25. 09. 2023.

Te će vještine biti potrebne radnicima u doba umjetne inteligencije.

U okviru projekta Saveza za vještine u području umjetne inteligencije uz sudjelovanje IVSZ-a procijenjene su potrebe za usavršavanjem i prekvalifikacijom zaposlenika, rukovoditelja i donositelja odluka.

Prema rezultatima studije analize potreba za vještinama u području umjetne inteligencije, razvoj temeljen na umjetnoj inteligenciji zahtijevat će više nego samo programere softvera, stratege umjetne inteligencije, etiku umjetne inteligencije i osiguravanje kvalitete umjetne inteligencije u poduzećima, a od voditelja projekta do upravitelja financija, zaposlenici će morati steći nove vrste vještina, ali i viši rukovoditelji morat će nastaviti s usavršavanjem.

Iz Mađarske, IVSZ – Digital Business Association i Budimpešta University of Technology and Economics sudjeluju u projektu ARISA (Savez vještina umjetne inteligencije; Savez vještina umjetne inteligencije), osnovan radi ubrzanja prekvalifikacije i usavršavanja radnika, tražitelja zaposlenja, poslovnih čelnika i zakonodavaca u području umjetne inteligencije.  

U okviru ARISA-e provedena je studija o popunjavanju nedostataka pod nazivom „ Analiza potreba za umjetnom inteligencijom” u kojoj je sudjelovalo više od 400 poduzeća, uključujući 45 mađarskih poduzeća, koja posluju u dvanaest zemalja1.  Ova anketa temelj je za izradu strategije o vještinama u području umjetne inteligencije na razini EU-a koju će sastaviti partneri konzorcija u sljedećoj fazi projekta ARISA. Nadovezujući se na strategiju, u okviru projekta razvit će se odgovarajući tečajevi osposobljavanja, a partneri će ih testirati kako bi bili dostupni širokom rasponu osoba u strukovnom osposobljavanju, čime će se pomoći u razvoju vještina radnika u području umjetne inteligencije. 

To su najtraženija zanimanja povezana s umjetnom inteligencijom 

Na temelju rezultata istraživanja, inženjeri podataka, inženjeri strojnog učenja i podatkovni znanstvenici očito su najtraženiji tehnološki poslovi u ispitanim tvrtkama, ali sve više i više NLP inženjera (inženjer za obradu prirodnog jezika) i inženjera za računarstvo/strojstvo vida (računalo/stroj Vision Engineer) bit će potrebni u bliskoj budućnosti. 

U istraživanju je ocijenjen i raspon vještina u području umjetne inteligencije koje su najpotrebnije organizacijama i utvrđeno je da su općenito vrlo traženi radnici koji mogu razumjeti poslovne prilike koje proizlaze iz uvođenja umjetne inteligencije. Smatra se da je sposobnost prepoznavanja i iskorištavanja potencijalnih koristi tehnologija umjetne inteligencije u organizacijskom kontekstu od ključne važnosti za strateško donošenje odluka i povećanje konkurentske prednosti.  

Još je jedna ključna vještina prikupljanje visokokvalitetnih podataka jer bez preciznih izvora ispravno upravljanje i obrada podataka, algoritmi i modeli umjetne inteligencije neće moći učinkovito funkcionirati i pravilno pripremati odluke za upravljanje. Poduzeća također smatraju da je ključno zaposliti ili osposobiti radnike sa sveobuhvatnim znanjem u različitim područjima umjetne inteligencije. 

Nisu samo programeri ti koji trebaju razumjeti umjetnu inteligenciju. 

Iz rezultata ankete također je jasno da ne samo programeri softvera moraju razumjeti umjetnu inteligenciju: voditelji projekata, voditelji proizvoda i poslovni menadžeri trenutno najviše trebaju vještine umjetne inteligencije unutar organizacije, prema odgovornim tvrtkama. 

Istodobno, u bliskoj budućnosti viši rukovoditelji, revizori i financijski menadžeri morat će se opremiti tim znanjem i funkcijama podrške, kao što su stručnjaci za umjetnu inteligenciju, etika umjetne inteligencije i osiguravanje kvalitete umjetne inteligencije – radna mjesta za koja mnogi od nas danas nisu čuli. Ti odgovori upućuju na to da poduzeća sve više priznaju ključnu ulogu koju položaji na kojima se donose odluke imaju u integraciji strategija umjetne inteligencije u financijske operacije, postupke kontrole i donošenje odluka na upravljačkoj razini. 

Arisa pokreće tečajeve osposobljavanja za učenje vještina koje najviše nedostaju 

Odgovarajući na odgovore organizacija s kojima su obavljeni razgovori, autori ankete utvrdili su nedostatke vještina u području umjetne inteligencije koji zahtijevaju hitno djelovanje – ARISA planira pokrenuti ciljane programe osposobljavanja do kraja 2023. o trima temama u kojima je najhitnije potrebno unaprijediti vještine: 

  • Osnovne vještine u području umjetne inteligencije za donositelje politika i donositelje odluka: u nekoliko sati donositelji odluka mogu naučiti osnove umjetne inteligencije. 
  • Savjetodavne vještine u području umjetne inteligencije: tečaj od otprilike tjedan dana posebno je osmišljen za kreatore politika, lobiste i konzultante za IT direktore.  
  • Sveobuhvatan brzi inženjerski tečaj: tečaj posebno dizajniran za praktikante, kao što su programeri softvera, inženjeri strojnog učenja, koji mogu proširiti svoju stručnost u tehnikama brzog inženjeringa na tečaju. 

U okviru projekta ARISA razvit će se novi materijali za učenje i pilot-projekti kako bi se razvile vještine u navedenim područjima. 

„Iz rezultata istraživanja jasno je koliko je hitno potrebno razviti vještine umjetne inteligencije i da to nije samo ključno za programere softvera.  To je ogromna prilika za mađarsko gospodarstvo da iskoristi potencijal umjetne inteligencije, a ako to ne učinimo, zaostat ćemo za našim konkurentima.  Za to će biti potrebni programi prekvalifikacije i ciljana potpora poslodavcima i radnicima kako bi se današnji radnici pripremili za budućnost. To je također važno s nacionalnog gospodarskog stajališta: gospodarstvo koje može dobro funkcionirati i ostati konkurentno u ovom dobu umjetne inteligencije, u kojem radnici koriste modernu tehnologiju na razini vještina i mogu podržati nastanak novih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji”, komentirala je Krisztina Tajthy, glavna tajnica IVSZ-a.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a