Nazad

Aktualno

Podijeli:

24. 05. 2023.

Otvoren STEM Centar za djecu i mlade u Varaždinu

Tečajevi: Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija i Digitalne tehnologije u geoznanostima

Grad Varaždin je krajem prošlog tjeda otvorio svoj STEM Centar za djecu i mlade, u zgradi Geotehničkog fakulteta u bivšem atomskom skloništu koje je renovirano s približno milijun kuna (160 tisuća eura) iz Europskog socijalnog fonda.

Centar učenicima nudi interaktivne radionice iz područja inženjerstva okoliša, koje kao interdisciplinarna znanost obuhvaća sve sastavnice STEM-a. Programi Centra sadrže tematske cjeline Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija i Digitalne tehnologije u geoznanostima, a način provedbe i složenost aktivnosti prilagođava se starosti učenika. U prostoru Centra smještena je i jedinstvena Geološka zbirka, s više od 160 katalogiziranih uzoraka stijena i minerala.

Centar poziva sve osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije da se sa svojim učenicima uključe u STEM radionice, koje su besplatne. Za škole koje nisu iz Varaždina osiguran je i besplatan autobusni prijevoz, a sve učenike očekuju svježa peciva (posebno ukusan Varaždinski klipić) i sokovi.

Uspostava STEM Centra za djecu i mlade jedna je od aktivnosti istoimenog ESF projekta kojeg od 29.06.2021. do 29.06.2023. godine provodi Hrvatsko društvo inženjera geotehnike u partnerstvu s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), od čega je 15% financirano sredstvima Državnog proračuna, a 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim volonterima u projektu sudjeluju i Hrvatsko društvo za inženjerstvo okoliša, Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ i Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

Više informacija o aktivnostima STEM Centra može se pronaći na web stranici https://stem.gfv.hr, na kojoj škole mogu ispuniti i online prijavu za dolazak svojih grupa učenika na radionice.

Saznaj više

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Geografski opseg - Država:

  Hrvatska

 • Vrsta inicijative:

  Regionalna inicijativa