Nazad

Aktualno

Podijeli:

27. 04. 2023.

Obrazovanje i digitalne vještine postavljeni su u središte razvoja europskih metaverzuma

23 preporuke za pravedne virtualne svjetove u Europskoj uniji

Europksa komisija je krajem travnja bila domaćin završnog sastanka europskog panela građana o virtualnim svjetovima. Sastanak je bio održan u Bruxellesu, gdje je građanima bilo omogućeno da oblikuju preporuke o vrijednostima i mjerama za poželjne i pravedne europske virtualne svjetove (koji se još nazivaju i metaverzumima). Tim će se preporukama poduprijeti rad Komisije na virtualnim svjetovima i budućnosti interneta.

Nakon rasprava tijekom tri vikenda, panel od oko 150 nasumično odabranih građana i građanki koji predstavljaju raznolikost europskog stanovništva iznio je 23 preporuka o očekivanjima građana u pogledu budućnosti, načela i mjera kako bi se osiguralo da su virtualni svjetovi EU-a pravedni i primjereni građanima. Te su preporuke strukturirane oko osam vrijednosti i načela: sloboda izbora, održivost, usmjerenost na čovjeka, zdravlje, obrazovanje, sigurnost i zaštita, transparentnost i integracija.

Nova generacija panela građana ključna je značajka Konferencije o budućnosti Europe kojom se nastoji potaknuti sudjelovanje građana u postupku donošenja politika Europske komisije u određenim ključnim područjima. Komisija trenutačno priprema novu inicijativu o virtualnim svjetovima u kojoj će se opisati europska vizija u skladu s europskim digitalnim pravima i načelima. Predstojeća inicijativa bit će usmjerena na rješavanje društvenih izazova, poticanje inovacija za poduzeća i tranziciju prema web-mjestu 4.0.

Osim tog panela građana i građanki, Komisija je građanima i dionicima uputila poziv na očitovanje o tom pitanju. Doprinosi se mogu poslati do 3. svibnja.

Više pojedinosti

Saznaj više

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Geografski opseg - Država:

  Europska Unija

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a