje, Opservatorij nastoji praktičnim alatima i metodologijama operacionalizirati ključna načela i vrijednosti navedene u preporuci.

Metodologija procjene spremnosti (RAM)

Jedan je od takvih alata Metodologija za procjenu spremnosti (RAM), koja vladama omogućuje da etički i odgovorno procijene svoju spremnost za primjenu umjetne inteligencije. Korištenjem RAM-a zemlje mogu steći uvid u svoje sociotehničko okruženje, utvrditi područja u kojima su potrebna poboljšanja i razviti strategije za ublažavanje potencijalnih rizika povezanih s uvođenjem umjetne inteligencije.

Laboratorij za etiku i upravljanje u području umjetne inteligencije

Opservatorij je i domaćin Laboratorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom, platforme za suradnju na kojoj stručnjaci iz cijelog svijeta mogu pridonijeti uvidima, rezultatima istraživanja i preporukama politika o ključnim pitanjima povezanima s etikom i upravljanjem umjetnom inteligencijom. U okviru Laboratorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom dionici mogu pristupiti najsuvremenijim istraživanjima, studijama slučaja i najboljim praksama usmjerenima na poticanje odgovornih inovacija i uvođenja umjetne inteligencije.

Global Hub

Nadalje, Opservatorij služi kao globalni centar za razmjenu informacija i podataka o praksama i trendovima upravljanja umjetnom inteligencijom. Profili zemalja pružaju detaljne snimke okružja umjetne inteligencije u različitim zemljama, dok globalni statistički podaci pružaju uvid u ključne parametre kao što su prijavljeni incidenti povezani s umjetnom inteligencijom, nacionalne strategije umjetne inteligencije, privatna ulaganja u umjetnu inteligenciju i patentne aplikacije povezane s tehnologijama umjetne inteligencije.

UNESCO-ova posvećenost etici umjetne inteligencije

Pokretanjem Globalnog opservatorija za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom naglašava se predanost UNESCO-a promicanju etičkog razvoja i uvođenja tehnologija umjetne inteligencije diljem svijeta. Poticanjem suradnje, razmjene znanja i izgradnje kapaciteta Opservatorij nastoji osnažiti dionike da iskoriste transformativni potencijal umjetne inteligencije uz istodobnu zaštitu temeljnih ljudskih prava, promicanje uključivosti i ublažavanje rizika od neželjenih posljedica.

Dok se globalna zajednica bori s etičkim izazovima i izazovima upravljanja koje predstavlja umjetna inteligencija, inicijative kao što je Globalni opservatorij za etiku i upravljanje umjetnom inteligencijom imaju ključnu ulogu u oblikovanju pravednije, održivije budućnosti umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka. Kontinuiranom suradnjom i dijalogom dionici mogu raditi na iskorištavanju punog potencijala umjetne inteligencije uz istodobno poštovanje etičkih načela i vrijednosti kojima se prednost daje dobrobiti društva u cjelini.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

    Albanija

    Bjelorusija

    Bosna i Hercegovina

    Kanada

    Island

    Japanom

    Kosovo,

    Crna Gora

    Maroko

    Sjeverna Makedonija

    Norveška

    Rusija

    Srbija

    Južna Koreja

    Švicarska

    Tunis

    Turska

    Ukrajina

    Ujedinjena Kraljevina

    SAD

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa